Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Nurmijärven yhdistys

Nurmijärvi
Navigaatio päälle/pois

Siilille talvipesä

Siilin talvipesä / kuva: Irma Kortekallio

Siili sinnittelee Suomessa elinalueensa äärirajoilla. Varsinkin pitkä talvi koettelee siiliä: aikuisista puolet ja kesän poikasista enemmänkin saattaa menehtyä talvella. Siiliä voi auttaa rakentamalla sille talvipesän. Siili kiikarissa -sivustolta löytyy pesänrakennusohjeita ja paljon kiinnostavaa siilitietoutta. Myös Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta löytyvät ohjeet siilin talvipesän rakentamiseksi sekä muita vinkkejä, joilla voit auttaa siilejä talvehtimaan turvallisesti.

Siilille sopiva talvipesä on kuin pohjaton laatikko ja se voidaan rakentaa laudasta. Vaneri ei tähän tarkoitukseen sovi, sillä hengittämätön vaneri aiheuttaa kosteuden tiivistymisen pesään. Laatikko asetetaan loppukesällä tai viimeistään alkusyksyllä alassuin kuivaan paikkaan niin, ettei sulavesi pääse suojasäällä valumaan sisään. Paras sijoituspaikka on pihan rauhallinen nurkkaus mahdollisimman kaukana kaduista ja ajoradoista. Paikka kannattaa valita myös siten, ettei aurinko paista tai tuuli puhalla siihen voimakkaasti.