Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri

Keski-Suomi
Navigaatio päälle/pois

Oletko nähnyt kuukkelia?

Kuukkeli on hieman rastasta suurempi varislintu, jolla on tuuhea, ruskea ja harmaa höyhennys, tumma päälaki ja ruosteenpunainen pyrstö. Kuukkelin nokka on lyhyt ja koivet mustat. Se lennähtelee usein puusta toiseen, ja silloin myös siipien ruosteenpuna erottuu selvästi. Kuukkeli on uhanalaisluokittelussa silmälläpidettävä (2022).

Vaikka kuukkeli useimmiten mielletäänkin Lapin linnuksi, on se varsinkin aikaisemmin kuulunut laajalti myös Etelä-Suomen linnustoon. Se viihtyy monenlaisissa havumetsissä, suosien erityisesti vanhoja kuusivaltaisia metsiä. Kuukkelipari viihtyy pesimäalueellaan ympäri vuoden. Keski-Suomessa kuukkelista saatiin esimerkiksi vuonna 2001 enää alle sata havaintoa, eteläisin niistä Petäjävedeltä. Vuosina 1990-2005, siis tuon 15 vuoden jaksolla, kertyi Keski-Suomesta 399 havaintoa. Vuoteen 2015 mennessa kuukkelikanta maakunnassa noin 100:aan, ja vetäytyi pohjoisemmaksi. Kuukkeli onkin Keski-Suomessa jo häviämisvaarassa.

Keski-Suomestakin kuukkelit ovat hälyyttävästi harventuneet

Kuukkeli on hätää kärsimässä etenkin tehometsätalouden, mutta myös ilmastonmuuttamisen vuoksi. Eteläisestä Suomesta kuukkelit ovat jo hävinneet, ja Keski-Suomessakin reviirit ovat harventuneet metsätalouden voimistumisen myötä. Metsien pirstoutuessa etenkin avohakkuiden seurauksena  kuukkelit eivät tahdo enää löytää paria, sillä poikasetkin asettuvat yleensä parin kilometrin päähän synnyinpesältään.

Lintutieteelliset yhdistykset keräävät piirimme tuella kuukkelihavaintoja. Havainnot voit ilmoittaa Keski-Suomen lintutieteelliseen yhdistykseen, PL 287, 40101 Jyväskylä

Kuukkeli (Suomen luonnonsuojeluliitto)

Takaisin Lajiensuojelun pääsivullemme