Sijainti: Pääsivu

Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys ry

Riittävätkö metsät paneelikeskustelu 3.2.2018 klo 12.00 - 15.45 Jyväskylän pääkirjastolla

Metsäpaneelivideo

 

 

Maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski yhdistyksen vieraana ke 17.1. 2018 klo 17.00- 19.00

Yhdistyksen hallituksen kokouksessa keskustelemme ajankohtaisista kaupunkisuunnittelun kysymyksistä. Kaikki yhdistyksen jäsenet ovat tervetulleita kesksutelemaan. Soita pj Heikki Susiluoma 040 550 4944


Keski-Suomen luontohelmet -näyttely Muuramessa ja Vaajakoskella


Keski-Suomen luontohelmet näyttely on nähtävissä elokuussa Muuramen kirjastossa ja syyskuussa Vaajakosken kirjaston lehtilukusalissa.

 

Keski-Suomen luontohelmet näyttely on nähtävissä elokuussa Muuramen kirjastossa ja syykuussa Vaajakosken kirjaston lehtilukusalissa. Suomen luonnonsuojeluliitto on valinnut Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi 100 luontokohdetta, jotka halutaan säästää tuleville sukupolville. Keski-Suomesta tuli valituksi  kuusi metsiä, soita, virtavesiä ja järviä sisältävää kokonaisuutta.  Jokaisesta luontohelmikohteesta on tehty juliste, jossa on useita luontokuvia ja tietoa alueen luontoarvoista. Kohteet ovat Pihtiputaan Hoikanpuro, Toivakan Iilijärvi, Kuhmoisten Isojärvi, Saarijärven Murronjoki, Keuruun Pihlajaveden suot ja Keuruun Varuskunnan metsät.Näyttelyn on toteuttanut Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys. Aiemmin tänä vuonna se on ollut esillä Jyväskylän kaupunginkirjastossa ja Seitsemisen luontokeskuksessa.www.100luontohelmea.fi

Suomen luonnonsuojeluliitto on valinnut Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi 100 luontokohdetta, jotka halutaan säästää tuleville sukupolville.

Keski-Suomesta tuli valituksi  kuusi metsiä, soita, virtavesiä ja järviä sisältävää kokonaisuutta.  Jokaisesta luontohelmikohteesta on tehty juliste (taitto: Ville Kangas), jossa on useita luontokuvia ja tietoa alueen luontoarvoista.

Kohteet ovat Pihtiputaan Hoikanpuro, Toivakan Iilijärvi, Kuhmoisten Isojärvi, Saarijärven Murronjoki, Keuruun Pihlajaveden suot ja Keuruun Varuskunnan metsät.

Näyttelyn on toteuttanut Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys. Aiemmin tänä vuonna se on ollut esillä Jyväskylän kaupunginkirjastossa, Jämsässä ja Isojärven kansallispuistossa Heretyn kämppäkahvilassa.

www.100luontohelmea.fi

 

 

Yhdistyksen vetoomus Palokan alueen metsähakkuiden keskeyttämiseksi:

 

Palokan taajamametsien hakkuut on lopetettava välittömästi

Palokan taajamametsissä on viime aikoina tehty rumaa jälkeä. Metsäkone on raivannut puustoa lähimetsissä, tien varsilla ja rannoilla. Monelta pihalta avautuu nyt runneltu maisema, vaikka kaupungin omienkin ohjeiden mukaan ”lähimetsien hoidossa painopiste on erityisesti metsien viihtyisyys-, maisema- ja suoja-arvoissa. Taloudellisia tuottovaatimuksia ei lähimetsien hoidolle aseteta” . Lasten metsäiset leikkipaikat ovat muuttuneet hakkuuaukoksi tai kolhituiksi harvennukseksi. Puron varret ja lähteiset maat ovat renkaiden murjomat.

Asukkaat ovat kyllä saaneet vaikuttaa hakkuisiin. Palokan asukkaille, joita metsätyöt koskevat, on jaettu 8.8.2016 päivätty tiedote, jossa lukee seuraavasti: "Kaupungin metsäpalvelut toteuttaa lähimetsässänne puuston hakkuita ja pienpuuston raivausta karttaan merkityllä alueella. Alueelta poistetaan myös tontteja varjostavia ja huonokuntoisia puita. Hoitotöiden tarkoituksena on antaa kasvutilaa jäljelle jääville puille ja turvata metsien elinvoimaisuus sekä viihtyisyys."

Palokassa on kuitenkin menty nyt liiallisuuksiin. Monessa paikassa metsää ei käytännössä enää ole. Asuinalueiden väli- ja lähimetsissä on kaadettu paljon hyväkuntoisiakin puita, kaiken lajista ja niin nuorta kuin vanhaa. Hakkuiden myötä linnut eivät enää laula lähimetsissä. Mustikanvarvikot heinittyvät avoimiksi kastikkaa kasvaviksi viidoiksi, jotka varmasti vaikeuttavat heinäallergikkojen elämää tulevina vuosina.  Kiusalliset punkitkin heinikoissa lisääntyvät.

Vähät puut, jotka aukoille on jätetty, ovat turvattomia ja vaarassa kaatua seuraavan myrskyn saapuessa ja roudan sulaessa. Asukkailta on viety metsämaisemat ja maisemalliset isot kauniit puut. Virkistävät lenkkimaastot ovat muuttuneet nyt paikoin masentaviksi risukynnöksiksi.

Jyväskyläläiset ansaitsevat parempaa ja varovaisempaa huolenpitoa lähimetsistään. Haluamme eliölajiston ja maiseman huomioivaa metsänhoitoa sekä arvostusta lähimetsille, jotka antavat asukkaille suojan rauhoittua arjen kiireiltä.

Jyväskylä haluaa olla edelläkävijä metsiensä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävässä hoidossa. Nyt laadittavan uuden metsäohjelman yhtenä tavoitteena on luoda ohjeet siihen, kuinka virkistysmetsissäkin toimitaan niiden tuottamia tärkeimpiä arvoja edistäen. On ristiriitaista, että tällaisia ylilyöntejä lähimetsissä tapahtuu samaan aikaan, kun kaupunki kehittää hyviä metsänhoitotavoitteita tulevaisuuteen.

11.4.2017

Puheenjohtaja Heikki Susiluoma, Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys

Palokan asukkaiden puolesta:

FT, biologi Ari Jäntti

FT, biologi Silja Parri
Keski-Suomen luontohelmet kirjastolla 24.2. asti!

Katso tapahtumat
Jäsenilta kirjaston kerhotila 2:ssa

Torstaina 19.1.2017 klo 18-20. Aiheena toimintaryhmien (retket, kaavoitus, ekologinen ruoka,..) perustaminen.

Soidinsuo1

Koko perheen lähiluontoretkiä kesällä Jyväskylässä

23.06.2016 17:32

Jyväskylän Haukanniemessä vietettiin Haukanniemi herää -tapahtumaa 17.4 yhteistyössä Luonto-Liiton Keski-Suomen piirin ja Jyväskylän kaupungin ympäristöluotsien kanssa. Tämä koko perheen tapahtuma antoi mahdollisuuden tutustua omaan lähiluontoon monipuolisella rastiradalla, jossa saattoi kohdata myös metsän eläimiä! Rastitehtäviä oli ötököiden ja kasvien tunnistamisesta keväisen luonnon tarkkailuun ja kuvaamiseen. Nuotiopaikalla oli mahdollisuus kahvitella ja syödä eväitä. Tunnelma oli iloisen keväinen. Haukanniemi todellakin heräsi, sillä mukana oli 170 innokasta osallistujaa. Lähiluontoretkitoiminta jatkuu kesällä koko perheelle sopivien tapahtumien muodossa ympäri Jyväskylää.

Tarkista mieleisesi tapahtumat ja tule mukaan!

La 18.6. 11-13 metsäretki Haukanniemeen.

La 2.7. Seminaarinmäki, kaupunkiluontoretki, teemana retkeilytaidot.

La 16.7. Köhniöjärvi, teemana kalastus.

La 6.8. Seitsemän kukkulan luontopolku, Tikkakoski.

Tarkemmat tiedot facebookissa: Luontoretket Keski-Suomessa tai Luonto-Liiton Keski-Suomen piirin nettisivuilta.


Uusi nimi ja uudet säännöt

08.04.2016 14:20

Suomen luonnonsuojeluliiton 
Jyväskylän seudun yhdistys ry

Yhdistyksemme nimi on muuttunut sääntömuutoksen yhteydessä. Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistys –nimi samoin kuin Jysly-lyhennys jäävät historiaan. Uusi nimemme noudattaa Luonnonsuojeluliiton yleistä linjausta. Taustalla on järjestön kuvan yhtenäistäminen. Erilaisten järjestöjen nimet menevät helposti sekaisin. Uusi nimemme kertoo selkeästi, että olemme osa Luonnonsuojeluliittoa.

 

Jäsenkyselyn tuloksia

08.04.2016 14:20

Teimme vuoden 2015 lopulla jäsenkyselyn kestävän kehityksen opiskelijan Joni Mäkisen kanssa. Kysely antoi tietoa niin aktiivisuudesta ja halukkuudesta toimia yhdistyksessä kuin myös jäsenistömme luontosuhteesta.

Noin 900 jäsenestämme kyselyyn vastasi noin 200. Haluamme kehittää yhdistyksen toimintaa jäsenkyselystä saamiemme tietojen pohjalta entistä kiinnostavammaksi. Lue lisää jäsenkyselystä: yhteenvetoraportti ja kyselyn tulokset.

 

Lue menneitä juttuja Ajankohtaista -sivulta >>

 

« helmikuu 2018 »
helmikuu
matiketopelasu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728