Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri Jyväskylän seudun yhdistys

Jyväskylä
Navigaatio päälle/pois

Tuomiojärvi syyskuussa

Jyväskylän seutu on täynnä upeita järviä ja kauniita luontokohteita. Paras tapa tutustua paikallisluontoomme on retkeillä ja löytää uusia suosikkeja ihan sattumalta!

Retkeily on lähes kaikkien ulottuvilla oleva harrastus ja sitä voi harrastaa kaikkina vuodenaikoina. Se on oiva tapa tutustua niin lähiympäristöön kuin kauempanakin sijaitseviin kohteisiin. Liikkelle voi lähteä kävellen, juosten ja meloen; talvella liikkua voi esimerkiksi hiihtäen ja lumikenkäillen. Retkeilyä harrastetaan usein myös siksi, että joku muu harrastuslaji edellyttää liikkeellelähtöä maastoon tai vesille. Tällaisia kiinnostuksen kohteita ovat mm. kasvit, linnut, hyönteiset, linnut, kivet ja kalastus. Keskisuomalainen maisema tarjoaa upeita maisemia retkeilyyn. On jyrkkiä kallioita, reheviä lehtoja, erilaisia metsiä ja soita sekä vesistöjä. Retkikohteekseen voi valita opastetun reitin tai liikkeelle voi lähteä omin päin kartan ja kompassin kanssa. Jokamiehenoikeuksiin voit tutustua tästä.

Myös rakennettu ympäristö voi toimia retkeilykohteena. Kaupunkiretkeily voi pohjautua johonkin valittuun teemaan. Halutaan käydä esimerkiksi tietyn arkkitehdin suunnittelemissa rakennuksissa, kiertää kaupungin kaikki puistot tai nähdä kaupungin parhaat patsaat. Kaupunkiympäristöstä voi löytää myös luonnon. Siemenet löytävät tiensä suotuisaan alustaan ja kasvattavat puuntaimen paikassa, jossa on tuskin lainkaan kasvualustaa. Puistossa voi iltahämärässä kohdata rusakon ja siilin ja bongattujen lintujen lajikokoelma voi kasvaa, kun aistit ovat valmiustilassa myös kadulla kulkiessa.

Jyväskylän paikallisluontoon liittyviä linkkejä

Retkipaikka: Jyväskylä

Vaarunvuori

Hyyppää

Muuramenjoki ja luontopolku

Keski-Suomen lintutieteellinen yhdistys