Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri Imatran yhdistys

Imatra
Navigaatio päälle/pois

Yhdistys järjestää tapahtumia, retkiä ja kuvailtoja kaikille luonnosta ja ympäristöstä kiinnostuneille, ottaa kantaa ja tekee aloitteita ajankohtaisista luontoaiheista.

Tässä menneitä tapahtumia, tulevat tapahtumat ovat etusivulla.

Vuoden 2024 tapahtumia

Koskikararetkellä 11.2.2024 päästiin tutustumaan vapaana virtaavaan Hiitolan Ritakoskeen. Lahnasenkoski ja Kangaskoski kuohui vapaana jo vuosi sitten tehdyllä retkellä. Koskikara tuli hoidettua jo auton ikkunasta ennen Ritakosken parkkipaikkaa. Koski kuohui komeasti ja vesi höyrysi lähes parinkymmenen pakkasasteen talvipäivänä. Ritakosken ja Lahnasenkosken oli yhteensä kolme karaa, mutta muut linnut olivat vähissä. Lahnasen suvannollakaan ei ollut yhtään vesilintua. Vain yksi punatulkku havaittiin lintulavalta.

Kangaskoskella näytti aluksi hiljaiselta, mutta lopulta sieltäkin löytyi kolme koskikaraa. Kaksi oli aivan nuotiopaikan rannassa. Makkaraa paistettaessa päästiin kuulemaan myös karan laulua. Muita havaintoja oli varpushaukka, talitiainen, korppi ja pieni parvi punatulkkuja. Retkellä oli 16 osallistujaa.

Pöllöretkeläisiä Kuurmanpohjassa.
Kuva Juha Jantunen

Pöllöretki 1.3.2024 alkoi hyvässä kuultelusäässä, oli tyyntä, pikkupakkasta ja pilvipoutaa. Ennakkotiedot eivät kuitenkaan olleet lupaavia, sillä pöllöt olivat olleet hiljaa edellisinä öinä. Reilun parin kymmenen kuuntelijan porukka jakautui kahteen ryhmään ja lähti toiveikkaina matkaan. Kuurmanpohjassa äänessä oli koiria. Ensimmäisissä pysähdyspaikassa ääni oli ennemmin ison koiran, kolmannessa rähisivät lähitalon pikkukoirat. Koirien hiljennyttyä kaukaa kuului matalaa haukahtelua, joka sai ryhmän korvat hörölleen. Sekin osoittautui lopulta koiraksi. Reitin lopussa tuuli alkoi nousta. Kohina puiden latvoissa voimistui, vaikka tuuli ei vielä tuntunutkaan. Reitin päätteeksi kokoonnuttiin Ollinmajalle. Kumpikaan ryhmä ei kuullut pöllöjä. Oppaina olivat Juha Juuti ja Liisa Laitinen ja toisessa ryhmässä johtoautossa olivat Timo Tikka ja Anna Vuori.

Korvenkylän päiväperhoslinjan reitti ja laskentalohkot. Kuva Juha Jantunen
Linjan runsain perhonen on lauhahiipijä 8 334 yksilön määrällä.. Kuva Juha Jantunen

Perhoslaskijan matkaan päästiin 5.3.2024 kun Juha Jantunen esitteli Joutsenon Korvenkylässä vuodesta 1991 alkaneen päiväperhosten linjalaskennan tuloksia. Paikalla oli 11 kuulijaa, mukana linjaa eniten kiertänyt Kimmo Saarinen ja myös ensimmäisen laskennan 11.5.1991 tehnyt Teemu Klemetti. Linjalta on havaittu 66 päiväperhoslajia ja noin 47 000 yksilöä. Linjakierroksia on kertynyt yli 700 ja matkaa kaikkiaan 2035 kilometriä. Yli kolmenkymmenen vuoden aikana ympäristö on muuttunut yllättävän vähän, perhoslajisto sitäkin enemmän. Tuloksiin on selvästi vaikuttanut ilmaston lämpeneminen. Nyt lasketaan keskimäärin asteen lämpimämmissä olosuhteissa kuin 90-luvulla, useita täysin uusia päiväperhoslajeja on levinnyt alueella ja ne ovat nyt tavallisia lajeja peltoaukeamalla. Monet lajit ovat runsastuneet, mutta osa on todennäköisesti kokonaan hävinnyt alueelta.

Sinisorsia lumimyräkässä aseman ruokintapaikalla 17.3.2024. Kuva Juha Jantunen

Vuoksen lintukävely 17.3.2024 jouduttiin perumaan runsaan lumisateen ja napakan koillistuulen takia.

Vuosi 2023

Koskikararetki Hiitolanjoelle 12.2.2023. Vapaana virtaava Lahnasenkoski näytti hyvältä ja sen oli hyväksynyt ruokapaikakseen retken ensimmäinen koskikara.

Lue lisää

Vuosi 2022

Vuoden ensimmäisellä retkellä etsittiin koskikaroja 13.2.2022. Retkelle lähdettiin keskusliikenneasemalta ja aluksi käytiin kuutostien sillan…

Lue lisää

Vuosi 2021

Vuosi 2020

Tea Karvisen kansallispuistoilta 3.3.2020 veti Virran Kaleva-salin täyteen väkeä. 110 päinen yleisö pääsi kansallispuistokierrokselle…

Lue lisää

Vuosi 2019

Dick Forsmanin kuvaesitys ”Kuvista kirjoiksi – petolintujen perässä maailmalla” 12.2.2019 veti satapaikkaisen Kaleva-salin ääriään…

Lue lisää

Vuosi 2018

Katiskatalkoissa 13.1.2018 Imatran pääkirjastolla koottiin Juha ”Norppa” Taskisen johdolla norppaturvallisia katiskoita. Parinkymmenen…

Lue lisää

Vuosi 2017

Pöllöretkelle 24.2.2017 lähdettiin lähes tuulettomana perjantai-iltana runsaan neljänkymmenen ihmisen ja 17 autokunnan voimin. Retkeläiset…

Lue lisää

Vuosi 2016

40. toimintavuoden ensimmäiseen tapahtumaan pöllöretkeen 4.3.2016 osallistui 47 henkilöä. Sää ei ollut suotuisa, sillä tuuli suhisi…

Lue lisää

Vuosi 2015

Pöllöretki kokosi perjantaina 27.2.2015 Imatran uimahallin parkkipaikalle peräti 52 retkeläistä ja matkaan lähdettiin 18 auton voimin.…

Lue lisää

Vuodet 2008-2011

Tässä kertomuksia ja kuvia menneiden vuosien tapahtumista ja retkistä

Lue lisää

Ruokolahden luontopäivä

Yhdistys testautti jälleen paikallisten luontotietämyksen, tällä kertaa pistävien ja purevien piiristä. Mihinkäs se ampiainen käyttikään…

Lue lisää

Jättiputket

Vuonna 2005 yhdistys keräsi yleisöhavaintoja puutarhoista karanneista jättiputkista. Tietoja kertyi - turhankin paljon. Kun luonnonsuojeluyhdistys…

Lue lisää