Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri Imatran yhdistys

Imatra
Navigaatio päälle/pois

Yhdistys järjestää tapahtumia, retkiä ja kuvailtoja kaikille luonnosta ja ympäristöstä kiinnostuneille, ottaa kantaa ja tekee aloitteita ajankohtaisista luontoaiheista.

Tässä menneitä tapahtumia, tulevat tapahtumat ovat etusivulla.

Vuoden 2023 tapahtumia

Koskikararetkellä Hiitolanjoelle 12.2.2023 oli 25 osallistujaa. Vajaa kymmenen asteen talvisäässä käveltiin ensin Ritakoskelta Lahnasenkoskelle ja sitten Lahnasen lintutornille. Nyt vapaana virtaava Lahnasenkoski näytti hyvältä ja sen oli hyväksynyt ruokapaikakseen retken ensimmäinen koskikara. Lahnasen lintutornin edessä oli sulaa ja siihen oli jäänyt kahdeksan laulujoutsenta talvehtimaan sinisorsien seuraksi. Pitkän tovin jälkeen joku huomasi pikku-uikun tornin edustalla. Huomaamaton lintu oli koko ajan sukellellut ruovikon reunassa.

Kangaskoskella kaksi koskikaraa lehtelivät peräkkäin heti kun tulimme ulos autoista. Linnut jäivät näkyville ja jatkoivat välillä kisailua. Kauempana alajuoksulla lähelltä laavua löytyi lisää karoja. Evästauon jälkeen porukka alkoi läheteä kukin omille teilleen. Saldona oli ainakin kuusi koskikaraa. Oppaina toimivat Jari Kiljunen, Liisa Laitinen ja Juha Juuti.

Pöllöretkelle 3.3.2023 lähti lähes parikymmentä autokuntaa kolmessa ryhmässä. Osallistujia oli 47. Sää oli täydellinen – oli tyyntä, tähtikirkas ilta ja lämpötila oli laskemassa nollan alapuolelle. Tuulen suhina ei nyt kuuntelua haittaisi. Kaikki ryhmät lähtivät samalle reitille, mutta kolmosryhmä kiersi reitin vastakkaiseen suuntaan.

Ensimmäisellä kuuntelupaikalla taivaalla loistivat Venus ja Jupiter. Tummenevassa illassa tähdet alkoivat erottua yhä selvemmin. Hiljaisuuden rikkoi pian puita kuljettanut traktori, jonka ohiajoa odotellessa kertasimme tähtikuvioita ja näimme kaksi satelliittiakin. Traktorin vaimennuttua pöllötkin olivat hiljaa.

Toisella kuuntelupaikalla päähuomion vei ilmeisesti pellon takana metsätietä aurannut traktori. Jatkoimme pian matkaa. Kolmannella paikalla lähitalon pihalla oli kolme koiraa, joilla oli jotain kivaa meneillään ja haukunta oli sen mukaista. Päätimme jatkaa vähän matkan päässä olevien mäkien toiselle puolelle. Siellä olikin hiljaista, mutta pöllöjäkään ei kuultu.

Sitten saimme kuulla, että reitin viimeisillä kuuntelupisteillä helmi- ja lehtopöllö olivat olleet äänessä. Matkalla sinne meiltä oli vielä jäljellä pari pysähdyspaikkaa.

Seuraava piste oli suojelualueen vieressä. Hetken ajan hiljaisuutta kuunneltuamme tuttu jyrinä alkoi voimistua takaa. Tällä kertaa traktori kuljetti heinäpaaleja. Leveässä ja painavassa lastissa ollut ajoneuvo mahtui vaivoin ohittamaan autojonomme. Raskaasti mäkiin kaasuttelevan traktorin ääni kantautui varmaan kilometrien päähän.

Viimeisilläkin kuuntelupaikoilla pöllöt olivat hiljaa ja lähdimme paluumatkalle kohti Ollinmajaa. Munkkikahveilla kuulimme, että osa ykkösryhmästä oli myös kuullut kolmosryhmän löytämän lehtopöllön. Helmipöllöä ei kuullut kuin kolmosryhmä. Lisäksi ykkösryhmässä epäiltiin myös huuhkajan olleen äänessä. Meidän ryhmässä kaikki luonnonäänet saatiin määritettyä koiriksi.

Pöllöretken oppaina toimivat Liisa Laitinen, Juha Juuti, Timo Tikka, Juha Jantunen ja Jari Kiljunen.

Kuukkeli. Kuva Hannu Siitonen

Hannu Siitosen esitys ’Kuukkelin vuosi’ 9.3.2023 vei katsojat Haarikkoon seuraamaan metsän elämää vuoden aikana. Päätähtenä oli kuukkeli ja sivurooleissa esiintyi lukuisia lintuja tiaisista pöllöihin. Metsässä vilahti myös oravia ja näätä. Hannun selostus sisälsi paljon tietoja ja kameraan oli tallennettu tapahtumia, joita ei ehkä aikaisemmin ole saatu kuvattua. Elokuvassa oli draamaa, kun varpushaukka löysi metsäkirvisen pesän. Huumoriakin oli. Puukiipijän juuri pesästä lähtenyttä poikasta ei voinut vakavana katsoa. Naurun hörähdyksiä kuului 35 kuulijan joukosta myös kaakkurin virhearviolle. Emo tarjosi pienelle poikaselle aivan liian suurta kalaa. Kun poikanen ei sille mahtanut mitään, emo söi sen itse ja lähti sitten sopivampaa evästä etsimään.

Vuoksen linturetkeläisiä 12.3.2023. Kuva Liisa Laitinen

Vuoksen lintukävelyn 12.3.2023 alkaessa koko yön jatkunut lumisade oli loppumassa. Liekö lumityöt vieneet kaikki voimat, sillä paikalle tuli vain 13 retkeläistä. Varpasaaren kierroksella oli hiljaista. Vain joitakin telkkiä, koskeloita ja merimetsoja oli näkyvissä. Edellisellä viikolla Vuoksella kierrelleet harmaalokin olivat vetäytyneet jonnekin alajuoksulle.

Keskusliikenneaseman sorsien ruokintapaikalle mentiin tavia ja pikku-uikkua etsimään. Kumpikin olivat jossakin muualla. Sorsien seurana oli kivellä kuivatteleva merimetso ja levottomuutta aiheutti koivussa ruokintapaikkaa tarkkaillut kanahaukka.

Neitsytniemessä oli paljon pikkulintuja. Ruokintapaikan houkuttelemana oli punatulkkuja, tiaisia, pähkinänakkeli, tiklejä. Tikkojen nakuttelua ja rummutuksia kuului puista. Ensin löytyi käpytikat, jotka kinastelivat keskenään. Vilaukselta rantapuissa nähtiin pikkutikka ja vähän myöhemmin paikalle tuli valkoselkätikkakin. Lopuksi talipallolla kävi vielä pari pyrstötiaista.

Retken oppaina toimivat Juha Juuti, Liisa Laitinen ja Juha Jantunen.

Retkellä havaittiin 27 lintulajia: merimetso, laulujoutsen, sinisorsa, telkkä, isokoskelo, kanahaukka, harmaalokki, kesykyyhky, valkoselkätikka, käpytikka, pikkutikka, mustarastas, pyrstötiainen, talitiainen, sinitiainen, pähkinänakkeli, puukiipijä, pikkuvarpunen, viherpeippo, vihervarpunen, tikli, punatulkku, keltasirkku, varis, harakka, naakka, närhi.

Vuosi 2022

Vuoden ensimmäisellä retkellä etsittiin koskikaroja 13.2.2022. Retkelle lähdettiin keskusliikenneasemalta ja aluksi käytiin kuutostien sillan…

Lue lisää

Vuosi 2021

Vuosi 2020

Tea Karvisen kansallispuistoilta 3.3.2020 veti Virran Kaleva-salin täyteen väkeä. 110 päinen yleisö pääsi kansallispuistokierrokselle…

Lue lisää

Vuosi 2019

Dick Forsmanin kuvaesitys ”Kuvista kirjoiksi – petolintujen perässä maailmalla” 12.2.2019 veti satapaikkaisen Kaleva-salin ääriään…

Lue lisää

Vuosi 2018

Katiskatalkoissa 13.1.2018 Imatran pääkirjastolla koottiin Juha ”Norppa” Taskisen johdolla norppaturvallisia katiskoita. Parinkymmenen…

Lue lisää

Vuosi 2017

Pöllöretkelle 24.2.2017 lähdettiin lähes tuulettomana perjantai-iltana runsaan neljänkymmenen ihmisen ja 17 autokunnan voimin. Retkeläiset…

Lue lisää

Vuosi 2016

40. toimintavuoden ensimmäiseen tapahtumaan pöllöretkeen 4.3.2016 osallistui 47 henkilöä. Sää ei ollut suotuisa, sillä tuuli suhisi…

Lue lisää

Vuosi 2015

Pöllöretki kokosi perjantaina 27.2.2015 Imatran uimahallin parkkipaikalle peräti 52 retkeläistä ja matkaan lähdettiin 18 auton voimin.…

Lue lisää

Vuodet 2008-2011

Tässä kertomuksia ja kuvia menneiden vuosien tapahtumista ja retkistä

Lue lisää

Ruokolahden luontopäivä

Yhdistys testautti jälleen paikallisten luontotietämyksen, tällä kertaa pistävien ja purevien piiristä. Mihinkäs se ampiainen käyttikään…

Lue lisää

Jättiputket

Vuonna 2005 yhdistys keräsi yleisöhavaintoja puutarhoista karanneista jättiputkista. Tietoja kertyi - turhankin paljon. Kun luonnonsuojeluyhdistys…

Lue lisää