Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri

Keski-Suomi
Navigaatio päälle/pois

Tutustumisretki Lumimuutos Osuuskuntaan

Pohjois-Karjalan vaaramaisemissa toimii OSK Lumimuutos, jonka juuret ovat syvällä karjalaisessa perinteessä. Kalastus on ikiaikainen elinkeino ja elämäntapa, jota nuoret osuuskunnan jäsenet ylläpitävät. Kolme henkeä Keski-Suomen piiristä pääsi mukaan Meidän metsämme -liikkeen järjestämälle tutustumismatkalle Pohjois-Karjalaan Lumimuutos Osuuskunnan kohteille 8.-11. toukokuuta.

Kaikessa tekemisessään osuuskunta huomioi paikallisuuden ja alkuperäiskulttuurin niin Suomen Lapissa kuin esimerkiksi Kanadan alkuperäiskansojen elinmailla. Osuuskunnan perustajat Tero Mustonen ja hänen puolisonsa Kaisu ovat tutkineet alkuperäiskansojen luonnon kanssa sopusoinnussa elämisen taitoja eri puolilla arktista aluetta. Tero on tutkinut ilmaston lämpenemisen vaikutusta lumi- ja jääpeitteeseen. Lumi onkin yhdistävä tekijä pohjoisella pallonpuoliskolla, mistä juontaa osuuskunnan nimi Lumimuutos.

Osuuskunnan työtä on kalastuksen lisäksi soiden, metsien ja vesistöjen ennallistaminen ja suojelu. Koska kaikki nämä kytkeytyvät toisiinsa, osuuskunta pyrkii toimimaan maiseman ja vesistöjen valuma-alueen kokonaisuuksien tasolla. Teron kokemus on, että luonnolla on valtava voima toipua, kun sille annetaan tilaa ja aikaa tapahtua.

Lumimuutoksen toiminta on erityistä myös siksi, että ennallistamisen vaikutuksista tehdään kansainvälistä tutkimusta. Tämä on noteerattu maailmallakin, kun Tero Mustonen palkittiin tänä keväänä kansainvälisellä Goldman -ympäristöpalkinnolla, jota ”vihreäksi Nobeliksikin” on tituleerattu.

Meidän metsämme -liike järjesti toukokuun 2023 alussa tutustumisretken Lumimuutos Osuuskuntaan Pohjois-Karjalaan. Suuret kiitokset vieraanvaraisuudesta Tero ja Kaisu Mustoselle ja muille Lumen työntekijöille, sekä retken järjestäjille kutsusta liittyä mukaan!

Teksti ja valokuvat: Sirkka Heinimaa, Keski-Suomen piirin metsävastaava ja Viekas-aluekoordinaattori