Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Salon yhdistys

Salo
Navigaatio päälle/pois

SSLY-TIEDOTE 1/2021

Tässä kuulumisia Salon seudun luonnonsuojeluyhdistykseltä:

  • Sääntömääräinen vuosikokous 30.3.2021 etänä
  • Pönttömyynnit
  • Kevätseuranta 2021
  • Luonnonsuojeluliiton vapauta virrat -kampanja on käynnistynyt

YHDISTYKSEN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS TIISTAINA 30.3.2021 klo 18

Johtuen vallitsevasta koronatilanteesta on hallitus päättänyt järjestää yhdistyksen vuosikokouksen etänä TEAMS-yhteyden avulla. Varmistaaksemme kokouksen laillisuuden, on kokouksen fyysinen pitopaikka Kivirinteenkuja 6, Salo. Kokoukseen osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittatumista ja kokouksessa ovat esillä sääntömääräiset asiat.

Ennen etäkokousta sinulle lähetetään linkki, jolla pääset sisään kokoukseen. Kokoukseen osallistumiseksi sinulla tulee olla tietokone, puhelin tai muu älylaite, jolla pääsee nettiin ja jossa on kaiutin ja mikrofoni. Teams-kokoukseen voi osallistua ilman erityisen ohjelman lataamista. Tarkistathan kuitenkin hyvissä ajoin laitteiden toimivuuden.

Ennakkoilmoittautumiset viimeistään 28.3. sähköpostilla osoitteeseen salonluonto@gmail.com. Ilmoita osallistuvan jäsenen nimi ja sähköpostiosoite, johon kokouslinkki lähetetään. Voimassa oleva jäsenyys tarkistetaan ennen materiaalin toimittamista.

Neuvoja kokoukseen osallistumiseksi voit kysellä ennen kokousta juri.suvitie@gmail.com, puh. 045 880 5076.

PÖNTTÖMYYNNILTÄ TERVEISIÄ

SSLY:n pönttönikkarit ovat varautuneet myös korona-ajan asuntokauppoihin. Olemme suunnitelleet myyntipäiviä Halikon Prismalle huhtikuun lauantaipäiviin klo 10 -14. Tilanne elää koko ajan, mutta toivomme myyntipäivien toteutuvan. Seuraa yhdistyksen nettisivuja tai Facebookin Jäljillä-ryhmää, joissa tiedotetaan myös pönttömyynnin tilanteesta.

Varastossa olevia pönttöjä voi joka tapauksessa ostaa myös etänä. Ota yhteyttä jari.lahteenoja@sarki.fi, puh. 040 033 2222 tai juri.suvitie@gmail.com, puh. 045 880 5076 ja sovi kaupoista.

 Kolopesijät kiittävät ja ottavat jokaisen asumuksen ilolla vastaan!

KEVÄTSEURANTA ON TÄÄLLÄ TAAS!

Tammikuun alkupuolisko näytti huolestuttavalta, eikö talvea tule tänäkään vuonna. Tämän jälkeen tulikin sentään jonkin verran lunta. Kylmää jaksoa kesti noin kuukauden ja helmikuun lopun, maaliskuun alun lämmin jakso toi jo ensimmäiset kiurut, kottaraiset, töyhtöhyypät ja leskenlehdet maastoon. Tämän jälkeen taas tullut kylmärintama sai ainakin Salosta kyseiset lajit poistumaan.

Liitteenä olevaan Kevätseuranta-lomakkeeseen voit merkata ensihavaintosi kevääntulijoista. Lomakkeesta näet myös viimeisen viiden vuoden ajalta, milloin mikäkin listan laji on havaittu Salossa ensimmäisen kerran. Lomaketta on saatavana valmiiksi tulostettuna pääkirjastolta. Jaa havaintosi kanssamme lähettämällä täytetty lomakkeesi meille postitse tai s-postitse juhannukseen mennessä. Kaikkien seurantalomakkeen toimittaneiden kesken arvomme taas luontoaiheisia palkintoja.

Jollet pysty tulostamaan lomaketta, ota yhteyttä salonluonto@gmail.com voimme tulostaa ja postittaa lomakkeen sinulle.

Kevätseurantaa kautta aikain

Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys on kerännyt luontohavaintoja seudulta jo 24 vuoden ajan, vuodesta 1998 lähtien. Havainnoitsijoita vuosien varrella on ollut lähes 230 henkilöä. Heistä kaksi on osallistunut jokaiseen havaintovuoteen. Olemme lähettäneet heille tästä kiitoksen muutama vuosi sitten, mutta moinen sinnikkyys ja ahkeruus ansaitsevat kyllä tässäkin vielä kiitokset!

Ensimmäisen havaintojenkeruu vuoden jälkeen kirjattavien lajien lista on pysynyt samana. Havaintoja on vuosien varrella saatu kaiken kaikkiaan yhteensä 11 452 kpl. Huima määrä! Vuosittain ilmoitettujen havaintojen määrä on vaihdellut. Keskimäärin on ilmoitettu noin 477 havaintoa vuodessa, parhaimmillaan ilmoitettiin 678 havaintoa vuonna 2010.

*Ilmoitettujen havaintojen kokonaismäärät vuosittain. Jokaiselta havaitsijalta on laskettu kokonaissummaan vuodelle vain 1 havainto / laji.

Viime vuosina havaintojen määrät ovat laskeneet huippuvuosista, ja ilmoitusten määrät ovat tasaantuneet keskimäärin runsaaseen kahteen sataan havaintoon vuodessa. Selkeä lasku on havaittavissa vuodesta 2016 lähtien, jolloin siirryimme sähköiseen uutiskirjeeseen ja havaintolomakettakaan ei enää ole lähetetty paperisena postitse. Lomakkeen on saanut tulostaa kevään uutiskirjeestä ja yhdistyksen nettisivuilta. Paperisia havaintolomakkeita on jaettu pönttömyyntien ja muiden tapahtumien yhteydessä sekä Salon kirjastoissa. Nyt kun poikkeuksellinen pandemiatilanne jatkuu ja kokoontumis- ja tapahtumamahdollisuuksia rajoitetaan edelleen, yhdistys muistuttaa, että jos et voi itse tulostaa lomaketta, voit tilata myös paperisen lomakkeen postilla. Yhteystiedot tiedotteen lopussa.

Yhdistys on kerännyt myös siileistä havaintotietoja osana kevätkyselyä. Kaiken kaikkiaan yhdistykselle on ilmoitettu noin 300 erillistä siilihavaintoa vuosien aikana. Harmillisen suuri osa noin 80 kappaletta on ollut havaintoja kuolleista siileistä, mutta yhtä lailla olemme saaneet ilmoituksia onnellisista perhetapahtumista ja säännöllisesti ruokinnalla käyvistä siileistä. Olemme iloksemme saaneet myös lyhyitä tarinoita havaintojen yhteydessä; Milloin siilien kovalla puhinalla käydyt suvunjatkamispuuhat on meinanneet myöhästyttää työkaverin töistä, milloin talonväki ja vieraat ovat saaneet hämmästellä useana päivänä aivan sisälle asti takapihan ovesta vettä hakemaan tullutta siiliä, tai miten siili oli oppinut tunnistamaan kutsuäänen, eikä asettunut koskaan kerälle, kuten muut, jos sitä lähestyi.

Havainnoista ollaan tekemässä tarkempaa koostetta, mutta valitettavasti se ei tähän tiedotteeseen ehtinyt valmistua. Myöhemmin kuulette lisää kyllä.

Luonnonsuojeluliiton Vapauta Virrat – kampanja on käynnistynyt

Suomessa on yli 200 sähköverkkoon kytkettyä vesivoimalaa. Ne ovat kuitenkin vain murto-osa kaikista virtavesiluontoomme vaikuttavista rakenteista, mikäli mukaan lasketaan vanhat myllypadot ja tierummut. Suurissa joissa vaikutukset ovat helpommin nähtävissä, mutta pienessä purossakin oleva pato saattaa aiheuttaa koko puron eliöstölle merkittäviä muutoksia.

 Padotun virtaveden ekologia muuttuu täysin patoamisen seurauksena. Virtaavan vedet luoma jatkuva muutos pysähtyy, kun virta ei enää kuluta, kasaa ja kuljeta ainesta mukanaan. Veden mukana kulkeva irtoaines kasautuu padon yläpuolelle. Jokiluontoon erikoistuneet kasvit, hyönteiset ja muut eliöt vähenevät ja tilalle tulevat seisovan veden lajit.

Virtavesien patoamisella on suuri vaikutus luonnon monimuotoisuuteen. On tärkeää lopettaa patoaminen ja miettiä nykyisten rakenteiden vaikutuksia vesistökohtaisesti ja aloittaa turhien patojen purku. Salossa tapahtuu jo hyviä asioita, sillä Kiskonjoen Koskenkosken voimalalla on käynnissä ohitusuoman rakentaminen ja haitallisia vanhoja tierumpuja on vaihdettu virtavesijatkumon mahdollistaviin rakenteisiin.  Lue lisää liiton kampanjan sivuilta: https://www.sll.fi/vapauta-virrat/

Varsinais-Suomi on varsin alavaa, mutta meilläkin on suurimpien jokien koskissa useita pien- ja minivoimaloita. Lisäksi monet vanhat mylly- ja sahapadot estävät kalojen ja muiden vesieliöiden liikkumista. Kosket ja joet voisivat olla runsaiden virtaamien aikoina kohisevia ja kuohuvia elinympäristöjä monille lajeille. Myös itse jokiluonnon luontotyypit tulvaniityistä tulvametsiin ovat hyvin harvinaisia. Patojen lisäksi pienemmät nousuesteet kuten tie- ja siltarummut estävät eri lajien liikkumista ja esimerkiksi taimenen ja monen kevätkutuisen kalalajin nousua kutupaikoilleen.

Luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri kerää vinkkejä yleisöltä vesiemme nousuesteistä. Havainnot voi ilmoittaa kartalle alla näkyvän linkin kautta ja mukaan voi liittää valokuvia.  Kartalla ovat jo SYKE:n tietokannasta saadut nousuesteet.

Linkki piirin kyselyyn: http://pato.apomikti.fi/

Lisätietoa piirin sivuilla: Vastaa kyselyyn ja auta kartoittamaan vesien nousuesteitä! – Varsinais-Suomen piiri (sll.fi)

Tervetuloa mukaan yhdistyksen toimintaan!

Järjestämme myös erilaisia retkiä lähiseudulle ja tapahtumia tai koulutuksia jäsenistöä kiinnostavista aiheista. Ehdota retkikohdetta tai tapahtumaa, jonka voisimme järjestää.

Seuraa ilmoittelua:  https://www.sll.fi/salo tai https://www.facebook.com/groups/SSLYJaljilla/ 

Ota meihin yhteyttä sähköpostilla salonluonto@gmail.com,   puhelimella: Juri Suvitie (pj): 045 880 5076

Kevätterveisin, SSLYn hallitus