Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Riihimäen yhdistys

Riihimäki
Navigaatio päälle/pois

Luonnonsuojelun arvostettu vaikuttaja professori Rauno Ruuhijärvi on todennut, että luonnonsuojelu on maratonlaji. Se on tullut Riihimäelläkin vuosien varrella koettua. 40 vuotta täyttävän yhdistyksen historiikin kokoajana on ilo todeta, että Riihimäellä on luonnonsuojelun maratonissa päästy myös voiton puolelle.

Edellinen historiikki julkaistiin, kun yhdistys täytti 30 vuotta. Tämä historiikki on sille jatkoa, eli kattaa vuodet 2006-2015. Erona edelliseen historiikkiin on rakenne, johon on koottu kirjoituksia muiltakin aktiiveilta. Näin siksi, että yhdistystoiminta ei ole yksin puurtamista, vaan myös hauskaa, opettavaa ja yhdessä tekemistä. Vuoden 2006 tapahtumat vievät leijonanosan tästä historiikista. Kannatti venyä, kannatti vaikuttaa. Tärkeimpänä saavutuksena on edelleen Riihimäen ensimmäisen luonnonsuojelualueen perustaminen yhdistyksen aloitteesta Vahteristoon. Se on nyt Riihimäen suosituin ulkoilualue. Jätevoimalahanke oli myös suuri asia ja kipeä pala. Sitäkin historiikki valottaa, myös kulissien takaa.

Luonnonsuojelussa riittää silti haasteita jatkuvasti: liikenneväylien varrella sijaitseva kasvava kaupunki valtaa luonnolta elintilaa. Kovin takaisku koettiin Kalmun suojelussa. Metsän tuntu ja monen eliölajin säilyminen vaatii vähintään sen, ettei lähimetsästä näy rakennuksia ja että viheralueet kytkeytyvät toisiinsa. Vahteriston luonnonsuojelualue on hyvä alku. Sammalistonsuolta loppuvan turvetuotantoalueen muodostaminen uudeksi viherkeitaaksi lintukosteikkoineen on tervetullut luontokohde ja kasvavassa virkistyskäytössä jo nyt. Historiikki osoittaa, miten paljon vapaaehtoistyöllä voidaan lähiympäristöön vaikuttaa – luonnonsuojeluyhdistys on ollut siinä hyvänä suunnannäyttäjänä.

Yhdistys on myös kyennyt uudistumaan ajan hengen mukaan eli uusimaan sähköisiä kotisivujaan – jälleen talkoovoimin. Yhdistyksen ydinhenkilöiden sähköpostilista on ajoittain sähäkkä keskustelufoorumi. Yhdistyksen tiedotus on siten noussut uudelle tasolle. Yhdistyksen Facebook-sivustosta tykkää jo yli 180 henkilöä [tilanne syksyltä 2015; neljä vuotta myöhemmin syksyllä 2019 tykkääjiä on jo n. 360]. Tätä nykyä se on kotisivujen ohella tärkeimpiä tiedottamiskanavia.

Yhdistyksellä on kaikki eväät tarttua uuden vuosikymmenen haasteisiin!

Tarja Heikkonen
Riihimäellä 3.10.2015

[Kirjoitus on ”Johdanto” Tarja Heikkosen toimittamasta Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen 40-vuotishistoriikista. Tarja on pitkäaikainen Luonnonsuojeluliiton aktiivi, yhdistyksen pitkäaikainen ex-puheenjohtaja ja nykyinen varapuheenjohtaja.]

Yhdistys

Toimintasuunnitelma

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys ry

Lue lisää

Säännöt

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys ry:n säännöt

Lue lisää