Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Ylä-Satakunnan yhdistys

Ylä-Satakunta
Navigaatio päälle/pois

Parkanon, Kihniön ja Karvian luontoa on kuvailtu sanalla Satakunnan Lappi. Ylä-Satakunnan seutu onkin metsäisten turvemaiden, harjujen, järvien, jokien ja avoimien soiden muodostamaa mosaiikkia, josta voi aistia samaa karuutta kuin pohjoisessa. Seudun asukkaille luonto tarjoaa yhä omia pyhiä paikkoja, rakasta lähiluontoa ja maisemia, joihin kiinnittyä.

Ohikulkijalta Suomenselän läntisen osan luonnon kauneus, rikkaus ja luonnonhistorian jäljet voivat helposti jäädä huomaamatta. Kannattaakin ehdottomasti poiketa poluille, järville ja tehdä löytöretkiä ja viipyillä. Omalle väellekin saattaa vielä löytyä uusia kohteita! Kartta esiin ja tutkimusmatkalle. Kaupunginkirjastosta saa lainata jopa retkeilyvälineitä!

Opastettuja kohteita ja reittejä Parkanon, Kihniön ja Karvian alueilta löytyy esimerkiksi LH-Geopark-hankkeen sivuilta. Löytöretkikohteiksi alueeseemme tutustuville sopivat esimerkiksi Kihniön Käskyvuori ja Parkanon Alkkianvuori, jonka geologisesti arvokkaalla muinaisrannalla voi aistia jääkauden jälkeisten aaltojen iskeytymistä rantakallioon. Alkkianvuoren laen ympäri kulkeva luontopolku vie rinnesuolle, jossa voi ihmetellä, miten virtaava pohjavesi voikaan ylläpitää rinteessä olevaa suota. Karvian ja Kauhajoen kuntien alueella on upea Kauhaneva, jossa jokaisen pitäisi päästä käymään.

Pentti Keskitalo/Parkanon kaupunki on koonnut esitykset Parkanon kaupungin suojelukohteista 2021 ja geologisista kohteista 2022 .Näihin kannattaa ehdottomasti tutustua!

Natura-alueet Suomen ympäristökeskuksen karttapalvelussa

Monimuotoisuuden ydinalueet

Suurin osa suoluonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeistä Pirkanmaan luonnon ydinalueista sijoittuu Parkanon, Kihniön ja Karvian rajoille ja alueellamme on säilynyt vielä erämaisia kohteita. Alueemme luonnossa näkyy monin tavoin erilaisten rajojen tuntuma.

Lue lisää

Suoluonnon monet kasvot

Ylä-Satakunnassa suoluonto näyttää monet kasvonsa. Suokasvien muodostamia kasviyhteisöjä kutsutaan suotyypeiksi ja useat suotyypit yhdessä muodostavat laajempia suokokonaisuuksia.

Lue lisää

Vesistöjen ja harjujen ketjuja

Merkittävä osa Ylä-Satakunnan vesistöistä on lampia ja pieniä tai keskisuuria järviä. Humusvetiset lammet ja pienet järvet ovat Ylä-Satakunnan metsä- ja suoluonnolle leimaa antava maisemaelementti. Järvien yhteenlaskettu lukumäärä on suuri.

Lue lisää