Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjanmaan piiri Suomenselän yhdistys

Suomenselkä
Navigaatio päälle/pois

Toimittu ja toimitaan

Jättipalsemit vähän ennen kitkemistä.
Jättipalsamit vähän ennen kitkemistä. Kuva: T. Rajala

VUODEN 2023 TAPAHTUMIA:

BUSSIRETKI KAUHAJOELLE

LINTURETKI PONNENJÄRVELLÄ

LUONTO LAINASSA -TAPAHTUMA ALAVUDELLA

LUONNONKUKKAPÄIVÄN RETKI KATAJAKORPEEN

VIERASLAJIKÖKKIÄ TUURISSA, ALAVUDELLA JA KUORTANEELLA

VUODEN 2022 TAPAHTUMIA:

BUSSIRETKI  ÄHTÄRIN TUOMARNIEMEN PUULAJIPUISTOON lauantaina 10.9.

VIERASLAJIKÖKKIÄ Tuurissa, Alavudella ja Kuortaneella.

LUONNONKUKKAPÄIVÄN RETKI 19.6. Kuivasjärvelle

LUONNONYSTÄVIEN VUOSIKOKOUS 18.6.

ESITELMÄTILAISUUS Kuivasjärven kunnostuksesta 19.4. / Olli Autio ELY-keskuksesta

 

VUODEN 2021 TAPAHTUMIA:

SIENIRETKI Oravasaareen 11.9.

ALAVUDEN KAUPUNGIN viheralueilla edistetään luonnon monimuotoisuutta lisäämällä niittyjen määrää ja vähentämällä leikattua nurmialaa.

Leikatun nurmikentän lajisto on niukka. Asia on aivan toisin luonnonniityillä ja kedoilla, sillä niiden monipuolinen kasvilajisto tarjoaa ravintoa pörriäisille ja hyönteistoukille.

Luonnonystävät teki talvella aiheesta kaupungille aloitteen, ja se otettiin myönteisesti vastaan. Yhdistyksemme on osallistunut niittytalkoisiin kartoittamalla sopivia niitty- ja ketokohteita sekä kylvämällä valittuihin paikkoihin luonnonystävien hankkimia luonnonkasvien siemeniä.

Toivottavasti siemenet itävät ja tuottavat iloa tien varsilla kaikille ohikulkijoille ja niittyjen asukkaille.

LUONNONYSTÄVIEN VUOSIKOKOUS 14.7. Alavuden kulttuurikeskuksessa Järviluomantie 3.

LUPIINIKÖKKÄ 22.6. klo 17-19 Tuurissa Väkkäräpakantiellä.

LUONNONKUKKAPÄIVÄN RETKI 20.6. klo 12-14 HAKOJÄRVELLÄ Voitto Yhtiön luontopihassa Mutkankyläntie 170.

 

VUODEN 2020 TAPAHTUMIA:

SIENIRETKI TÖYSÄN VETOLASSA 12.9. . Sienineuvoja Anneli Heinonen oli tuonut mukanaan kymmeniä eri sienilajeja tutustuttavaksi. Saimme kuulla sienten tuntomerkeistä, käytöstä, keräämisestä ja merkityksestä. Paikalle kokoontui yhteensä 12 sienistä kiinnostunutta.

LEPAKKOILTA Alavudella 2.9. klo 18-22. Benjam Pöntisen kuvaesitys Elinkeinotalon Huhtamäkisalissa (Oksalmmintie 9, Alavus) sekä retki lepakkokohteeseen. Tilaisuus on Lakeudenportin kansalaisopiston järjestämä.

Vuosikokous 31.8. klo 18 kulttuurikeskuksessa Järviluomantie 5. Entinen hallituskokoonpano jatkaa loppuvuoden ajan.

YLEISÖRETKI heinäkuulla perutaan koronatilanteen takia.

LUPIINEJA on torjuttu kolmessa kökässä: kesäkuulla Kuortaneella Klemettimuseon pihalla ja myöhemmin kesällä (heinä- ja elokuulla) Tuurissa.

LUONNONKUKKAPÄIVÄN RETKI

Pihlaja. Kuva Eero Laamanen
Pihlaja. Kuva Eero Laamanen.

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän kaikki opastetut retket sunnuntaina 14.6.2020 on peruttu koronaepidemian vuoksi.

Sen sijasta Luonnonkukkien päivä järjestetään tänä vuonna hajautetusti suomalaisten kotipihoilla. Luonnonkukkien päivän järjestäjät rohkaisevat luonnonystäviä pihakasvien tarkkailuun sunnuntaina 14. kesäkuuta 2020.

Lisätietoa

 

SUOMENSELÄN LUONNONYSTÄVÄT RY:N VUOSIKOKOUS

Kokous piti olla maaliskuun 30. päivä, mutta koronauhkan takia tämä aika perutaan. Kokous siirtyy turvallisempaan aikaan pidettäväksi, ja siihen asti edetään entisellä kokoonpanolla.

 

VUODEN 2019 TAPAHTUMIA:

VIERASLAJIEN TORJUNTAKILPAILU

Luonnonystävät järjesti kesällä vieraslajien torjuntakilpailun. Parhaalle torjunnalle oli varattu palkinnoksi viikate (sponsorina toimi Anitta Marttila). Lopputulos jäi tällä kertaa vaatimattomaksi, mutta yritetään jatkaa torjuntatyötä seuraavina kesinä uusin voimin uusin voimin.

SUOMENSELÄN LUONNONYSTÄVIEN VIERASLAJIEN TORJUNTAKILPAILUN 2019 SÄÄNNÖT:

1. Torjuntatyö voidaan tehdä omalla maalla tai maanomistajan luvalla toisen maalla.
2. Kilpailuun voivat osallistua Alavudella tai Kuortaneella asuvat tai lomailevat yksityiset ihmiset, jotka toteuttavat torjuntatyön Alavuden ja Kuortaneen alueella.
3. Torjunta kohdistetaan vaarallisiin vieraskasvilajeihin esim. lupiiniin, jättipalsamiin, jättiputkiin, kurtturuusuun (lajilista löytyy oheisesta linkistä). Torjuntatyössä noudatetaan vieraslajit.fi-sivustolla olevia ohjeita. Erityistä varovaisuutta noudatetaan jättiputkien hävittämisessä. Torjuntatyö voidaan tehdä kitkien, peittäen tai niittäen. Myrkkyjä ei saa käyttää. Kasvijäte hävitetään asiallisesti siten, ettei levintävaaraa enää ole.
4. Kilpailuaika: kesä 2019 elokuun 1. päivään saakka.
5. Työ osoitetaan tehdyksi valokuvaten tai kutsuen kilpailun järjestäjätahon edustajia paikalle.
6. Toimenpiteen arvioinnissa kiinnitetään huomio käsittelyalan kokoon sekä torjunnan tehokkuuteen.
7. Palkintona parhaalle luovutetaan kotimaassa valmistettu laadukas pikkuviikate (Härmän taonta). Palkinnonjakotilaisuus järjestetään torjuntakohteessa. Paikalle kutsutaan myös median edustajia.

 

YLEISÖRETKI 6.7.2019 LEIVONMÄEN KANSALLISPUISTOON

Luonnonystävien retkelle lähti linja-auton täydeltä väkeä, yhteensä 50 henkeä. Enemmänkin olisi ollut halukkaita, mutta kyytiin ei sopinut.

Menomatkalla poikettiin Peltolan mäkitupalaismuseoon. https://luhangankotiseutuyhdistys.yhdistysavain.fi/

Peltolan mäkitupalaismuseon vanhoja rakennuksia. Kuva: Tuija Hakala.

Museo on Luhangan Tammijärvellä sijaitseva valtakunnallisesti arvokas kulttuurihistoriallinen perinnekohde. Museoon kuuluu 19 rakennusta, joista vanhin oli 1700 -luvulta, lisäksi tilalta löytyy noin 1800 esinettä. Museon pihamaalla kasvoi perinnekasveja ja ketolajeja. Retkeläiset osallistuivat maksulliseen opastuskierrokseen.

Maitohorsma ja kurjenkello koristavat museon pihaa. Kuva: Tuija Hakala

Matkalla ohitettiin Korpilahden Vaarunvuori. Aikataulut eivät antaneet myöten pysähtyä Vaarunvuoren suojelualueella, mutta automatkalla Luonnonystävien puheenjohtaja kertoi Vaarunvuoren suojelun historiasta ja paikkaa pitkään uhanneesta pumppuvoimalasuunnitelmasta. https://www.luontoon.fi/vaarunvuoret

Mukana Leivonmäellä oli 50 retkeläistä. Kuva: Tuija Hakala.

Leivonmäen kansallispuiston pääkohde oli Rutajärveen pitkänä ja kapeana harjuna pistävä Joutsniemi. Sää koetteli retkeläisiä muistuttaen ihmisten pienuudesta ja luonnon suuruudesta, kun ankara ukkospilvi ylitti kansallispuiston kastellen perusteellisesti poluilla vaeltavat retkeläiset. https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/leivonmakifin.pdf

 

LINTURETKI LA 18.5. 2019 KLO 5 AAMULLA

Kokoontuminen Tuurinportin parkkipaikalle. Retki kesti pari tuntia. Retken vetäjänä toimi Anitta Marttila.

 

VUOSIKOKOUS 18.3. 2019 klo 18 ALAVUDELLA KULTTUURIKESKUKSESSA (Järviluomantie 3)

 

KOSKIKARARETKI LAPUANJOELLE 17.2. 2019 YHTEISTYÖSSÄ SUOMENSELÄN LINTUTIETEELLISEN YHDISTYKSEN JA LAPUAN YMPÄRISTÖYHDISTYKSEN KANSSA

Retki oli onnistunut. Retkeläisiä oli yhteensä 8, mutta koskikaroja oli enemmän. Kuortaneelta lähtenyt joukko (3 ihmistä) pysähtyi Salmen sillalla, missä nähtiin saukko sukeltelemassa Seuruksella, lisäksi pysähdyttiin Talinkalman padolla, Karan sillalla ja myllypadolla. Yhteensä näissä kohteissa nähtiin 14 koskikaraa. Lapuan suunnasta tullut retkiryhmä näki lisäksi 4 koskikaraa Lankilankoskessa.

 

VUODEN 2018 TAPAHTUMIA:

KAKSI ESITELMÄTILAISUUTTA SYKSYLLÄ 2018 YHTEISTYÖSSÄ LAKEUDENPORTIN KANSALAISOPISTON KANSSA

Pekka Rajala: Suon autiot saaret 13. marraskuuta. Kiitos Pekka Rajalalle kauniista luontokuvistasi ja lämpimistä sanoistasi.

Heli Jutila: Vastuu ympäristöstä kuuluu kaikille 16. marraskuuta. Kiitos Heli Jutilalle tiedoistasi. Haluamme uskoa, että tämä tilaisuus innostaa jatkossa kotiseutumme väkeä vaalimaan maisemaamme.

 

KAKSI RETKEÄ KESÄLLÄ 2018

Kesäkuulla olimme korkealla, Tohnin kylän Rovionmäellä kasviretkellä.

Suomen luonnon päivänä teimme luonto- ja kulttuuriretken Töysän järviseudulle tutustuen mm. Haveri-Lampilan suojelualueeseen, Tohnin vaakunapaikkaan, suppalampeen (Valkialampi) ja dyynikenttään, Sepänniemeen, Ponnenjärven lintutorniin sekä Pegasuksen tähtitorniin. Retki suuntautui kotiseudulle yhdistyksemme 30-vuotisen toiminnan kunniaksi.

 

YKSI KANNANOTTO LUONNON PUOLESTA SYKSYLLÄ 2018

Luonnonystävät esitti syksyllä 2018 mielipiteen Etelä-Pohjanmaan liiton III vaihemaakuntakaavaehdotuksesta.

Kaavan pahin vika on se, että kaavassa on varattu liian paljon soita turpeennoston tarpeisiin. Turpeennosto käy ilmastosyistä mahdottomaksi aivan lähitulevaisuudessa, ja siksi mielestämme turvevarausten määrää pitää selvästi vähentää. Toinen syy suoluonnon säilyttämiselle liittyy luonnon monimuotoisuuden varjelemiseen. Suolajien uhanalaistuminen on nopeaa, ja uhanalaistumiskehityksen voi pysäyttää ainoastaan säilyttämällä suot ehjinä ja ennallistamalla jo pilattuja soita. Kolmas syy turvevarausten määrän vähentämiselle on turvekenttien vesistöjä pilaava vaikutus.

 

YKSI JUHLATILAISUUS 30 TOIMINTAVUODEN KUNNIAKSI

Luonnonystävien 30-vuotisjuhla pidettiin 5.5. Alavuden kulttuurikeskuksessa, samassa tilassa missä yhdistyksemme aikoinaan perustettiin.

 

YKSI LUONTOLEHTI KEVÄÄLLÄ 2018

Saukonjälki nro 9 julkaistiin nettilehtenä.