Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri

Pohjois-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Soiden ympäröimän Sarviselänkankaan metsäkumpareelta löytyy viehättävä perinnebiotooppi ja luonnonäänimaisema. Mitään melua tuottavia koneita ei talkoissa ole käytössä.

Noin hehtaarin laajuiselle niitylle kokoonnutaan töihin 10. kerran. Nykyisin tuntuu oudolta, että paikalla on asuttu 1950-luvulle asti. Enää ei ole rakennuksiakaan jäljellä, mutta historian perintönä on kaunis niitty, joka vuosikymmenien kuluessa ehti kuitenkin rehevöityä. Hoidon ansiosta niitty palaa vähitellen pienruohovaltaiseksi, kun maaperän ravinteisuus vähenee ja varjostava korkea heinikko taantuu. Niityn hyönteislajistokin, päivä- ja pikkuperhoset, mesipistiäiset ja kovakuoriaiset runsastuvat samalla.

Räkäsuon Natura-alueeseen kuuluvan kuvion luontotyyppi on ”runsaslajinen kuiva ja tuore niitty”. Hoidosta on tehty sopimus Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalveluiden kanssa.

Sarviselänkankaan niitty sijaitsee Muhoksen ja Utajärven rajamailla Oulujoen pohjoispuolella. Leppiniemen tienhaarasta ajetaan 6-7 kilometriä ja käännytään joelta poispäin (Tahvolaa vastapäätä). Matkaa jatketaan tienhaaroissa oikealle kaartaen. Tie päättyy suojelualueen laidassa olevalle pysäköintialueelle. Heinijoki virtaa vieressä. Autolla ei pääse niityn viereen, vaan vähän matkaa pitää kävellä kantamusten kera.

Talkoiden järjestäjä huolehtii työkaluista ja eväistä. Ilmoita ennakkoon, jos sinulla on jokin erityisruokavalio.

ILMOITTAUDU niittotalkoisiin viimeistään paria päivää ennen eli torstaina 8.8.: pohjois-pohjanmaa@sll.fi tai 041 3191816. Kimppakyydit lähtevät Oulusta klo 8 ja autonjättöpaikalla suon reunassa ollaan klo 9 mennessä. Siitä lähdetään yhdessä niittyä kohti. Perille asti on vaikea neuvoa. Kerro myös, tarvitsetko kyytiä tai voitko tarjota sitä.

Kumisaappaat tai retkikengät oman maun ja kelin mukaan. Niitylle kuljetaan kivennäismaita pitkin ja kosteisiin paikkoihin on lisätty pitkoksia. Työ ei ole likaista. Pärjäät tavallisilla, säänmukaisilla ulkohommiin soveltuvilla vaatteilla. Työkäsineitä on järjestäjällä, jos omia ei ole.

Tervetuloa hoitamaan Sarviselänkankaan perinnemaisemaa!