Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri

Pohjois-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Kiimingin Reposelässä ollaan niittohommissa tiistaina ja keskiviikkona 6.-7.8. ja jo 32. kertaa! Ahopukinjuuri yleensä, joskus päivänkakkarakin kukkii yhä runsaana niittäjien tullessa paikalle. Joukossa on myös harvinaisia ja uhanalaisiakin lajeja, ahonoidanlukkoa, ketonoidanlukkoa, pölkkyruohoa, jäkkiä, nurmitatarta ja kissankäpälää. Ahomansikoita ja punaisia viinimarjoja voi maistella työn lomassa ja ihailla kultasiipien kevyttä lentoa. Vanha kyläsepän paja lisää niityn perinnearvoa ja kummun laella oleva iso siirtolohkare maiseman viehätystä.

Talkoot ovat kaksipäiväiset, koska hoidettava alue on laajentunut. Kolmatta kertaa niitetään myös noin sadan metrin päässä metsän keskellä oleva erillinen ruohoinen niitty, jolla kasvaa muun muassa kulleroa.

Niitty on osa Haaran Natura-suojelualuetta ja sen hoidosta on tehty sopimus Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalveluiden kanssa, jonka hallinnassa alue nykyisin on.

Reposeläntien varren niittykumpare niitetään tiistaina. Haaraojan reunustama niitty sijaitsee neljän kilometrin päässä Kiimingin taajaman koillispuolella. Kuusamontieltä käännytään oikealle ja ajetaan vähän matkaa. Niitty näkyy tielle asutun alueen jälkeen.

Niityllä aloitetaan työt molempina päivinä klo 11, mutta myöhemminkin ehtii tulla mukaan. Päivittäinen urakka kestää alkuiltaan. Välillä ja lopuksi nautitaan eväitä ja virvokkeita, joista talkoiden järjestäjä huolehtii. Ilmoitathan ennakkoon, jos sinulla on jokin erityisruokavalio.

Työkalut – viikatteet ja haravat – ovat järjestäjän vastuulla. Mahdollisesti tiistaina on käytössä niittokone. Viikatteen käyttöön saa neuvoja ihan kädestä pitäen. Työtä on kaikille myös haravan varressa, sillä niittojäte pitää korjata pois.

ILMOITTAUDU niittotalkoisiin viimeistään maanantaiaamuna 5.8.: pohjois-pohjanmaa@sll.fi tai 041 3191816. Kerro, tuletko mukaan toisena vai molempina päivinä. Kerro myös, tarvitsetko kyytiä tai voitko tarjota sitä. Järjestäjät starttaavat kumpanakin päivänä Oulusta klo 10.00.

Jos sää on kostea, kumisaappaat ovat kätevät, mutta muutoin lenkkitossuillakin pärjää. Työ ei ole likaista, mutta ulkohommiin soveltuvat vaatteet ovat sopivimmat.

Tervetuloa Haaranniitylle perinteikkäisiin niittotalkoisiin!