Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri Oulun yhdistys

Oulu
Navigaatio päälle/pois

Vieraskasveja torjutaan talkoovoimin

Vieraskasvien torjuminen on tärkeää, sillä valloilleen päässeet vieraskasvit vievät tilaa alkuperäisiltä luonnonkasveilta ja aiheuttavat siten luontokatoa. Oulussa vieraskasveja torjutaan tänä kesänä talkoovoimin. Kaikille avoimia talkoita järjestetään heinäkuussa maanantaisin ja torstaisin. Lisäksi talkoilu omalla ajalla on mahdollista kyltein merkityissä soolotalkookohteissa

Tänä kesänä Oulussa torjutaan erityisesti jättipalsamia, kurtturuusua ja komealupiinia. Lupiinin torjuminen onnistuu katkaisemalla kukkavarret ennen kuin kasvi ehtii tuottaa siemeniä. Komeat kukat sopivat hyvin maljakkoon, mutta luonnosta ne on tärkeää poistaa. Typpeä sitovana kasvina komealupiini rehevöittää ympäristönsä ja muuttaa siten alueen sopimattomaksi alkuperäisille kasvilajeille. Vahvana kilpailijana se muodostaa nopeasti suuria kasvustoja, joten varhainen torjunta kannattaa. 

Jättipalsami on kosteissa ja rehevissä ympäristöissä, kuten ojien pientareilla ja lehtometsissä viihtyvä puutarhakarkulainen. Yksi kasvi tuottaa loppukesästä jopa tuhansia siemeniä, jotka se sinkoaa kauas ympärilleen. Jättipalsami pitää torjua ennen kukintaa tai viimeistään kukinnan alussa. Jättipalsami kitketään juurineen ja kun kasvin varret murskaa tai talloo huolellisesti, se ei enää lähde juurtumaan uudelleen. Silloin kasvijätteen voi kompostoida. Jos torjunta-alue on suuri, kasvijäte kannattaa kerätä pois loppukäsiteltäväksi. Siemenkotavaiheessa jättipalsamia ei pidä mennä torjumaan, koska siemenet leviävät helposti kenkien ja vaatteiden mukana uusille kohteille. 

Kurtturuusua torjutaan kaivamalla koko kasvi juurineen pois. Iso pensas leikataan ensin tyveä myöten oksasaksia apuna käyttäen, minkä jälkeen koko juurakko voidaan kaivaa maasta irti. Kasvin leviämistä voi estää keräämällä ruusunmarjat talteen ja hävittämällä ne niin, etteivät siemenet pääse leviämään. Myös muu kasvijäte hävitetään huolellisesti, sillä kurtturuusu pystyy jatkamaan kasvuaan helposti pienestäkin juuren palasesta. Kurtturuusun torjunta vaatii sitkeyttä, ja kuten muidenkin vieraskasvien kohdalla, paras tulos saadaan kun aluetta seurataan useamman vuoden ajan ja uudet kasvustot torjutaan varhaisessa vaiheessa.

Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys järjestää yhteistyössä kaupungin kanssa kuudet talkoot heinäkuun aikana. Talkoissa torjutaan jättipalsamia ja kurtturuusua. Ensimmäiset talkoot järjestettiin torstaina 1.7. Turkansaaressa, ja yhdessä 12 talkoilijan voimin saimme kitkettyä yli 30 säkillistä jättipalsamia. Jatkossa aluetta seurataan ja talkoilua on hyvä jatkaa myös tulevina vuosina. Kun jättipalsami saadaan hävitettyä, alkuperäinen kasvillisuus alkaa pikkuhiljaa levitä takaisin alueelle ja alue palautuu luonnontilaan. 

Saimme mukavan alun talkookesälle ja toivomme runsasta osanottoa myös tuleviin talkoisiin! Jos haluat mukaan, ilmoittaudu etukäteen osoitteeseen slloulunyhdistys@gmail.com ja ilmoita samalla mahdolliset allergiat, jotta osaamme varata sopivasti talkooevästä. Mukaan tarvitset reipasta talkoohenkeä, työhanskat ja ulkotyöhön sopivat vaatteet. Pitkät housut ja kumisaappaat ovat suositeltavia. 

Talkookohteet ja aikataulu: 

  • Neulaspuisto, Pateniemi maanantai 5.7. klo 17, kokoontuminen pyörätien varressa Latvatien päässä, osoite Latvatie 1, paikalle kannattaa saapua pyörällä, julkisilla tai kimppakyydein, autot täytyy jättää vähän kauemmas esimerkiksi Pateniemen koulun pihaan
  • Mannisenoja, Meri-Toppila torstai 8.7. klo 17, kokoontuminen Toppilan Salen edessä, osoite Paakakatu 2
  • Tiluspuisto, Haapalehto maanantai 12.7. klo 17, kokoontuminen Haapalehdon kentällä, autopaikkoja esimerkiksi Haapalehdon ladun P-paikalla ja lidlin edessä
  • Neulaspuisto, Pateniemi torstai 15.7. klo 17, kokoontuminen pyörätien varressa Latvatien päässä, osoite Latvatie 1, paikalle kannattaa saapua pyörällä, julkisilla tai kimppakyydein, autot täytyy jättää vähän kauemmas esimerkiksi Pateniemen koulun pihaan
  • Mannisenojan alajuoksu, Meri-Toppila maanantai 19.7. klo 17, kokoontuminen Meri-Toppilan leikkipuistossa, osoite Paalikatu 24

 

Tervetuloa mukaan tekemään luontotekoja!