Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri Oulun yhdistys

Oulu
Navigaatio päälle/pois

Oulussa vaaditaan ilmastotekoja kan­sain­vä­li­se­nä il­mas­to­lak­ko­päi­vä­nä 15.3.

Perjantai 15.3. on kansainvälinen ilmastolakkopäivä (School Strike for Climate), jolloin nuoret ympäri maailman kokoontuvat kertomaan huolensa ilmaston lämpenemisestä ja ilmastonmuutoksen torjumisen tärkeydestä. Innoittajana perjantaisin tapahtuville mielenilmauksille on ollut ruotsalainen koululainen Greta Thunberg. Tavoitteena on saada poliitikot, päättäjät ja aikuiset tajuamaan ilmastokatastrofin laajuus ja toimimaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi 1,5 asteen lämpenemiseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Hiilidioksidipäästöjä on leikattava 65% vuoteen 2030 mennessä ja fossiilista polttoaineista on siirryttävä uusiutuviin energianlähteisiin.

Perjantai on täynnä ilmastoon liittyvää ohjelmaa myös Oulussa. Kaupungintalon edessä on tukimielenilmaus Gretalle ja ilmastotyölle. Mielenilmaukseen osallistuu eri tahoja kello 8 ja 12 välillä.

Torilla on klo 12.30-14 koululaisille suunnattu ilmastotapahtuma. Siellä nuoret voivat kertoa terveisensä päättäjille. Ympäristöjärjestöjen Korvaamaton-kampanjassa herätellään ihmisiä pohtimaan, mikä on sellainen heille korvaamaton asia, jota ilmastonmuutos uhkaa. Näitä asioita kirjoitetaan kangasviireihin, jotka ripustetaan esille. Terveiset päättäjille voi myös piirtää, valokuvata, runoilla, laulaa. Järjestäjät välittävät nuorten viestejä vaaliehdokkaille ja medialle. Tarkoitus on myös laulaa ilmastolauluja.

Ilmastopäivä jatkuu Rotuaarilla, jossa lavalla on ohjelmaa klo 15-18. Tarjolla on musiikkiesityksiä, puheenvuoroja, kahvi- ja mehutarjoilu, paneelikeskustelu, ilmastolauluja ja ilmastoterveisten keruuta kaupunkilaisilta. Tapahtuma on suunnattu kaikille kiinnostuneille ja yleisö voi ottaa mukaan myös omia kylttejä. Kello 15.15 kutsuvat rummuttajat väkeä paikalle. Kello 16.15 esiintyvät Rommakko -yhtyeestä Mika Kolehmainen, kitara ja Kari Kuivamäki, haitari.

Urheilumaailma on myös herännyt ilmastonmuutoksen uhkaan lukuisten urheilutähtien alettua puhua aiheesta aktiivisesti. Minkälainen on urheilun ympäristöjalanjälki? Onko urheilu osa ongelmaa vai voiko se tarjota ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen?

Urheilu ja ilmastonmuutos- keskustelupaneeli alkaa noin kello 16.40 Rotuaarin lavalla. Panelisteina ovat Jouni Keronen (CLC), Satu Haapanen (Sivistys- ja Kulttuurilautakunnan pj. Suomen liikkuvin kaupunki Oulun kaupunki), Mikko Perälä (JS Hercules/Lähirähinä) ja Esko Saari (ympäristöjärjestöjen Korvaamaton-ilmastovaalikampanjan Oulun ryhmä). Keskustelun johdattelijana on Teemu Kalliojärvi Save Pond Hockey Oulun ryhmästä.

Save Pond Hockey – Pelastetaan pipolätkä jalkautuu myös Ouluun lauantaina 16.3., kun Raksilan ulkojäällä pelataan pipolätkää ilmastotyön puolesta osana valtakunnallista Pelastetaan pipolätkä- kampanjaa.