Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri

Etelä-Häme
Navigaatio päälle/pois

Niittytapahtuma Rengon Rautavuorella

Rengon Rautavuoren niityllä järjestettiin 22.7.2009 perinteinen Renko-viikkojen niittytapahtuma. Jo kymmenettä vuotta järjestetyn tapahtuman veto oli siirtynyt Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin harteille 4H-yhdistyksen luovuttua vastuusta. Perinteisesti myös Hämeenlinnan kaupunki oli mukana järjestelyissä ja tilaisuus oli sen ympäristöfoorumin ohjelmassa.

Hyvän sään suosimassa tapahtumassa oli teemana tänä vuonna pihaniityn perustaminen ja hoito, josta kertoi ympäristöasiantuntija Heli Jutila. Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Karri Jutila haavi niittyjen selkärangattomia ja kasveista kertoi Heli. Seitsemänvuotias Soma Jutila johdatti parinkymmenen lapsen päiväkotiryhmän sekä niittykasvien että eläinten tuntemukseen omalle lapsiläheisellä, mutta asiantuntemuksesta tinkimättömällä tavalla.

Osallistujilla oli mahdollisuus niittää niityn heinävaltaisempaa alaosaa. Rautavuoren niitty on paikallisesti arvokas tuore niitty, jonka huomionarvoiseen lajistoon kuuluvat mäkitervakko (Lychnis viscaria), ketokaunokki (Centaurea scabiosa), kelta- ja jänönapila (Trifolium aureum & arvense) ja saksanhanhikki (Potentilla thuringiaca). Aina suositut pannukahvit, nuotiomakkarat ja tikkupullat järjesti Sirkka Saukkola.