Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Turun yhdistys

Turku
Navigaatio päälle/pois

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintakertomus 2018

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää toiminta-alueellaan luonnon-, ympäristön- ja maisemansuojelua sekä vaalia kulttuuriperinteitä. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys harjoittaa valistus- ja neuvontatoimintaa järjestämällä kokouksia ja esitelmätilaisuuksia, harjoittamalla alan julkaisutoimintaa sekä tiedottamalla; tekee aloitteita ja esityksiä viranomaisille ja yhteisöille sekä ottaa tarpeen mukaan kantaa toimialaansa liittyvissä asioissa; edistää luonnon kaikinpuolista tuntemusta järjestämällä yleisöretkiä luontoon ja antamalla siellä asianmukaista havainto-opetusta sekä edistämällä luontoon kohdistuvaa tutkimusta ja harjoittamalla nuorisotoimintaa.” 

(Ote TLSY:n säännöistä.)

 1. Yleistä

Yhdistyksellä oli vuoden 2018 syyskuussa jäsenrekisteriotteen mukaan yhteensä 1285 jäsentä. 

Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Pertti Sundqvist. Hallituksen varsinaiset jäsenet olivat Pia Roering (varapuheenjohtaja), Asta Laiho (sihteeri), Kaisa Lappalainen (taloudenhoitaja), Riikka Armanto, Camilla Eriksson, Julia Helminen, Anu Nipala ja Venla Kaasinen.  Anna-Leena Siltanen, Jakke Mäkelä, Jussi Lampinen ja Anna Schauman toimivat hallituksen varajäseninä.

Yhdistys oli tiiviissä yhteydessä sekä järjestön piiri-,  että liittotasoon: Pertti Sundqvist, Pia Roering (piirin varapuheenjohtaja) ja Jakke Mäkelä  toimivat piirin hallituksessa ja Kaisa Lappalainen ja Pertti Sundqvist liiton hallituksessa ja Riikka Armanto liittovaltuustossa. Lisäksi Asta Laiho toimi liiton järjestötyöryhmässä ja Kaisa Lappalainen talousvaliokunnassa. Yhdistyksen edustajat osallistuivat myös piirin kevät- ja syyskokouksiin. 

Turun luonnonsuojeluyhdistyksen ja Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin tapaamiset pidettiin Luonnonsuojelukeskuksessa (Martinkatu 5). Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin aluepäällikkö Hannu Klemola työskentelee Luonnonsuojelukeskuksessa. Aluepäällikkö on paikalla tavallisesti virka-aikana, jolloin Luonnonsuojelukeskus on myös yleisölle auki. Toimistolla on kirjasto, jossa on laaja valikoima luontoaiheisia ja yhdistystoimintaa käsitteleviä kirjoja, lehtiä sekä ilmaista esitemateriaalia. Kuten aikaisempinakin vuosina, toimistoa vuokrattiin iltakäyttöön myös muille ympäristö- ja luontojärjestöille.

 1. Kokoukset

Yhdistyksen jäseniltoja järjestettiin Luonnonsuojelukeskuksella noin kuukausittain. Tapaamisissa käsiteltiin ajankohtaisia yhdistyksen toimintaan liittyviä asioita, ja joidenkin iltojen yhteydessä kuultiin alustuksia erilaisista aiheista kuten “Norsudetektorilla tuulimyllyjä vastaa – Infraäänien terveysvaikutusten tutkiminen”, ”Ilmastonmuutos moraalipsykologisena haasteena” ja ”Pyöräilyn edistäminen Turussa”.

Sääntömääräisen kevätkokouksen yhteydessä kuultiin metsänhoidon emeritusprofessori Erkki Lähteen esitelmä: “Jatkuvaa kasvatusta – ei avohakkuuta”. Syyskokouksessa ekologi Esko Pettayn piti herättelevä esitelmän otsikolla: ”Mitä tapahtuu, kun epäonnistumme ilmastonmuutoksen torjunnassa.”.

Viralliset hallituksen päätökset tehtiin vuoden aikana sähköpostikokousten avulla. 

 1. Toiminta

3.2. Toimintaryhmät

Vuonna 2018 yhdistyksessä toimi aktiivisesti vain Roskaryhmä. Retkiryhmä järjesti yhden retken. Suunniteltuun talkooryhmään ei saatu aktiivisia jäseniä ja talkoot järjesti vuonna 2018 Camilla Eriksson.

Roskaryhmä

Roskaryhmä järjesti vuoden 2018 aikana peräti kuusitoista siivoustalkoota, jakoi  118 talkoovoimin valmistettua kestohedelmäpussia turkulaisille sekä osallistui World Cleanup Day -tapahtumaan.

Kahden litran purkkiin mahtui 990kpl tupakantumppeja

Sitkeä talkoihin osallistunut siivooja kalastamassa tölkkiä joesta

3.3. Muut retket ja tapahtumat

Yhdistyksen muu toiminta käsitti muun muassa seuraavia tapahtumia, tempauksia ja talkoita:

 • Ystävänpäivänä Luonnonystävien ilta ravintola Koulussa
 • Huhtikuussa Melukeskustelu Turun meluisista alueista
 • Helatorstaina sieniretki yhteistyössä Sieniseuran kanssa
 • Toukokuussa espanjansiruetanantorjuntatalkoot Katariinanlaaksossa
 • Kesäkuussa mesiangervon ja nokkosen niittotalkoot Kuralan kylämäessä
 • Kesäkuussa metsäretki Kurjenrahkalle (luonnonkukkien päivä, Retkiryhmä järjesti)
 • Heinäkuussa jättipalsamin kitkentätalkoot Kuralan kylämäessä
 • Elokuussa Juhannuskukkulatalkoot
 • Syyskuussa sieniretki yhteistyössä Sieniseuran kanssa
 • Elokuussa Suomen luonnon päivä ja SLL:n 80-vuotisjuhla Ruissalossa (yhdistyksen esittelyä)
 • Syyskuussa mahdollisuuksien tori -messut (yhdistyksen esittelyä)
 • Lokakuussa kirjamessut (yhdistyksen esittelyä)
 • Joulukuussa pikkujouluillallinen

Retki Kurjenrahkalle

Espanjansiruetanatalkooporukkaa

Suomen luonnonpäivä Ruissalossa

Mahdollisuuksien torilla

Yhdistyksen aktiiveja pikkujouluillallisella

3.4. Muu toiminta

Yhdistys jätti valituksen Hirvensalon osayleiskaavasta.

 1. Tiedotus ja medianäkyvyys

Yhdistyksen jäsentiedote ilmestyi vuoden 2018 aikana kaksi kertaa. Jäsentiedote lähetettiin sähköisesti niille, joilla on liiton jäsenrekisterissä toimiva sähköpostiosoite. Yhdistys tiedotti toiminnastaan aktiivisesti myös nettisivuillaan, Facebook-sivullaan, Instagramissa sekä sähköpostilistallaan mm. visuaalisen uutiskirjeen muodossa. Lisäksi toimintaryhmät tiedottivat toiminnastaan omilla sähköpostilistoillaan ja Facebook-ryhmissään. 

 1. Jäsenhankinta

Yhdistyksen jäsenhankinta käsitti vuonna 2018 talkoiden ja muun toiminnan ohessa tehtävää hankintaa. Uusia jäseniä liittyi yhdistykseen vuoden aikana 173 henkilöä. Uusia jäseniä saatiin erityisesti Suomen luonnon päivän juhlassa ja Kirjamessuilla

 1. Taloudellinen tilanne

Yhdistyksen tilinpäätös 2018 on ylijäämäinen, kuten edellisenäkin vuonna ja yhdistyksen taloudellinen tilanne on vakaa. Tuloja yhdistys saa jäsenmaksuista sekä avustuksina luonnonsuojelupiiriltä ja Turun kaupungilta. Menoja kertyy pääasiassa edustustapahtumista (erilaiset messut), vuokranmaksusta sekä paperisen jäsenkirjeen painatuksesta ja postituksesta.

Yhdistys

Turun luonnonsuojeluyhdistyksen historia ulottuu vuoteen 1969, jolloin se aloitti toimintansa nimellä 'Varsinais-Suomen Luonnonsuojeluyhdistys…

Lue lisää

Visio

Turun luonnonsuojeluyhdistyksen visio 2030 Visioon kerättiin näkemyksiä viideltä osa-alueelta, jotka olivat: tärkeimmät tehtävät, yhdistyksen…

Lue lisää

Historiaa

Yli 30 vuotta luonnonsuojelua Turussa!

Lue lisää

Toimintasuunnitelma

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma 

Lue lisää

Säännöt

Turun luonnonsuojeluyhdistyksen säännöt 1§ Nimi ja kotipaikka

Lue lisää

Kirjasto

Turun luonnonsuojeluyhdistyksen kirjasto löytyy Martinkadun toimipisteestämme ja on myös jäsenien käytettävissä. Turun luonnonsuojeluyhdistyksen…

Lue lisää

Toimitila

TLSY:n toimisto (Luonnonsuojelukeskus, Martinkatu 5, Turku) on luonto- ja ympäristötoimijoiden vuokrattavissa hintaan 35 euroa/ilta. Tiedustelut:…

Lue lisää