Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Salon yhdistys

Salo
Navigaatio päälle/pois

Nyt on aika torjua haitallisia vieraslajeja

Lupiini on kaunis, mutta kuuluu haitallisiin vieraslajeihin.

Mitä vieraslajit ovat?

Vieraslaji on kasvi, eläin tai muu eliölaji, jonka leviämistä ihminen on tarkoituksella tai tahattomasti edistänyt sen luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle. Haitallisiksi vieraslajeiksi luokitellaan kaikkein pienin osa, jotka lisääntyvät ja leviävät tehokkaasti, jolloin ne aiheuttavat merkittävää haittaa alueen alkuperäisille lajeille ja elinympäristölle sekä ihmisten terveydelle tai taloudelle. Näin ollen vieraslajit ovat myös erittäin suuri uhka luonnon monimuotoisuudelle.

Mitä voit tehdä torjuaksesi vieraslajeja?

HAVAITSE, TUNNISTA, ILMOITA, TORJU

Tärkeintä on tunnistaa havaitsemasi vieraslaji, siinä voit apuna käyttää vieraslajit.fi- palvelua. Ilmoita vieraslajin tunnistuksen jälkeen havaintosi laji.fi- palvelussa. Tarvitset havainnon kirjaamiseen mm. kuvia ja arvion alueen koosta. Muista ettei vieraslajien torjunta ole kansalaisoikeus, joten toimenpiteisiin tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Jos olet maanomistaja ja havaitset omistamillasi mailla vieraslajeja, voit täältä etsiä ohjeita eri vieraslajien torjuntaan.

Lounais-Suomen Jätehuolto neuvoo omilla sivuillaan, kuinka vieraslajit tulee kuljettaa jäteasemalle ja antaa lajitteluohjeita.