Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Salon yhdistys

Salo
Navigaatio päälle/pois

SSLY-TIEDOTE 12/2020

Tässä tiedotteessa kuulumisia Salon seudun luonnonsuojeluyhdistykseltä:
• Salon seudun sudet – webinaari 10.12.
• Lintujen talviruokinta
• Pönttö joululahjaksi?

Salon seudun sudet – webinaari 10.12.2020 klo 18-20

Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi, Salon kaupunki ja Salo-Raaseporin reviiriyhteistyöryhmä järjestävät webinaarin, jossa on mahdollista saada perustietoa susista ja susitilanteesta Lounais-Suomessa ja Salossa

Ohjelma:
– Perustietoa sudesta sekä susikannan kehitys ja tila Lounais-Suomessa ja Salon seudulla, riistasuunnittelija Jörgen Hermansson
– Lainsäädäntö, kannanhoito ja toimenpiteet, riistapäällikkö Mikko Toivola
– Salo-Raaseporin reviiriyhteistyöryhmän toiminta, petoyhdyshenkilö Anders Fagerholm

Ilmoittautumisohjeet ja linkki löytyvät osoitteesta: https://tiedotteet.salo.fi/kaikille-avoin-webinaari-salon-seudun-susitilanteesta-10-12/

Lintujen talviruokinta

Lintujen talviruokinta on Suomessa suosittu harrastus. Pikkulintujen talvisella ruokinnalla on maassamme pitkät perinteet. Perinteisellä joululyhteelläkin on vuosisatoja sitten ollut aivan oma tarkoituksensa. Alunperin pihojen lyhteillä pyrittiin pitämään linnut poissa viljelijöiden viljavarastoista. Nykyään suosituinta tarjottavaa pihan linnuille ovat auringonkukan siemenet, maapähkinät, talipötköt ja -pallot. Kauraa ja kauralyhteitä voi edelleen tarjota linnuille. Pakkasilla linnut tarvitsevat paljon energiaa. Kylmillä keleillä lintujen siemenet myös säilyvät hyvin. Lounais-Suomen talvien muututtua leudoiksi ja kosteiksi, on lintujen ruokintakin hankaloitunut. Kastuneet siemenet homehtuvat helposti leutoina talvipäivinä. Kannattaa käyttää lintulautoja ja ruokinta-automaatteja, joissa lintujen ruoka ei kastu. Parhaita ovat ruokinta-automaatit, joihin linnut eivät pääse sisälle. Salmonella leviää yleensä sairastuneiden lintujen ulosteiden mukana. Kaupunkilinnustomme on muuttunut viime vuosikymmeninä. Talviruokinnasta ovat erityisesti hyötyneet muun muassa sinitiainen, viherpeippo ja pikkuvarpunen. Linturuokinnoilla ovat oppineet käymään myös hippiäinen, puukiipijä ja pyrstötiainen. Nykyään talviruokinnoilla voi käydä myös hyönteissyöjiä, kuten mustapääkerttuja ja punarintoja. Hyville ruokintapaikoille voi saapua harvinaisuuksia. Erikoisuudet, kuten pähkinänakkelit ja valkoselkätikat ilahduttavat linnuista kiinnostuneita. Salossa ruokintapaikoilla käy myös harvinaisia turkinkyyhkyjä.

– Seppo Sällylä

Pönttö joululahjaksi?

Nykymetsissä on kolopesijöille liian vähän lahopuuta ja luonnonkoloja ja moni laji olisikin ilman pönttöjä nykyistä harvinaisempi. Talvikausi on hyvää aikaa rakentaa ja kunnostaa linnuille pesimäpaikkoja seuraavaa kesää silmällä pitäen. Jo ripustetut pöntöt on hyvä avata ja puhdistaa pakkasten tultua, kun mahdolliset kirput ja muut pöntön eitoivotut alivuokralaiset ovat kohmeessa. Yhdistykseltä voi ostaa joululahjaksi lahjakustomoidun tiaispöntön tee-se-itse rakennussarjan tai valmiin pöntön.

Pönttöjä koskevat tiedustelut: Jari Lähteenoja 0400 332 222

Jouluterveisin, SSLYn hallitus