Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Salon yhdistys

Salo
Navigaatio päälle/pois

SSLY TIEDOTE 8/2019

Hei Salon luonnon ystävät!

Tässä kuulumisia Salon seudun luonnonsuojeluyhdistykseltä. Tämän tiedotteen ovat saaneet s-postiinsa osoitteensa meille tiedotusta varten luovuttaneet. Jos tahdot postituslistalle, lähetä siitä tieto yhdistykselle osoitteeseen salonluonto(at)gmail.com.

• Kevätseuranta 2019 -tuloksia
• Yhdistyksen lausunto valmisteilla oleviin Salon kaupungin ympäristönsuojelumääräyksiin
• Salon suurimmat puut -kampanja käynnissä vielä elokuun loppuun asti
• Menoja:
o Sieninäyttely lauantaina 7. syyskuuta 2019 klo 12.00 – 15.00
o Piirin juhlavuoden retket
o Lepakkokävelyt ja luento syksyllä
o TLY:n torniopastuksia

Kevätseuranta 2019

Kevään 2019 kevätseuranta oli yhdistyksen 22. seurantavuosi. Seurantaan tuli 20 vastausta ja yhteensä 286 havaintoa 21 lajista. Kaikki osallistujat olivat havainneet leskenlehden, sinivuokon, valkovuokon ja sitruunaperhosen. Siilihavainnot koskivat poikkeuksellisesti eläviä yksilöitä, ei auton liiskaamia, kuten yleensä. Positiivista ☺ Kaikkien osallistujien kesken arvottiin luontoaiheisia palkintoja. Onnetar valitsi voittajaksi Tuija Aaltosen, Kaisa Heleniuksen ja Janina Mäkisen. Onnea
voittajille! Voittajille toimitetaan palkinnot syksyn aikana.

Yhdistyksen lausunto Salon kaupungin ympäristönsuojelumääräysten
luonnoksesta

Salon kaupungin ympäristönsuojelumääräysten uudistaminen on käynnissä. Yhdistys antoi luonnoksesta lausunnon kesällä 2018. Nostimme lausunnossa esille selkeän kieliasun tarpeellisuutta ja määräystekstin luettavuuden tärkeyttä, jotta jokainen asiaan perehtymätönkin ymmärtäisi niitä helposti. Lisäksi painotimme paikalliset olosuhteet huomioivan vesistöjen ja pohjavesien suojelun tarpeellisuutta. Määräysten valmistelu on nyt viime metreillä ja yhdistys sai kaupungilta lisälausuntopyynnön täydennyksiin liittyen. Olemme iloisia huomatessamme, että toukokuun 2018 luonnokseen antamiamme kommentteja oli otettu tässä uudessa luonnoksessa hyvin huomioon. Yhdistys antoi täydennyslausunnon nyt elokuussa, jossa toistimme vesiensuojelun tärkeyttä ympäristönsuojelumääräyksissä ja painotimme myös pienvesien
huomioonottamista.

Ympäristönsuojelumääräykset perustuvat ympäristönsuojelulakiin ja niiden tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon ottaen ehkäistä ympäristön pilaantumista sekä poistaa ja vähentää pilaantumisesta aiheutuvia haittoja. Koska ympäristönsuojelulain perusteella annettavat ympäristönsuojelua koskevat asetukset ovat säädösteknisistä syistä usein hyvin yleisluontoisia, on perusteltua antaa niitä täydentäviä ja käytännön tilanteita selventäviä paikallisia määräyksiä. On erittäin hyvä, että kaupunki käyttää lain antamaa mahdollisuutta ja päivittää vuodelta 2012 olevia ympäristönsuojelumääräyksiään nykyisiin olosuhteisiin sopiviksi. Kaupungin uudet ympäristönsuojelumääräykset tulevat luettaviksi syksyn aikana kaupungin nettisivuille.

Salon suurimmat puut -kampanja käynnissä vielä elokuun loppuun asti

Suuret puut ovat sykähdyttäviä luonnon muistomerkkejä. Niihin liittyy usein tunnettuja ja salaisia tarinoita – katkelmia paikkakunnan kulttuurihistoriasta, mutta ennen kaikkea ne ovat luonnon monimuotoisuuden turvaajia. Salon luonnonmetsäsäätiö etsii kesän 2019 aikana Salon suurimpia puita: mänty, kuusi, haapa, harmaaleppä, tervaleppä, kataja, pihlaja, raita, tammi ja lehmus. Kampanja-aika on 1.5. – 31.8.2019. Osallistujien kesken arvotaan kaksi metsäkirjaa.
Osallistumislomake löytyy Salon luonnonmetsäsäätiön sivuilta.

MENOVINKKEJÄ JA TULEVIA TAPAHTUMIA

 • Yhdistyksen perinteinen sieninäyttely lauantaina 7. syyskuuta 2019 klo 12.00 – 15.00 Kauppakeskus Plazassa (Vilhonkatu 8, Salo).Ota hyvä lähtö sienikauteen ja poikkea luonnonsuojeluyhdistyksen sieninäyttelyyn. Kosketa, haistele, ihmettele – opi tunnistamaan. Asiantuntijat Mika Toivonen (Sieniatlas hanke, Turun yliopiston kasvimuseo), Tarja Siuvatti (keruutuotetarkastaja, yrittäjä/Oma Metsä) sekä Sirkka Tuominen (pitkän linjan harrastaja) vastaavat kysymyksiinne ja neuvovat etenkin ruokasienten tunnistuksessa ja keräilyssä. Voit tuoda tunnistettavaksi myös itse löytämiäsi sieniä. Osallistu käydessäsi myös myrkky- ja ruokasienivisoihin! Voit voittaa luontoaiheista luettavaa. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa!Toivotaan sienille suosiollista kesää, jotta saadaan paljon näyttelyrekvisiittaa. Jos haluat mukaan
  järjestelyihin tai voisit osallistua näyttelysienien keruuseen, ota yhteyttä salonluonto@gmail.com
sieninäyttely 2019
 • Pienvedet kuntoon -tilaisuus 11.9. Salon kaupungintalolla
  Keskiviikkona 11.9.2019 klo 16:30–20:00, Salon kaupungintalolla. Tilaisuus on kaikille avoin seminaari pienvesistä ja pienvesikunnostuksista. Ohjelmassa asiantuntijoiden esitelmiä ja kokemuksia pienvesien suojelusta ja pienvesien kunnostamisesta. Lisätiedot ja ilmoittautuminen 9.9. mennessä.
 • Piirin juhlavuoden retket
  Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlaansa. Juhlan kunniaksi järjestetään luontoretkisarja, johon kuuluu viisi retkeä. Vielä on jäljellä kaksi retkeä. Syyskuussa järjestetään Kaarinan Kuusistoon jäkäläretki lauantaina 7.9.2019 ja retkisarjan päättää sieniretki Salon Märynummelle lauantaina 14.9.2019. Lisätiedot ja ilmoittautumislinkit piirin sivuilla.
 • Lepakkokävelyt ja luento syksyllä
  Syys-lokakuussa järjestetään perinteinen lepakkoretki tai kevyitä lepakkokävelyitä sekä luento lepakoista. Seuraa ilmoittelua yhdistyksen nettisivuilla ja Facebookissa.
 • Valonia järjestää useita purokunnostustalkoita Salon pienvesissä
  Talkoista pyritään ilmoittamaan myös yhdistyksen kautta. Lue ajankohtaisista vesistöasioista Valonian sivuilta.

Tervetuloa mukaan yhdistyksen toimintaan!
Järjestämme myös erilaisia retkiä lähiseudulle ja tapahtumia tai koulutuksia jäsenistöä kiinnostavista aiheista. Ehdota retkikohdetta tai tapahtumaa, jonka voisimme järjestää. Seuraa ilmoittelua  myös yhdistyksen Facebook-sivuilla.

Ota meihin yhteyttä salonluonto@gmail.com

Loppukesän terveisin, SSLYn hallitus