Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Viheriöivät lehdot ovat tärkeä osa nokialaista luontoa. Tammien, jalavien, vaahteroiden ja muiden lehtopuiden hallitsemat metsät tarvitsevat menestyäkseen kalkkipitoista ja ravinteikasta maata. Lehdoille otollista maaperää löytyy varsinkin rannikkoseuduilta, mutta jääkauden arpajaisissa myös meitä nokialaisia onnisti. Pyhäjärven ja Nokian rantojen reheviä lehtoja ihaili jo metsätieteilijä Aimo K. Cajander 1910-luvulla.

Kynäjalava. Kuva: Timo Kervinen

Lehtoluontoon pääsee tutustumaan eri puolilla Nokiaa. Nokianvirran rannalla sijaitsee Haaviston lehtoalue, jonne perustettiin vuonna 1941 Nokian kauppalan ensimmäinen luonnonsuojelualue. Komeat vuorijalavat tekevät lehdosta koko Etelä-Suomen mittakaavassa merkittävän kohteen.

Toinen suositeltava ja helposti lähestyttävä lehtoalue löytyy Etelä-Nokialta, Pyhäjärven rannoilta. Viholasta ja Kehosta on löydettävissä nokialaisten oma luontoaarre eli esiintymä kynäjalavia. Kynä- ja vuorijalava ovat Suomen ainoat rauhoitetut puulajit. Kynäjalava harvinaistunut peltojen raivauksen seurauksena ja lisäksi nuoria kynäjalavia käytettiin yleisesti tarvepuuna. Helposti taittuvasta puusta valmistettiin mm. hevosen luokkeja. Vuosi sitten tehdyssä selvityksessä Nokialta löydettiin 319 kynäjalavaa. Määrä ei ole suuren suuri, jos ajatellaan vaikka hehtaarin alalla kasvavien puiden määrää. Lehtoluontoon pääsee Etelä-Nokialla tutustumaan varsin helposti ulkoilureittien ansiosta.

Pähkinäpensas on myös yksi lehtometsien tyypillisistä lajeista, jota kasvaa Viholan ja Kehon rantojen lisäksi muun muassa Ruutanan luonnonsuojelualueella, Hakavuorelle ja Luodon saaressa. Luodon saari on Pyhäjärven saari Kaivannonselän ja Saviselän välissä, joka on kokonaan suojeltu. Valtaosa saaresta on lehtoa, jossa kasvaa monipuolisesti lehtometsien kasvilajeja. Saarelle pääsee ainoastaan veneellä ja sieltä löytyy myös luontopolku sekä kaupungin ylläpitämiä nuotiopaikkoja. Pähkinäpensas vaatii kasvupaikaltaan kalkkipitoista maaperää ja se tekee siitä meillä ainutlaatuisen. Pähkinäpensas kasvaa Nokialla lähes pohjoisrajallaan. Hämeenkyrön pohjoispuolelta sitä ei tavata lainkaan.

Lehdot ovat olennainen osa nokialaista maisemaa ja toivottavasti ne saavat tulevaisuudessakin rauhassa viheriöidä. Lehtojen säilymiseen voimme kaikki vaikuttaa. Puutarhajätettä ei saisi viedä lehtometsiin, sillä tätä kautta vieraslajit pääsevät uhkaamaan kotoperäisiä lehtolajeja. Kynäjalava kasvaa rannoilla, joten venepaikkaa raivattaessa on puolestaan hyvä huomioida, ettei tule katkaisseeksi epähuomiossa kynäjalavan versoja. Erityistä huolta tällä hetkellä aiheuttaa Nokialla kasvaneet paineet rantojen rakentamiselle. Puntaroitavina ovat luonnon monimuotoisuuden säilyminen ja omarantaisten tonttien merkitys kaupungin tulevalle kehitykselle.

Paikallisluonto

Luonto on lähellä Nokialla on monimuotoista ja helposti tavoitettavaa luontoa. Jylhät ja louhikkoiset kalliot vaihtuvat metsiin,  laajaselkäisiin…

Lue lisää

Kiehtova raakku ja purotaimen ovat erityislajeja

- Tuhat vuotta sitten viikingit kulkivat laivoillaan merenrantojamme ja nousivat Kokemäenjokea ylös. He tunsivat jokihelmisimpukat ja taimenet…

Lue lisää

Tekosaaria ja pitkä kiitorata!

Näin Pekka Rintamäki kertoo kaakkureista Iso käsisaha, rautakanki, lapio ja kumivene, pitkä köysi ja samanlaisella pelimannihengellä varustettu…

Lue lisää

Palosirkka – Lentävä pärisijä

Nokian Siurossa on uhanalaisen palosirkan esiintymä. Sitä on hoidettu niittämällä vuodesta 2004 ja lajille se on ollut menestyksellistä.…

Lue lisää