Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri Lappeenrannan seudun yhdistys

Lappeenranta
Navigaatio päälle/pois

Yhdistys järjestää tapahtumia, retkiä ja kuvailtoja kaikille luonnosta ja ympäristöstä kiinnostuneille. Tulevat tapahtumatiedot löydät etusivulta. Tervetuloa mukaan!

Tapahtunutta vuonna 2024

Toimintavuoteen lähdettiin lintujen siivin. Keskiviikkona 6.3. Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Aleksi Lehikoinen alusti, mitä linnut kertovat viimeaikaisista ympäristömuutoksista. Yhteistyössä EKLY:n kanssa järjestettyyn tilaisuuteen saapui paikalle reipas 40 kuulijaa. Alkuun käytiin läpi linnustoon liittyviä seurantoja, joista löytyy melkeinpä jokaiselle omaan makuun sopiva harrastusmuoto – alkuun pääsee vaikkapa talvilintulaskennalla, ruokintapaikkaseurannalla tai vesilintulaskennalla. Pesäkortinkin voi täyttää. Seuraavaksi käytiin läpi linnuston tilannetta erilaisissa elinympäristöissä. Metsissä talvilintujen määrät ovat olleet laskusuunnassa, ja varsinkin vanhojen metsien lajit ovat vähentyneet. Soiden linnut ovat niin ikään taantuneet ja peltomailla varsinkin avomaalajit ovat selvästi vähentyneet. Eikä kovin hyvin mene rehevien lintuvesien lajeillakaan. Sen sijaan suurikokoisilla linnuilla tilanne on keskimääräistä parempi. Esimerkiksi joutsenet, useat hanhet, haikarat, kotkat, kurki ja korppi ovat runsastuneet. Lopuksi käytiin läpi ilmastonmuutoksen vaikutuksia, jotka heijastuvat monella tasolla niin lajien runsaudessa, pesinnän ja muuton aikatauluissa kuin lintujen rakenteessakin. Esimerkiksi vesilintujen talvirunsaudet ovat selvässä kasvussa, lintujen pesintä on aikaistunut ja monet eteläiset lajit runsastuvat. Ilmaston lämpenemisestä ja varsinkin leudommista talvista hyötyneisiin lajeihin kuuluvat muun muassa mustarastas ja peukaloinen sekä harmaahaikara. Keskimäärin linnut ovat levinneet pohjoisen suuntaan 1,5 kilometriä vuodessa. Suojelualueet turvaavat varsinkin pohjoisessa lajien siirtymismahdollisuuksia.

Tiistaina 12.3. kokoontui yhdistyksen sääntömääräinen kevätvuosikokous. Toimintakertomus ja tilinpäätös summasivat aktiivisen ja taloudellisestikin onnistuneen vuoden. Kokouksen perään Viekas-LIFE -hankkeen Etelä-Karjalan aluekoordinaattori Jari Kiljunen kertoi viime vuonna päättyneen VieKas LIFE -hankkeen (2018–2023) torjuntatöistä ja tuloksista kaakonkulmalla. Suomen luonnonsuojeluliitto torjui yhdessä hankekumppaneidensa kanssa kolmea Suomen luonnolle haitallista vieraslajia: jättiputkea, jättipalsamia sekä keltamajavankaalia. Kiljusen johdolla varsinkin jättipalsamit saivat Lappeenrannassa kyytiä, mutta myös keltamajavankaalia kuritettiin Ylämaalla. Joitakin palsamikohteita saatiin puhdistettua kokonaan, mutta keltamajavankaalin parissa torjuntatyöt vielä jatkuvat yhdistyksen helatorstain retken yhteydessä.

 

Vuonna 2023

Toimintavuosi avattiin tiistaina 7.2. hyönteiskuvilla Riihilahden niityltä ja Anolan kedolta. Illan aikana näytöllä vyöryivät ampiaiset…

Lue lisää

Vuonna 2022

Tapahtumavuoteen lähdettiin jälleen verkkoympäristössä, vanhasta muistista mutta turvallisesti etänä. Teemana oli tiistaina 8.2. lähikuvia…

Lue lisää

Vuonna 2021

Yhdistys starttasi koronavuoteen 2021 turvallisesti verkkoluennon merkeissä, kun Matti Hakulinen luennoi tiistaina 9.2. Saimaan altaan historiasta.…

Lue lisää

Vuonna 2020

Tiistaina 28.1. mentiin Luonto- ja tiedekeskus Saimaariumin tiloissa "Kohti tuottavampaa ja ilmastoystävällisempää metsä- ja maataloutta".…

Lue lisää