Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Kymenlaakson piiri Kaakkois-Kymen yhdistys

Kaakkois-Kymi
Navigaatio päälle/pois

Seuraamme paikallisesti luonnon- ja ympäristönsuojelua koskettavia suunnitelmia, kaavoituksia ja hankkeita. Vaikutamme niihin mahdollisuuksiemme mukaisesti. Aloitteiden, kannanottojen ja vetoomusten laadinta tehdään pääasiallisesti piiritasolla, mutta teemme yhteistyötä piirin kanssa.

Jatkamme taistelua elinympäristömme ja vesiluontomme säilymisen puolesta – Tule tukemaan suojelutyötä  ja liity Suomen Luonnonsuojeluliiton jäseneksi.

Tervetuloa mukaan: https://www.sll.fi/liity

🦭💙💙💙💙💙🐟

Lisätietoja muistutuksista ja valituksista: Raija Seppälä, varapuheenjohtaja p. 050 5294938 sähköposti: raija@mehilaispesa.net


VUOSI 2024


Mielipidekirjoituksemme ”Luontokatoa ei torjuta luontoa tuhoamalla vaan elinympäristöjä säilyttämällä” julkaistiin Kymen Sanomissa 10.10.2024. Kirjoituksessa vedotaan Savilahdenvuoren-Matinsaaren- Hillon-Petkeleen-alueen jäljelläolevien luonnonarvojen säilyttämisen puolesta.

Alueella asustaa tai ainakin asusti vielä v. 2023 uhanalainen liito-orava, jonka elinalueita on luonnonsuojelulain vastaisesti jo tuhottu ja heikennetty sekä Haminan kaupungin, Haminan Energian että Googlen toimesta.

Olemme tehneet liito-oravan elinalueiden tuhoamisen ja heikentämisen  johdosta myös valvonta- / tarkastuspyynnön ELY:lle ja ilmoittaneet asiasta Googlen YVA-vastaavalle. Toivottavasti liito-orava saa oikeutta ja asukkaiden tärkeä lähiluonto säilyy. Luonnon turha tuhoaminen täytyy lopettaa heti !


Teimme ja lähetimme yhdessä Puhtaan Meren Puolesta -yhdistyksen kanssa vastaselityksen Vaasan hallinto-oikeudelle  14.8.2024 CNGR Finlandin vastineeseen koskien valitustamme Yhtiön saamasta ympäristö- ja vesiluvasta. Vastaselityksemme on tekijöidensä mielestä ”kova”, löysimme siihen uusia painavia argumentteja lupien kumoamiseksi. Seuraamme tilannetta – päätös Vaasasta tulee hallinto-oikeuden mukaan vuoden 2025 puolella.


Suomiareenassa Porissa akkukemianteollisuuden päästöt olivat taas esillä 26.6.2024. Kannattaa katsoa ja kuunnella !

Ohjelma – Itämeri EI ole akkuteollisuuden kaatopaikkasuomiareena.fi

Nyt kuultiin Hannele Pokalta täyttä asiaa ! Kannattaa katsoa allaoleva video akkukemianteollisuuden jätevesikeskustelusta. Mukana keskustelemassa Hannele Pokan lisäksi Akkuteollisuus ryn Pia Vilenius, Itämeritutkija Seppo Knuuttila Sykestä sekä toimittaja Noora Shlinger ja juontajana Outi Lankia. Keskustelun organisoi PMP, jonka kanssa teimme yhteisvalituksen CNGRn lupapäätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen.

https://www.mtv.fi/video/c6079d4947bb38a6a8c1?fbclid=PAZXh0bgNhZW0CMTEAAab9jMsUB0ZuOaoxiyFliKpD_-6Z7GB0fEWHN813cyBxz4c9n-idFzmXYF0_aem_O6lqKHOW5W1ttDTZIAlNkg&sfnsn=wa


Tuike Finland Oy tekee ympäristövaikutusten arviointia palvelinkeskusten rakentamisen ja toiminnan tiimoilta, osin jälkikäteen. Yhdistyksemme jätti muistutuksen YVA:n ohjelmavaiheessa ja jätimme lausunnon ELYlle toukokuussa 2024 myös YVA:n selostusvaiheessa. Lausunto on luettavissa täältä: Tuike lausunto 5:2024 YVA-selostus.

Jos Tuike (Google) toteuttaa hankkeen täysimääräisenä, se edellyttää koko Savilahdenvuoren alueen louhintaa ja tasausta louhekentäksi Petkelvuoren jatkoksi. Tuolloin menetetään myös nykyinen kulkuyhteys Matinsaareen. Palvelinkeskusten lisärakentminen ei ole varmaa eikä ajankohtaista ja yhdistyksemme toivoo YVA vaihtoehdon V0 noudattamista, joka säästää vielä olemassa olevan luonnon sekä kulkuyhteyden Matinsaareen. Alueella on moninaisia merkittäviä luonto- ja virkistysarvoja. Jos toistaiseksi epävarmat hankkeet eivät koskaan toteudu, alueiden tasaaminen louhekentiksi on täysin turhaa ja menetämme arvokkaat luonnonympäristöt lopullisesti. Laajan alueen louhinnasta seuraa myös vuosia kestävä melu ja pölyäminen.


Yhdistyksemme luovutti yhdessä Puhtaan meren puolesta -järjestön kanssa 20.3.2024 adressin Itämeri ei ole akkuteollisuuden kaatopaikka ympäristöministeri Mykkäselle ja omistajaohjausministeri Adlercreuzille Pikkuparlamentissa Helsingissä.

https://yle.fi/a/74-20080089

Adressi keräsi reilussa neljässä viikossa 67 421 allekirjoitusta ja yli 1200 sivua kommentteja. Adressin näkyvyys sosiaalisessa mediassa oli huikea, josta suuri kiitos mm. toimittaja Noora Shinglerin adressista tekemälle ja jakamalle videoklipille, joka sai yli miljoona katselukertaa.

ISO KIITOS KAIKILLE ALLEKIRJOITTANEILLE 💙

🐟💙🦭

Ministereiden puheenvuorot tilaisuudessa eivät valitettavasti luoneet uskoa parempaan, ympäristön ja kansalaiset huomioivaan lainkäyttöön tehtaita luvitettaessa.  Ministereillä ei myöskään ollut omaa mielipidettä Itämerestä ja sen saastuttamisesta🤔

Adressi on netissä vielä auki ja sen voi allekirjoittaa, mutta uusia allekirjoituksia ei toimiteta eteenpäin edellä mainittuihin tarkoituksiin. Adressin viesti ja vaatimukset ovat edelleen ajankohtaisia ja niitä mm. Vaasan hallinto-oikeudessa käsitellään sekä ne ovat relevantteja muiden akkuteollisuuden hankkeiden osalta.

Syy adressin avoinna olemiseen on se, että harkitsemme, että teemmekö aiheeseen liittyvän kansalaisaloitteen. Vastausta tähän ei vielä ole ja selvitämme asiaa rauhassa tarkemmin. Kansalaisaloite tähtää tarkasti määritellyn lainkohdan muuttamiseen. Tiedotamme teille, kun ratkaisu kansalaisaloitteen osalta on tehty.

https://www.adressit.com/a/431444

KIITOS 💙 KAIKILLE ALLEKIRJOITTANEILLE 🦭🌊

Haminan akkukemiantehtaan ympäristölupa puhuttaa somessa ja lehdistössä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010248384.html

https://yle.fi/a/74-20075927?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp

YLE julkaisi 23.2.2024 uutisen liittyen adressissa esitettyjen ”väitteiden” todenperäisyyteen. Lähtökohtana uutisessa oli ampua alas järjestöjen ja kansalaisten esittämät jätevesien ”uhkakuvat” ja  haitat epätosina väitteinä ja todistaa asiantuntijoiden (Syke, Jyväskylän Yliopisto) suulla, että levitämme  harhaanjohtavaa tietoa. Sekä yhdistykseltämme että PMP:ltä pyydettiin uutiseen liittyen vastauksia kolmeen kysymykseen. Toimitimme ne Ylelle ja sieltä tuli seuraavanlainen vastaus:

YLE:ltä
”Meillä tehtiin journalistinen päätös siitä, että adressin sisältöä arvioi tutkijat sykkeeltä ja Jyväskylän yliopistolta, ja menemme heidän vastauksillaan tämä juttu.Mutta tuo sisältö, jonka lähetit oli todella avartava ja tärkeä, ja pidän sen ehdottomasti työpöydällä. Juttuja varmasti aiheen tiimoilta tulee lisää. Lähetin tuon sisällön myös toimituksen tuottajille. Kiitos, että avarsitte aihetta teidän puoleltanne. ”

…eli vastauksemme sensuroitiin🤨. Valituksissa esitetyt ”väitteemme” perustuvat kaikki tutkittuun tietoon eli ovat faktoja. Siltä osin, kun faktoja ei ole, ne olisi pitänyt hakijan taholta selvittää viitaten jäteveden sekoittumiseen ja laimenemiseen heti purkupaikalla lähelle taustapitoisuutta sekä mallinnuksiin, jotka eivät ole Syken tekemän selvityksen mukaan yksistään luotettavia ja niiden tulkinta ei ole viranomaisten oman näkemyksen mukaan kuin tyydyttävällä tasolla (Vesimallit -hanke).

Lupapäätöksen kaltaista sulfaattipäästöä ei ole aikaisemmin sallittu missään muussa teollisuuslaitoksessa tai jätevedenpuhdistamossa. AVI ja hakija eivät ole todistaneet, miten jätevesi laimenee heti purkuputken päässä siten, että 62000 mg/l tai n. 31 000 mg/l (merivesilaimennos) -> 800 mg/l ja edelleen -> n.  300 mg/l (murtoveden taustapitoisuus).

Sulfaatin haitallisuus vesieliöille on todistettu monissa tutkimuksissa:

Haitallinen pitoisuus murtoveden vesieliöille (HC5 hazardous concentration) on vajaa 1300 mg/l sulfaattia. Makean veden eliöiden vastaava HC5 pitoisuus oli julkaisussamme 117 mg/L sulfaattia eli murtovedessä  eliöiden sietokyky sulfaatin osalta on karkeasti 10 x korkeampi. HC5 arvosta johdetaan haitaton pitoisuus, jonka pitäisi ohjeiston mukaan olla alhaisempi kuin haitallinen pitoisuus. Tämän suuruusluokan eron makea vs. murtovesi totesin marraskuun seminaarissakin (Jyväskylän yliopisto 15.2.2024 sähköposti, Karjalainen J.) https://youtu.be/A7ildT3v22U?si=y0ZGAQyYgmrMwsJt

Tutkituista valkosilmäkuhan, hauen ja ahvenen munista ei kehittynyt ollenkaan kolme päivän vanhoja poikasia, kun veden sulfaattipitoisuus oli yli 2220 mg/l (Prof. Helvi Heinonen-Tanski,  (Koel & Peterka, 1995)

USA:ssa Devils Lakeen on liuennut sulfaattia keskimäärin yli 3 000 mg/l. Järvi on täysin kalaton. (Koel, T. M. & Peterka, J. J. 1995. Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 52: 464-469)

Teollisuusjätevesien sulfaattipäästörajat vaihtelevat eri maissa tavallisesti välillä     250−1000 mg/l. (Runtti, H., Tolonen, E.-T., Environ. Res. 2018, 167, 207−222)

Jo suhteellisen matalat (600 – 3000 mg/l) sulfaattipitoisuudet vedessä aiheuttavat betonin sulfaattikorroosiota. Pitoisuus 3000-6 000 mg/l aiheuttaa vahvan rasituksen ja yli 6 000 mg/l hyvin vahvan rasituksen:

https://www.eurofins.fi/expertservices/palvelut/testaus-ja-tarkastus/rakennusmateriaalien-testaus/betoni/sulfaattikorroosio/

Haminan jäteveden lupamääräyksissä sallittu pitoisuus on 62 000 mg/l. Kun pitoisuus 6 000 mg/l sulfaattia aiheuttaa voimakasta betonikorroosiota, voidaanko olettaa, että eliöt kestävät 62 000 mg/l tai n. 31 000 mg/l sulfaattia eli karrikoidusti, onko vesikirppu tai ahvenenen poikanen 5-10 kertaa vahvempi kuin betoni 🤔 Sitä Haminassa lähdetään suuressa mittakaavassa testaamaan. Maalaisjärjellä tulos on selvä, mutta kun sitä ei ole tieteellisesti todistettu ja kun (jos) se jätevesi laimenee (?)……..

🌊🐟💙💙💙🦭🌊

LISÄÄ ASIASTA

Lisätietoja: Raija Seppälä, varapuheenjohtaja. p. 050 5294938    e-mail: raija@mehilaispesa.net


Yhdistyksemme jätti yhdessä Puhtaan meren puolesta -järjestön kanssa kattavan ja monipuolisen valituksen Etelä-Suomen aluehallintoviraston myöntämästä CNGR Finland Oy:n ympäristöluvasta Vaasan hallinto-oikeudelle 19.3.2024 ja vaati mm. ympäristöluvan kumoamista lainvastaisena viitaten mm. varovaisuusperiaatteen  sekä jätelain säädösten laiminlyömiseen. Saimme hienoa apua SLL:n lakiasiantuntijoilta liittotasolta, koska asia on paisunut valtakunnalliseksi kysymykseksi ja kansanliikkeeksi.

Valituksen liitteenä luovutettiin myös adressi, jonka allekirjoitti 67421. ”Sähköisessä” nimilistassa on noin 1300 sivua ja kommentti osassa saman verran.

Vaasan hallinto-oikeuteen jätettiin kaikkineen 12 erillistä valitusta myönnetystä ympäristöluvasta, mikä lienee taas Suomen ennätys ! Luvasta valitti myös valtion ylin kalatalousviranomainen, Varsinais-Suomen ELY-keskus.

🌊🐟💙🦭🌊

LISÄÄ ASIASTA


12.2.2024 tuli Etelä-Suomen aluehallintovirastolta CNGR Finlandin ympäristö- ja vesilupapäätös. Akkukemiantehtaan jätevesiä ei tarvitse lupamääräysten mukaan puhdistaa.  AVI antoi luvan saastuttaa ja pilata rannikkovetemme. Päästön rajusti vesientilaa heikentävä vaikutus on kiistaton.

AVI:n päätös on täysin teollisuuden eli hakijan hakemuksen mukainen, mikä on ennenkuulumatonta, kun kysymyksessä on mittava hanke ja valtavat jätevesipäästöt matalaan sisäsaaristoon. Yhdistyksemme jätti AVIn päätöksestä valituksen Vaasan hallinto-oikeuteen yhdessä yhdessä PuhtaanMerenPuolesta-järjestön kanssa 19.3.2024. Päätöksellä tehdään tyhjäksi kaikki vesiensuojelutyö ja kävellään ympäristölainsäädännön, vesilainsäädännön ja kansainvälisten Itämeren suojelusopimusten yli. Päätöksestä jätettiin huikeat 12 valitusta Vaasan hallinto-oikeuteen. Valituksen jätti myös mm. valtion ylin kalatalousviranomainen Varsinais-Suomen ELY-keskus ! Alla olevan linkin takaa löytyvät kaikki valitukset:

https://oikeus.fi/material/sites/oikeus_hallintooikeudet_vaasanhallinto-oikeus/kuulutukset/valituskuulutukset/4yoiuo08t/VHaO_179_2024_ym_-_Valitus_tiedoksi_julkisella_kuulutuksella_3.4.2024.pdf

Tekniikka jätevesien puhdistamiseksi on olemassa, mutta sitä ei vaadita käytettäväksi. Basf Harjavallan pCAM-tehtaalta puhdistustekniikan käyttöä edellytettiin viimeisessä ympäristöluvassa, joka tosin kävi ensin Vaasan hallinto-oikeudessa ja Basfin valituksen myötä edelleen korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Kiinalais-suomalaiselta CNGR Finlandilta puhdistustekniikan käyttöä ei edellytetä. Mikä syynä ? Meillä on asiasta ennakkotapaus Basf. Miksi aluehallintovirasto ei tehnyt tasapuolista päätöstä vedoten ennakkotapaukseen ?  Miksi lähes 500:aa  mielipidettä koskien jätevesien puhdistuksen vaatimusta ei otettu huomioon ? Miksi tieteellistä näyttöä jätevesicoctailin vaarallisuudesta ei otettu huomioon lupapäätöksessä ?


Yhdistyksemme jätti muistutuksen Haminan kaupungin Lupavaliokunnalle 19.1.2024 Tuike Finland Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta koskien mittavaa louhintaa palvelinkeskusalueella.

Muistuksen ansiosta lupahakemus vedettiin pois, täydennettiin asiaankuuluvilla liitteillä ja kuulutettiin uudelleen. Lupa-aika louhinnalle ja murskaukselle lyheni 10:stä yhteen vuoteen ja hakemus täydentyi.  Alkuperäisen hakemuksen mukainen ympäristölupa olisi oikeuttanut yli 1 miljoonan kuution louhintaan merenrannalla maisematyöluvalla, jota hämmästelimme. Lupahakemuksen kuulutuksesta puuttui myös oleelliset liitteet ja ympäristönsuojelusuunnitelma.


VUOSI 2023


CNGR Finland Oy:n lupahakemus uudelleenkuulutettiin 25.10.2023, CNGR on edelleen laskemassa jätevedet mereen !
Yhdistyksemme jätti oheisen uuden muistutuksen 22.11.2023:

Muistutus 2 ESAVI 22.11.2023,

Ohessa suora linkki 21.11.2023 pidetyn webinaarin leikattuun versioon:

Puhujina webinaarissa:

  • Outi Lankia (FM): Akkumateriaalitehtaat ja päästöt Itämereen / Kooste ELY-keskuksen kalatalousviranomaisen lausunnosta
  • Kaj Jansson (Senior director, Plant Solutions, Metso-Outotec): Kohti suljettuja vesikiertoja
  • Leif Ramm-Schmidt (DI, konsultointi, teollisuuden vaativien jätevesien käsittely): Natriumsulfaatin laimeneminen meressä ja kiteytystekniikat
  • Jakob Liedberg (Toimitusjohtaja, Cinis Fertilizer AB): Bringing waste back to life through innovative upcycling
  • Teemu Helistekangas, Industry Lead, Chemical & Process Industry, Adven: Keinot natriumsulfaatin käsittelyyn ja poistamiseen jätevesistä

Paljon tietoa jätevesistä, niiden puhdistuksesta sekä jätteen uudelleenkäytöstä esim. lannoitteena.


Haminan lupavaliokunta myönsi ympäristö- ja maa-ainesluvan sekä toiminnanaloitusluvan muutoksenhausta huolimatta Petkelvuoren alueen louhinnalle 19.9.2023. Lupa tuli voimaan 22.9.2023, mutta se koski onneksi Perkelvuoren aluetta🤣 Jätimme valituksen lupapäätöksestä Vaasan hallinto-oikeudelle 18.10.2023. Valituksessa vaadimme lupapäätöksen kumoamista kaikilta osin.

Valitus VaasaHao Ympäristö- ja maa-aineslupahakemus Haminan kaupunki


Teimme 16.10.2023 oikaisuvaatimuksen Haminan kilpailukykyvaliokunnalle Haminan kaupungingeodeetin tekemästä viranhaltijapäätöksestä koskien CNGR Finlandin jäteveden purkuputken uutta sijoituspaikkaa. Kaupungingeodeetti ei ole yksin toimivaltainen asiassa ja päätös oli täysin asukkaiden ja ympäristön etujen vastainen. Kaupungin viranhaltijoiden tulisi puolustaa asukkaidensa ja elinympäristöjen etuja, ei teollisuuden etuja.

Kaupungingeodeetin tekemä päätös CNGR Finlandin purkuputken sijoitusluvasta kaupungin vesialueelle kumottiin ja asia otetiin uudelleenvalmisteluun. Kilpailukykyvaliokunta käsittelee sijoituslupahakemuksen ja tekee päätöksen.

Oikaisuvaatimus purkuputken sijoituslupa kilpailukykyvaliokunta


Jätimme 21.6.2023 muistutuksen Haminan kaupungin lupavaliokunnalle koskien Petkelvuoren louhintaa (maa-aines- ja ympäristölupahakemus) . Kaivosluokan louhinta vaarantaa viereisen Ruissalon pohjavesialueen sekä Hillonlahden luontoarvot sekä aiheuttaa pysyvän ympäristötuhon yli 30 hehtaarin alueella. Melu- ja pölyhaitta vaikutusalueella jatkuu hakemuksen mukaan jopa 10 vuotta.

Lisätietoja muistutuksista: Raija Seppälä p. 050 529 4938 raija@mehilaispesa.net


Jätimme muistutuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle 19.6.2023 koskien CNGR Finland Oy:n ympäristölupahakemusta akkukemiantehtaan rakentamiseksi Haminan Hilloon:

ESAVI muistutus CNGR Ympäristölupahakemus 16.6.2023

Muistutuksia ja mielipiteitä ympäristölupahakemuksesta jätettiin määräaikaan mennessä 405 kappaletta, joka lienee Suomen ennätys. Hienoa ja poikkeuksellista aktiivisuutta – KIITOS yhdistyksemme puolesta kaikille asian esilletuomiseen osallistuneille ja siihen vaikuttamaan pyrkiville kansalaisille. On tärkeää uhrata hetki elinympäristömme suojelemiselle, sillä mitä jää, jos se menetetään ?

Taistelua ympäristön puolesta on kulisseissa käyty jo vuosia akkukemiantehtaan tiimoilta (YVA, kaavoitus), lähes yksinomaan yhdistyksemme vähäisin voimin eikä virkamiesten ja päättäjien katseita ole saatu käännettyä tuumaakaan poispäin tehtaan tuomista mittaamattomista rahavirroista kaupungille ja lukemattomista työpaikoista, joiden määrä on paisunut alun kolmestasadasta jo kymmeneentuhanteen uuteen työpaikkaan ! Tällaisiin hankkeisiin liittyy vauhtisokeus päättävissä piireissä, jolloin todelliset ja tunnistettavatkin riskit, niin taloudelliset kuin ympäristöriskitkin, unohdetaan ja selitetään parhainpäin vastoin tunnettuja tosiasioita. Haminan ympäristötoimen kirjoittama lausunto hyväksyttiin sekä kaupunginhallituksessa että lupavaliokunnassa. Lupavaliokunnassa asiasta sentään äänestettiin, mutta eriävä mielipide  hävisi. Kaupungin lausuntojen lopputulemana oli, että akkukemiantehtaalla on pelkästään positiivisia vaikutuksia kaupungille eikä merkittäviä ympäristövaikutuksia ole näköpiirissä.

Seuraava erä akkukemiantehtaan haitallisia vaikutuksia vastaan taistellaan Vaasan hallinto-oikeudessa. Avin tutkittua jättämämme sadat muistutukset ja mielipiteet, se vaatii hakijalta täydennyksiä, vastineen ja vastauksen kiperiin kysymyksiin, jotka hakija selittää parhain päin ehkä lupaamalla laimentaa jätevettä tai jopa hieman puhdistaa jätevedestä sulfaattia testaamalla pian 10 vuotta VTT:n ja Suomen Malminjalostuksen  yhteistyössä kehittelemää uudenlaista sulfaatinpoistomenetelmää, johon Business Finland on lisäksi myöntänyt rahoitusta kaikkineen 30 miljoonaa euroa, 15 miljoonaa suoraan sulfaatin poistomenetelmän kehittämiseen, toiset 15 miljoonaa ympäristövaikutusten vähentämiseen. Avustukset on myönnetty jo vuonna 2022, ennen lupahakemuksen jättämistä. Lupahakemuksen mukaan sulfaatin poistoa ei kuitenkaan suunnitella tehtävän, koska ”sulfaatti ei ole myrkyllistä, sulfaattia on merivedessä luontaisestikin,  puhdistettu suolavesi puretaan suolaiseen Itämereen, vissyvedessäkin on sulfaattia, päätyyhän sulfaatti kuitenkin lopulta mereen lannotteista ja pesuaineista jne” (yhtiön toimitusjohtajan sloganeita).

Yhdistyksemme ei tule hyväksymään muuta ratkaisua kuin jätevesien täydellisen puhdistamisen tai mieluummin suljetun kierron, jolloin vältytään myös merivesitehtaan ja purkuputken rakentamiselta. Merivesitehtaan rakentaminen on tarkoitus tehdä kaupungin rahoituksella, samoin höyryvoimalaitoksen.  Kiinalainen pääomistaja on miljardiyritys ja yrityksellä on varaa rakentaa tarvitsemansa tukilaitokset ja puhdistamot niin halutessaan.


Järjestimme tapahtuman  Haminan torilla 17.6.2023 liittyen CNGR Finland Oy:n jättämän ympäristölupahakemuksen muistutuksen tekoon.


Järjestimme yleisöluennon akkukemiantehtaan vesistövaikutuksista 13.5.2023 yhdessä asukasaktiivien kanssa:

Haminaan Suomen suurin sulfaatin päästölähde!?

“Jäteveden puhdistaminen maksaa, mutta ei Suomenlahtikaan ole ilmainen”, dosentti Helvi Heinonen-Tanskin sanoja lainaten.

13.5.2023 Simeon salissa järjestetyn akkukemiantehtaan vesistövaikutuksia käsitelleen yleisöluennon materiaalit:

Materiaalit

Jätevedet pystytään puhdistamaan 2020-luvulla !

Jari Natunen, Ympäristöbiokemisti, FT SLL Erikoisasiantuntija Teollisuuspäästöt, vesien suojelu 13.5.2023:

”Suomen Malminjalostus on Talvivaara-Terrafamen emoyhtiö. Terrafame on todennäköisesti maailman vastuuttomin kaivos johtuen miljardien tonnien vaarallista vaarallisemman jätteen ongelmasta.

CNGR on kiinalainen yhtiö, joka on yhdistetty merkittäviin ympäristöongelmiin esimerkiksi Indonesiassa.” https://asia.nikkei.com/Spotlight/The-Big- Story/Dirty-metals-for-clean-cars-Indonesian- nickel-could-be-key-to-EV-battery-industry

Jäteveden sekoittuminen ei ole uskottavaa:

  • Vedet kerrostuvat kesällä ja talvella jään alla
  • Lupahakemuksen mukaisissa oloissa raskas suolavesi virtaisi pohjassa syvänteitä pitkin
  • N. 100 päivän kerrostumisaikana päästö noin 500.000 m3
  • 20 cm kerroksena 2,5 miljoonaa m2 – 250 ha meren pohjaa, 10 kertaisella sekoittumisella 2500 ha
  • Pitoisuudet olisivat alusvedessä voimakkaasti luonnottomia ja voivat vaikuttaa pohjaeliöiden ekologiaan

Yhdistyksemme jätti 23.2.2023 lausunnon koskien Tuike Finland Oy:n (Google) ympäristövaikutusten arvioinnin ohjelmaluonnosta:

Tuike Finland YVA-ohjelma lausunto 2023

Tammikuussa 2023 käynnistyi Tuike Finland Oy:n (Google) YVA-prosessi koskien 11 palvelinkeskuksen toiminnan ja neljän suunnitellun uuden palvelinkeskuksen rakentamisen vaikutuksia ympäristöön. Yhdistyksemme jätti YVA-ohjelmaluonnoksesta yhteysviranomaiselle (KaS-ELY) monipuolisen lausunnon / mielipiteen 23.2.2023 koskien hankkeen vaikutuksia lähiluontoon ja ympäristöön. LUE LISÄÄ 

Akkumateriaalitehtaan osalta ympäristöluvalla ratkaistaan mm. rannikkovesiemme ja Petkelvuoren tulevaisuus. Tuike Oy:n  YVA:n osalta kysymyksessä on mm. koko Savilahdenvuoren louhinta mittavine ympäristövaikutuksineen. Kysymyksessä ovat todella suuret asiat niin ympäristön kuin meidän asukkaidenkin kannalta. LUE LISÄÄ


VUODET 2020-2022


Muistutus Hillonlahden asemakaavasta
Yhdistyksemme teki 31.5.2021 muistutuksen  Haminan kaupungille koskien  Hillonlahden pohjoispuolisten alueiden asemakaavamuutosta (vaihe II). Totesimme siinä lukuisia luontoa ja ympäristöä uhkaavia asioita. Lue koko muistutus tästä.

Akkumateriaalitehtaan jätevesipäästöillä rannikkovesien pilaantuminen ja lähiluonnon tuhoutuminen väistämätöntä

Yhdityksemme on ottanut kantaa Haminaan suunnitteilla olevan akkumateriaalitehtaan ympäristövaikutuksiin. Pyynnöstä olemme 14.4.2021 lähettäneet lausuntomme Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle, joka myöntää ympäristöluvan valtio-omisteiselle Finnish Battery Chemicalsille. Katsomme, että mikäli tehdas toteutetaan aiotun mukaisesti se aiheuttaa vakavan uhan rannikkovesille ja lähiluonnolle.  Lue  lausuntomme ELY-keskukselle.

Hillonlahden asemakaava herättää vakavia huolenaiheita

Yhdistyksemme on ottanut kantaa Haminan kaupungin Hillonlahdenpohjoispuolisten alueiden asemakaavamuutokseen. Mielestämme kaavaluonnos rikkoo räikeästi luonnonsuojelun ja kestävän kehityksen periaatteita.  Asemakaavan toteutuminen esitetyn kaltaisena tuhoaa lopullisesti luontoarvoiltaan
korvaamattoman Hillonlahden rantoineen. Lue tästä  kannanottomme, jonka lähetimme kaupungille 8.4.2021.

Pakurikäävän ottaminen luonnonsuojelualueelta ei ole sallittua. Lue mielipidekirjoituksemme asiasta.

Yhdistyksen vuosikokouksessa tiistaina 2.2.2021 käsiteltiin normaalit vuosikokousasiat: tilit ja talous, toimintakertomus vuodelta 2020 sekä toimintasuunnitelma vuodelle 2021. Hallituksen puheenjohtajaksi seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi valittiin Katja Räsänen-Risu ja sihteeriksi Kirsi Niskanen. Tänä vuonna on tarkoitus järjestää jälleen luontoretkiä, tapahtumia ja talkoita, mikäli vain pandemiatilanne sallii. Niistä lisää myöhemmin. Otamme kantaa meneillä oleviin Haminan Seudun ympäristöön vaikuttaviin hankkeisiin ja suunnitelmiin.  Lisätietoja toiminnasta Kirsi Niskanen  0504101420 / liekopuu@gmail.com

Mielipidekirjoituksemme akkumateriaalitehtaasta
Yhdistyksemme kommentoi  paikallislehti Reimarissa  5.8.2020 lehden aiempaa kirjoitusta Haminan mahdollisesta akkumateriaalitehtaasta. Lue kirjoituksemme Akkumateriaalitehdas uhka vai mahdollisuus?  Luonnon edunvalvonta -sivulta.

Lupiinien torjunta huomattu
Lupiinien torjuntamme Haminan Meltin luonnonsuojelualueella on herättänyt huomiota. Lue artikkeli Reimari-lehdessä 16.6.2020 vuosia kestävästä talkootyöstä.

 

 

Yhdistyksemme teki 31.5.2021 muistuksen Haminan kaupungille koskien  Hillonlahden pohjoispuolisten alueiden asemakaavamuutosta (vaihe II)

Hillon asemakaavaehdotus muistutus 31.5.2021


Akkumateriaalitehtaan jätevesipäästöillä rannikkovesien pilaantuminen ja lähiluonnon tuhoutuminen väistämätöntä

Yhdityksemme on ottanut kantaa Haminaan suunnitteilla olevan akkumateriaalitehtaan ympäristövaikutuksiin. Pyynnöstä olemme lähettäneet lausuntomme Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle joka myöntää ympäristöluvan valtio-omisteiselle Finnish Battery Chemicalsille. Katsomme, että mikäli tehdas toteutetaan aiotun mukaisesti se aiheuttaa vakavan uhan rannikkovesille ja lähiluonnolle.

YVA-selostus lausunto valmis RS


Hillonlahden asemakaava herättää vakavia huolenaiheita

Yhdistyksemme otti kantaa Haminan kaupungin Hillonlahdenpohjoispuolisten alueiden asemakaavamuutokseen. Mielestämme kaavaluonnos rikkoo räikeästi luonnonsuojelun ja kestävän kehityksen periaatteita. Asemakaavan toteutuminen esitetyn kaltaisena tuhoaa lopullisesti luontoarvoiltaan
korvaamattoman Hillonlahden rantoineen. Lue alla koko kannanottomme, jonka lähetimme kaupungille 8.4.2021:

Hillon asemakaava mielipide 8.4.2021


Yhdistyksemme lähetti  alla olevan mielipidekirjoituksen Reimari -lehteen 9.3 2021.
Voit lukea myös jutun asiasta Reimarista  lehti 9.3.2021 sivulla 5.

Luonnonsuojelualueella eivät jokamiehenoikeudet päde
Pakuria viety luvatta luonnonsuojelualueelta

Haminan ns. Lehmäsaaren eli Etu-Pappilansaaren luonnonsuojelualueella on tullut ilmi pakurin luvaton irroitus koivun rungolta. Suomen Luonnonsuojeluliiton Kaakkois-Kymen yhdistys haluaa muistuttaa, että luonnonsuojelualueella tavalliset jokamiehenoikeudet eivät ole voimassa, eikä luonnonsuojelualueelta saa poimia mukaansa kasveja. Kasvien ja kasvinosien kerääminen luonnonsuojelualueelta ei ole sallittua kuin erikoisluvalla. Myöskään maa-aineksia ei saa ottaa eikä maa- tai kallioperää vahingoittaa eikä muutoinkaan tehdä mitään mikä vahingoittaisi luonnon monimuotoisuutta alueella.

Jokamiehenoikeuksia kannattaa aina ajoittain tarkistaa ja muistella. Esim. marjojen ja sienien kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin ja myös käävät lasketaan sieniksi, joten niitä voi poimia puun rungolta puuta vahingoittamatta. Pakurikääpä on kuitenkin poikkeus, koska pakuri ei itseasiassa ole kääpä sillä näkyvä kääpämäinen osa ei ole käävän itiöemä (kuten esimerkiksi kantarellin keltainen näkyvä osa on sen itiöemä) vaan sienen aiheuttama kasvannainen, eikä sen kerääminen metsästä kuulu jokamiehenoikeuksiin. Siihen vaaditaan aina maanomistajan lupa.

Etu-Pappilansaaren luonnonsuojelualue käsittää koko saaren eteläpään ja siellä kulkee luontopolku. Alue on säilyttänyt hyvin luonnon monimuotoisuutensa ja siellä kulkiessaan pitää muistaa vaalia myös herkkää rantaluontoa, saaren tarjoamaa rauhaa, vesilintuja ja kesälampaita…

Jokamiehenoikeudet lyhyesti

Saat

  • liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset)
  • oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista)
  • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
  • onkia ja pilkkiä
  • kulkea vesistössä ja jäällä
  • ottaa maahan pudonneita irrallisia risuja, lehtiä, neulasia, tuota tai kaarnaa.

Et saa

  • aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
  • häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
  • kaataa tai vahingoittaa eläviä tai kuolleita puita.
  • ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta. Myös maahan kaatuneen puun
  • ottamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
  • häiritä kotirauhaa
  • roskata
  • ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
  • kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia

Lisää tietoa jokamiehenoikeuksista:  www.ymparisto.fi

Kuva: Vanhan koivun rungossa on ollut iso pakurikääpä. Luonnonsuojelualueella kaikenlainen kasvinosien kerääminen vaatii poikkeusluvan. Kuvassa yhdistyksen puheenjohtaja Katja Räsänen tutkii pakurin irroituskohtaa.

Akkumateriaalitehdas

Olemme jättäneet  ELY-keskukselle lausuntomme  Suomen Malminjalostuksen akkumateriaalitehdashankkeen YVA-esitykseen huolestuneina tehtaan ympäristövaikutuksista. Seuraamme tilannetta. Yhdistyksemme kommentoi  paikallislehti Reimarissa  5.8.2020 lehden aiempaa kirjoitusta Haminan mahdollisesta akkumateriaalitehtaasta seuraavasti:

”Akkumateriaalitehdas uhka vai mahdollisuus?
Reimarin jutussa 22.7.2020 ”Hamina ja Kotka yhä akkutehtaan vaihtoehtoina” kirjoitetaan akkutehtaasta. Kyseessä on kuitenkin akkumateriaalitehdas eli kemian prosessiteollisuuden laitos, jossa ei valmisteta akkuja eikä niiden kennoja.
Haminaan ehdolla olevassa prekursoritehtaassa (pCAM) käsiteltäisiin mm.nikkelisulfaattia, kobolttisulfaattia ja mangaanisulfaattia,
natriumhydroksidiliuosta, ammoniumliuosta ja rikkihappoa. Valmis tuote siirrettäisiin jatkokäsittelyyn katodiaktiivimateriaalitehtaaseen (CAM), jollaista Kotkaan suunnitellaan. Sieltä valmistuva tuote myytäisiin
ulkomaille. Suomessa ei litium akuissa käytettävien kennojen valmistusta ole.
Prekursiotehtaan toimintaan liittyy merkittäviä ympäristöuhkia. Niistä suurin on jätevesi, jonka mukana Itämereen Haminan edustalle
laskettaisiin natriumsulfaattia jopa 120 000 tonnia per vuosi.  Meren pohjassa vähähappisissa oloissa sulfaatti pelkistyy rikkivedyksi
(vetysulfidiksi), joka on myrkyllistä kaloille ja melkein kaikille muillekin eliöille. Sulfaattipatja voi aiheuttaa hapettomuutta
matalampien alueiden pohjilla, koska vesi ei pääse sekoittumaan eikä alusvesi saa happitäydennystä. Näin on käynyt mm. surullisen kuuluisissa Terrafamen alapuolisissa järvissä.
Akkumateriaalitehtaiden ympäristölupa on parhaillaan ELY-keskuksen käsittelyssä ja siihen ovat eri tahot tehneet huomautuksia. Toivoa sopii, että ne luetaan huolella ja hakemus ei sellaisenaan mene läpi. Mikäli tehdas tulee Haminaan, pitäisi asukkaiden vaatia tarkkaa jätevesien puhdistamista eikä vain tyytyä siihen, että kaikki lasketaan mereen. Itämeren tilaa ei tulisi tarkoituksella entisestään huonontaa.
Anne Nisula pj.
Suomen Luonnonsuojeluliiton Kaakkois-Kymen yhdistys
Hamina”