Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Kymenlaakson piiri Kaakkois-Kymen yhdistys

Kaakkois-Kymi
Navigaatio päälle/pois

Tule mukaan retkille, talkoisiin ja tilaisuuksiin. Myös ei-jäsenet tervetulleita. 

Lisätietoa tapahtumista:

e-mail: kaakkois-kymi@sll.fi tai puh. 050 5294938 (Raija Seppälä, varapj.)

TULEVIA TAPAHTUMIA

  • Yhdistyksemme järjestää Rantaroskien siivoustalkoot ti 7.5.2024 Kakkuvuoren rannassa Vilniemellä. Kokoontuminen Hyksalmentien ja Kartanontien risteyksessä klo 17.30.  Tarjolla on pientä talkooevästä. Jätesäkkejä löytyy, mutta ota omat haskat mukaan. Talkoot kestävät noin kaksi tuntia, mutta osallistua voi lyhyemmänkin ajan. Alue on paikoittain vaikeakulkuista kalliota ja kivikkoa eli tapahtuma ei sovi liikuntaesteisille.

 

  • Järjestämme linturetken Virolahdelle lauantaina 18.5.2024 seuraamaan Arktikaa. Paikkana on Vilkkilänturan Talniemen lintulava. Oppaana ja asiantuntijana retkellä toimii mm. Seppo Grönlund. Lähtö Haminasta Suomenlipun aukiolta kimppakyydeillä klo 9 . Kyytiä tarvitseville ilmoittautuminen kaakkois-kymi@sll.fi tai puhelimella / tekstiviestillä p.050 5294938 (Raija Seppälä), jotta osaamme varautua ja kaikki mahtuvat mukaan. Voit tulla myös suoraan Vilkkilänturalle, jossa tavataan noin klo 9.45.

 

  • Järjestämme luonnonkukkapäivänä sunnuntaina 16.6.2024 Kaipiaisten piennarkasvit -retken   Kouvolan Kaipiaisiin Salpausselille. Alueella voimme liikkua jokaisenoikeuksin. Kokoontuminen on Suomen lipun aukiolla Haminassa klo 9, josta lähdemme kimppakyydein kohti Kaipiaista. Jos tarvitset kyydin, ilmoittaudu yhdistyksen sähköpostilla kaakkois-kymi@sll.fi tai puhelimitse / tekstiviestillä p. 050 5294938 (Raija). Retken oppaana toimii biologi Jussi Halme. Varsinainen retki kestää noin 2 tuntia ja edestakaiset matkat saman verran. Omat eväät ja säänmukainen vaatetus. Tervetuloa mukaan !

 

  • Yhdistyksemme päätti järjestää yhteistyössä Minun mereni ry:n kanssa elokuva-aiheisen tapahtuman Itämeripäivänä 29.8.2024. Tapahtumapaikka on vielä avoin. Tapahtumassa näytetään vajaan tunnin kestoinen, pääosin Ari Heinilän Suomenlahdella kuvaama Itämeri-elokuva: ”Meri on pääosassa ja ihminen sivuosassa tässä runollisessa, kauniissa ja innostavassa elokuvassa. Ihminen on kohdellut kaltoin mertamme, mutta se ei ole elokuvan pääsanoma, vaan se, että tämä hieno meri on liian hieno menetettäväksi ! Kootkaamme voimia sen pelastamiseksi !” Elokuvanäytös on ilmainen ja elokuva esitetään ensiesityksenä tuolloin lukuisissa muissakin Itämeren rannikkokaupungeissa. Mukana ovat tähän mennessä Helsinki, Turku, Kaarina, Naantali, Masku, Loviisa, Inkoo, Tammisaari ja siis Hamina, toivottavasti myös hieno rannikkokaupunki Kotka.

AIEMMIN TAPAHTUNUTTA

  • Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous järjestettiin kumppanuustalo Hilmassa 4.3.2024.
  • Yhdistyksen ja kirjaston järjestämä Luonto Lainassa- näyttely Haminan pääkirjastossa järjestettiin 5.-11.2.2024. Valtakunnallisena teemana on tänä vuonna lähiluonto.

Kaakkois-Kymen Luonnon teemana oli vaelluskalajokiemme mittavat kunnostustoimet. Näyttelyssä oli Jorma Kervisen kuvia kunnostustöistä mm. Töytärinkoskella, Myllärinkoskella, Myllykoskella ja Summanjoella 20 vuoden ajalta. Yli 100 vuoden jälkeen kalojen nousu on mahdollista Vehkajoessa, jonka viimeiset nousuesteet poistettiin kesällä 2023 !

Vaelluskalojen elinolot ja nousu kunnostettuihin jokiin tulee turvata säilyttämällä rannikkovetemme elinkelpoisina myös vaelluskaloille. ________________________________________

Vuoden lähiluontoteemaan liittyvä luontoretki järjestettiin Myllykylän Horesootinpolulle laskiaissunnuntaina 11.2.2024. (osoite: Myllykyläntie 194, 49630 Hamina). Retkeilemässä meitä oli puolentusinaa.

____________________________________________

Olimme mukana Vapaaehtoistoiminnan messuilla 21.10.2023 Haminan kirjastolla.

Järjestimme syysretken Haminan ladun ylläpitämälle Teirikallion laavulle lauantaina 14.10.2023.

Yhdistys järjesti lupiininpoistotalkoot Haminan Meltissä lauantaina 23.9.2023 klo 10-12.

Kävimme 13.9.2023 tutustumassa yhdessä Haminan vihreiden kanssa Kajasuohon ja alueeseen, jolle suunnitellaan aurinkovoimalaa. Paneelit ovat suunnitteilla jo ennestään ojitetulle suon osalle. Markku Suoknuutti toimi retkellä oppaana.  KIITOS Markulle.

Yhdistyksemme oli mukana Itämeri-kulkueessa sateisilla Kotkan meripäivillä 28.7.2023.

Haminaan Suomen suurin sulfaatin päästölähde!? -toritapahtuma järjestettiin 17.6.2023. 

“Jäteveden puhdistaminen maksaa, mutta ei Suomenlahtikaan ole ilmainen”, dosentti Helvi Heinonen-Tanskin sanoja lainaten.   

Lisätietoja: Raija Seppälä p. 050 529 4938 raija@mehilaispesa.net

Luonnonkukkapäivän retkeä emme tänä vuonna ennättäneet  järjestämään – yritetään uudestaan ensi kesänä.

Akkumateriaalitehtaan jätevesiä käsittelevässä yleisötilaisuudessa 13.5.2023 Simeon salissa istumapaikat olivat täynnä. Osanottajia oli arviolta yli 100 henkeä eli aihe selvästi kiinnosti ja tilaisuudelle oli selvä tarve. Avauspuheenvuoron käytti puheenjohtajamme Katja Räsänen ja Outi Lankia kertoi tilaisuuden taustoja. CNGR Finland Oy:n toimitusjohtaja Torsten Lahrs esitteli tulevaa tehdasta. MMT Helvi Heinonen-Tanski kertoi kansantajuisesti sulfaattien vaikutuksista rannikkovesiin ja FT Jari Natunen ampui alas lupahakemuksen ylioptimistiset mallinnukset ja olettamat. Anne Kärki Puhtaan Meren Puolesta-järjestöstä tuli länsirannikolta kertomaan Basfin ympäristölupaongelmista ja järjestön pitkäaikaisesta työstä Pohjanlahden suojelemiseksi.   Yhdistyksemme oli asukkaiden kanssa yhdessä järjestämässä aiheeseen liittyvää yleisötilaisuutta, sillä liian harvat ihmiset tietävät esimerkiksi sitä, ettei haetun ympäristöluvan mukaan edelleenkään aiota poistaa mm. natriumsulfaattia tehtaan jätevesistä. Vaadimme parhaan saatavilla olevan tekniikan käyttöä tehtaan jätevesien käsittelyssä, jolloin suolaa, sulfaattia, ammoniumtyppeä ja raskasmetalleja ei päädy kuormittamaan rannikkovesiämme. KIITOS yhdistyksemme puolesta aivan kaikille erittäin onnistuneesta ja hienosti sujuneesta tilaisuudesta.

Yleisöluennon materiaalit

Rantaroskien keräystalkoissa 10.5.2023 Kakkuvuoren rannassa  oli mukavan runsas osanotto, noin 16 henkeä ja roskaa oli totuttuun tapaan. Roskasaalis ilmoitetaan miljoona roskapussia kampanjaan. Roskien poiskuljetuksesta huolehti Haminan kaupunki.

Kevätretkeilimme 29.4.2023 Matinsaaren-Savilahdenvuoren maisemissa, lintuasiantuntijana biologian opettaja Mikko Laaksonen.  Savilahdenvuorta uhkaa louhinta maan tasalle ja Matinsaarta mm. raide- ja tieyhteyden rakentaminen. Ilma oli keväisen kylmä ja tuulinen ja sadettakin saatiin, muttei liikaa. Mukana oli kuitenkin kolmisenkymmentä retkeilijää.

Luonto lainassa- viikko järjestettiin Haminan kirjastossa 4.2.-12.2.2023 teemalla ilmastonmuutos. Esillä oli mm. Pappilansalmen yläkoululaisten tekemiä herättäviä ilmastomeemejä, ilmastoystävällisiä ruokareseptejä jne.

Kaakkois-Kymen yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous järjestettiin Haminassa kumppanuustalo Hilmalla maanantaina 23.1.2023 . Kokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntömääräiset asiat (toimintakertomus ja tilinpäätös v. 2022, toimintasuunnitelma ja talousarvio v. 2023, yhdistyksen puheenjohtajan, sihteerin ja hallituksen valinta jne.) ja suunniteltiin tulevaa toimintaa.

Tutustuimme syksyiseen suoluontoon sunnuntaina 9.10.2022 tekemällä koko perheen retken Rajasuon luonnonsuojelualueelle.

Järjestimme Luonnonkukkapäivän retken su 19.6.2022 Jussi Halmeen johdolla Reitkallin Suurivuorelle. Tutustuimme vuorenjuurilehdon kasveihin sekä tienvarren ja ratapenkereen niittykasveihin.

Näkymä Reitkallin Suurivuorelta Summanjoen suuntaan.

Maailman vaelluskalapäivänä 21.5.2022 teimme retken Paijärven Myllärinkoskelle, jossa Juha Posti kertoi kosken kohinan säestämänä mm. Vehkajoen koskien pitkäkestoisista kunnostus-toimista vaelluskalojen palauttamiseksi jokeen ja Jorma Kervinen näytti kuvamateriaalia kunnostuskohteista ennen ja jälkeen toimen-piteiden. Kotimatkalla poikkesimme katsomassa Töytärinkosken kunnostuskohdetta, josta on v. 2014 purettu säännöstelypato ja tilalle on rakennettu kiinteä luonnonmukainen pohjapato tarkoituk-sena mm. palauttaa vaelluskalat Vehkajokeen. Töytärinkoski oli alin nousueste kaloille Vehkajoessa.

Myllärinkoski, Vehkajoki

Rantaroskien keräystalkoissa  talkoiltiin yhdeksän hengen voimin Kakkusaaren rannassa 10.5.2022 aurinkoisessa säässä. Roskia löytyi monta jätesäkillistä, pääasiassa muovijätettä. Suurimmat merentuomat kuten väylämerkki, pelastuslautta, auton pyörä, sahatavara jne. jouduttiin jättämään rantaan erittäin hankalan maaston ja pitkän kuljetusmatkan vuoksi. Roskien poiskuljetuksesta huolehti Haminan kaupunki.

Rantaroskatalkoissa Kakkusaaressa

Legendaarisen lintumiehen, Seppo Grönlundin vetämällä linturetkellä 23.4.2022  Lupinlahden lintutornilla ja Vilniemen pelloilla sää oli harmaa ja tuuli hyinen, mutta  vesilintuja näimme lahdella todella runsaasti mm. kalasääsken, harmaahaikaran, kyhmy- ja laulujoutsen, punasotkan, uivelon, isokoskelon, nokikanan, silkkiuikun, meri- ja harmaalokin, räyskän, sepelkyyhkyn, kanadanhanhen, valkoposkihanhen, merihanhen jne. Kuulimme myös mielenkiintoisia tarinoita linnuista, rengastuksista yms. Sepolta. Retki oli mieleenpainuva.

Luonto lainassa – viikko 7.-13.2.2022
Viikolla 6 oli Haminan kirjastossa näyttely teemalla “Ilmasto ja elinympäristöt muuttuvat liian nopeasti”. Näyttelyn yhteydessä oli pieni ”kilpailu” liittyen ilmastoteemaan. Kilpailun voittaja palkittiin norppakassilla ja hänen ehdotuksensa jokamiehen ilmastotoimista julkaistiin facebookissa: jokainen voi säästää energiaa ja vähentää auton käyttöä, istuttaa puita ja muita kasveja pihalleen sekä syödä enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa.

Roskatalkoot
Toteutimme Roskat pois -talkoot lauantaina 18.9.2021 klo 12-14 Haminan Suvirannan luonnonsuojelualueella. Keräsimme rannassa roskia jätesäkkeihin, jotka kaupunki kuljetti myöhemmin pois. Roskia löytyikin taas valitettavan paljon.

Runollisella metsäretkellä nautitiin runoista 
Yhdessä Haminan runoyhdistyksen kanssa 15.8.2021 toteutettua runollista metsäkävelyä Horessootin luontopolulla ei sade haitannut. Päivastoin kosteudesta vihreä metsäympäristö lisäsi luontotunnelmaa. Runotkin saivat uusia ulottuvuuksia. Runoesitysten lisäksi kuulimme Kirsi Niskasen tietoiskuja suomalaisen metsän tilasta. Kävely päättyy laavulle, jossa eväiden nauttimisen ohella osallistuimme Maiju Pohjolan vetämään runotyöpajaan.  Osallistujia retkellä oli 15, joista lapsia 3.  Runo  ja luonto – tapahtuma ja yhteistyö kahden yhdistyksen välillä onnistui niin hyvin, että oletettavasti tapahtuma toistetaan.  Kuvat Anne Nisula

_______________________

Aurinko ja lämpö hellivät luonnonkukkapäivän retkeläisiä 20 kesäkuuta 2021

Kansallisena luonnonkukkapäivänä su 20.6.2021 teimme retken Nummenjoelle asiantuntevan oppaan Jussi Halmeen johdolla. Kävely tapahtui vaihtuvassa maastossa, välillä heinikossa kahlaten kuin viidakossa ja ojan pohjien kautta nousten kedolta toiselle. Sää oli mitä maoinioin, lämmin ja aurinkoinen.  Uusia ja tuttuja kukkahavaintoja tehtiin niin joen rantaniityillä kuin kävelytien reunamillakin. Retkeen osallitui 14 innokasta  luonnon ystävää. Jussi Halmeen perusteellinen tietämys luonnosta  tuli jälleen todistettua. Kuvat Anne Nisula

Hyviä havaintoja sudenkorentoretkellä 

Heinäkuun kaatosateet pitivät sopivasti taukoa sudenkorentoretkellä 10.7.2020 Vähäkoskelle,  Haminan Myllykylässä. Paikalla oli 12 innokasta luonnonystävää.  Retken asiantuntijan Kauko Tykkyläisen ohjeet sudenkorentojen havaitsemiseen ja tarkkailuun olivat tarpeen, sillä korentoja ei juuri huomaa niiden ollessa paikallaan. Hyvä apuväline tarkkailussa on lähelle tarkentava kiikari ja kuvaamisessa pitkäpolttovälinen objektiivi. Onneksi retkikohteessamme korentoja oli niin runsaasti ja lähellä, että tarkkailemaan pääsi paljain silmin ja kännykälläkin saattoi kuvata.
Onnistuimme näkemään viisi lajia: neidon- ja immenkorento, sirotytönkorento, sulkakoipikorento ja ruskoukonkorento.
Kauko Tykkyläinen oli aiemmin nähnyt koskella myös pihtijokikorentoja ja purokorentoja. ”Liekö viilennyt sää ja pitenevät varjot pysäyttäneet niiden lennon. Jokin kiiltokorentokin lenteli kauempana, mutta sitä ei päässyt tunnistamaan. Ennen opastusta koskella käydessäni välkekorento piti suvannon alussa reviiriään, joten se siellä varmaan liihotti.”, kertoo Tykkyläinen.
Retkellä opimme mm. korentojen historiasta, joka ulottuu 400 miljoonan vuoden taakse sekä elintavoista, kehitysvaiheista ja selviytymisestä tämän päivän haasteissa.
Kuvat: B.Fagerström ja A.Nisula

Kauko Tykkyläinen opastaa.
Lähikuvausta ruovikossa.
Immenkorentopariskunnan koiras

______________________________________________________
Perhosvalo Haminan Valojen yössä

Perhosvalomme tällä kertaa houkutti kyllä yleisöä, muttei perhosia 11.9.2020. Tämä oli jo toinen kerta kun  kokeilimme perhosvalon toimivuutta Haminan valleilla Valojen yössä, mutta totesimme lopuksi, että ajankohta oli liian myöhäinen. Lämpötila laski alle +10C asteen ja kankaalle laskeutui ainoastaan kaksi vesiperhosta ja yksi kärpänen. Yöperhosille lämpötila oli aivan  liian alhainen.  Seuraavalla kerralla pyrimme järjestämään tapahtuman elokuun puolella.  Jussi Halmeen asiantuntemus palkitsi kuitenkin monen perhosystävän käynnin. Paikalla kävi myös useita lapsiperheitä ja Jussin vanhoja oppilaitakin. Innokasta keskustelua syntyi ja tietoa sai, vaikka perhosia turhaan odoteltiinkin.  Valleilla hieman piilossa olevan perhosvalon luo ohjasi valopolku Ruutikellarin edestä.  Kiitämme kävijöitä!

_____________________________________________
Lupiinitalkoot Meltissä

Luupiinitalkoista Haminan Meltin luonnonsuojelualueella 12.9. 2020 tuli varsin onnistuneet. Seppo Karjalaisen asiantuntevalla opastuksella keskityimme tällä kertaa pienten puiden poistamiseen repimällä ne juurineen maasta. Tarkoituksena välttää juuriversojen kasvaminen. Repimistä helpotettiin talikolla ja lapioilla.  Moottorisahan käsittelyyn pääsivät ne isommat puut, joihin yksi bensatankillinen riitti.  Myös lupiineja kaivettiin ja revittiin juurineen alueelta, josta niitä on jo poistettu aiemminkin. Lohduttavaa on, että niitä ilmaantuu enää harvakseltaan käsitellyille alueille.  Talkoissa oli kahdeksan reipasta luonnonystävää ja tunnelmaa nostatti mukava syyssää sekä hyvät jutut. Vapaaehtoinen työ Meltissä jatkuu, pääasiassa Sepon toimesta, mutta apu on aina tervetullutta. Kiitos kaikille nyt osallistuneille! Puiden poistoa jatkettiin pienemmällä porukalla parin viikon päästä.  Kohteena oli puusto, joka yläpuolella olevassa kuvassa näkyy talkooryhmän takana. Moottorisaha sai tehdä enemmän töitä tällä  kertaa. Puut kasattiin tien varteen, josta Haminan kaupunki haki ne pois.
 

_______________________________________
Petoaitatalkoissa Miehikkälässä

SLL.n Kakkkois-Kymen luonnonsuojeluyhdistys osallistui petoaidan pystyttämiseen Miehikkälässä  Seppälän lammastilalle elokuussa 2020. Tilan reilut sata lammasta pääsevät nyt laiduntamaan turvallisesti suojatulle pellolle. Aitaa rakennettiin SusiLIFE hankkeen avustuksella, niin tietotaidollisesti kuin taloudellisestikin. Hankkeessa on mukana Suomen Luonnonsuojeluliitto. SusiLIFE välittää tietoa sudesta ja sen käyttäytymisestä, edistää paikallistason vuorovaikutusta ja tuo työkaluja susien aiheuttamien haittojen ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn. Toimivia suojausmenetelmiä on todettu olevan esimerkiksi oikein pystytetyt ja huolletut petoaidat. Vahinkojen ennaltaehkäisyn kehittäminen on tärkeää ihmisten ja susien rinnakkaiselon parantamiseksi. Petoaitatalkoissa oppii uusia asioita, tapaa positiivisia yritteliäitä ihmisiä, kokee tekemisen iloa ja saa hyvää mieltä niin susien kuin lampaidenkin suojelusta. Erinomainen palkka kolmen päivän työstä. Kuvat: Anne Nisula

_____________________________________________
Paahdeympäristön ennallistaminen

Haminan Meltissä on Kirkkojärven luonnonsuojelualueeseen kuuluva paahdeympäristöksi suunniteltu alue, jonne on kylvetty mm. ketomarunaa, keltasauramoa ja nuokkukohokkia. Siellä valtaa pyrkii pahoin pitämään vieraslaji lupiini. Hoitotyötä tehdään Seppo Karjalaisen johdolla ja toimesta poistamalla lupiinien juurakoita, siemenkotia ja niittämällä kasvustoa. Lue artikkeli Reimari-lehdessä 16.6.2020 vuosia kestävästä talkootyöstä.  Mikäli haluat osallistua voit tulla mukaan ohikulkiessasi tai  ota yhteys yhdistykseemme sähköpostilla kaakkois-kymi@sll.fi Nyt syksyllä 2020 pyritään kaivamaan ylös lupiinien sekä puiden juuria sekä poistamaan pieniä puita sallituilta alueilta.  Meltin luonnonsuojelu alue on Kirkkojärven lintutornille vievän tien varrella, kaupungin ulkovarastoalueen jälkeen oikealla ( osin myös vasemmalla puolen). Kuvat kesän 2019 talkoista.  Kuvat: Anne Nisula