Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri Jyväskylän seudun yhdistys

Jyväskylä
Navigaatio päälle/pois
Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistyksen tämänkesäinen retki suuntautui Viroon, Saarenmaalle. Matkalle osallistui 33  innokasta ja uteliasta  matkalaista. Enemmänkin olisi ollut mukaan lähtijöitä, mutta majoitustilat ja opasjärjestelyt asettivat rajoituksia matkustajamäärään. Koskaan aiemmin ei ole näillä kesäretkillämme ollut näin paljon osallistujia. Ehkä osasyynä oli matkakohde ja oppaamme. Myös retken hintataso majoituksineen, ruokailuineen ja opastuksineen oli  houkutteleva. Oppaanamme oli tunnettu eestiläinen biologi, kirjailija, toimittaja ja muusikko Hendrik  Relve. Hänen asiantuntemuksensa Saarenmaan luontokohteiden esittelyssä oli aivan vertaansa vailla. Viidumäen luonnonsuojelualuetta Hendrikin lisäksi esitteli myös biologi Tõnu Talvi.

saarenmaa-060

Torstaiaamuna 6.6.  starttasimme Jyväskylästä Harjun tilausajolaiturilta kohti Helsinkiä ja Länsisatamaa.Osa matkalaista liittyi seuraamme vasta Helsingissä. Tallinnasta jatkoimme välittömästi matkaamme Virtsun lauttasatamaan, ja sieltä edelleen Muhun saaren Kuivastuun. Bussimatkan aikana Hendrik kertoi Viron luontoon ja  luonnosuojeluun  liittyvistä asioista, ja vastaili matkalaisten kysymyksiin asiantuntevasti.  Hendrik-oppaamme on julkaissut  useitakin puu- ja marjakirjoja sekä Virossa että myös Suomessa. Myös maapallon kaikki mantereet käyneenä hän on tehnyt pari matkakirjaa  eri mantereiden luontokohteista. Hendrikin uusin kirja (”Puude kuulaja”),  johon saimme matkan aikana tutustua ja ostaa signeerauksella itsellemme, käsitteli hänelle rakkaiden puuyksilöiden ”kertomia” tarinoita.

saarenmaa-076
Illalla saavuimme majapaikkaamme Järve Turismitaluun, jossa ystävällinen isäntämme Ants Kark otti meidät iloisesti vastaan  ja tarjoili makoisan iltaruuan. Turismitalun yöpymispaikat vaihtelivat yksittäisistä mökeistä tupamajoitukseen. Paikka oli siisti ja hyvin hoidettu. Koska meitä majoittujia oli 35 henkilöä, niin aamupalat ja pari iltaruokailua jouduttiin ruokailemaan pihalle pystytetyn teltan suojissa. Mutta sää oli siihen  aivan kelvollinen ja oli ihan mukava syödä aamupalaa kukon laulaessa, kanojen kotkottaessa ja villisikojen röhkiessä  talon pihapiirissä. Ensimmäisen aamun jälkeen oli joillakin matkalaisilla vaikeuksia saada unta kukon aamukiekaisujen jälkeen. Siksi Ants lukitsi  kukon seuraavina aamuina kanalarakennuksen sisälle, josta laulunsa ei häirinnyt meitä matkalaisia! Mutta kanoille se oli varmaan aika sietämätöntä!

saarenmaa-088

Perjantaina 7.6. suuntasimme aamupalan jälkeen saaren eteläkärkeen, Sõrven niemeen. Sitä ennen pysähdyimme  katsomaan vanhan viikinkiveneen löytöpaikkaa Salmen kylässä. Löytö oli aivan uskomaton, sillä veneen rakenteet ja esineistöä oli säilynyt muinaisen salmen pohjassa erinomaisessa kunnossa. Myös  kuuden ihmisen luita löytyi veneestä. Mitä oli tapahtunut ja milloin – oli vielä täysi arvoitus. Sõrvessä on  vanha luotsiasema ja majakka. Retkiryhmämme innokkaat kasviharrastajat pääsivät tutustumaan moniin uusiin merenrantakasveihin, kuten merikaaliin, hullukaaliin, arokylmänkukkaan,  morsinkoon, neidonkieleen  ja idänukonkaaliin. Sõrven jälkeen ajoimme niemen länsilaitaa ja pysähdyimme rannan alvarinummelle (Kaugatoma-Lõo- luonnonsuojelualue) ihastelemaan kaunista rantamaisemaa,  tutkimaan ja keräilemään fossiileja, joita täällä tuntui olevan melkein jokaisessa kivenpalasessa! Alvarin jälkeen matkamme jatkui Kuressaaren Piispanlinnaan.  Pieni kierros linnassa Hendrikin alkuopastuksen jälkeen, tutustuminen luontomuseoon ja sitten ruokailemaan linnan vieressä olevaan Kuursaali-ravintolaan. Ruokailun jälkeen oli aika jättää Kuressaaren kaupunki ja suunnata matka  Kaalin meteoriittikraaterille.  Kraateria pidetään Viron suurimpana luonnonihmeenä. Kraateri alkoi paljastaa salojaan vasta viime vuosisadan alkupuolella, jolloin sitä tutkinut  Ivan Reinwald löysi alueelta muutamia rautameteoriitin kappaleita. Meteoriitti, joka tänne iskeytyi,  lienee ollut halkaisijaltaan n. 3-6 m ja painanut 46 tonnia. Iskeymän on arveltu syntyneen n. 7500 vuotta sitten.

saarenmaa-288
Kaalista jatkoimme matkaamme Anglan tuulimyllypuiston kautta Pangan törmälle.  Sieltä avautuivat  huikeat näköalat pohjoiseen,  Hiidenmaan suuntaan. Sää suosi meitä  ja näkyvyys oli mitä parhain turkoosinsiniselle Itämerelle. Jälleen kerran pääsivät   ryhmämme ”kasvihullut”  valloilleen törmärannan kasveihin tutustuessaan. Illaksi tulimme majapaikkaamme, jossa meitä odotti mahtava päivällinen. Ants oli hankkinut meille nokkakalaa (tuulehaug), ja sen seuraksi erilaista salaattia, villisikaa ja kahvia ja teetä. Ruokailun jälkeen pidimme pienen laulutuokion laulellen virolais-suomalaisia lauluja. Saimme kuulla myös Hendrikin esittämänä omia laulujaan  kuten ”Ma olen loodusemees” , ”Kadakas”  ja ”Kevadelaulu”.  Hyvä ruoka, yhdessäolo, mukavat laulut   ja Antsin kuuma sauna vaivuttivat lopulta sitkeimmätkin matkalaiset rauhaisaan uneen siinä puolenyön  maissa.

saarenmaa-344

Lauantaiaamuna 7.6.  kukko pääsi toteuttamaan itseään vain  kiekumalla  kanalan sisällä. Osa retkeläisistä kipaisi puolenkilometrin päähän  merenrantaan aamu-uinnille ja sen jälkeen aamupalalle. Uudet  seikkailut odottivat matkalaisia, ja bussin nokka suunnattiin  Viidumäen luonnonsuojelualuetta kohti.  Siellä meitä odotti alueesta vastaava suojelubiologi Tõnu Talvi.Teimme hänen johdollaan pienen kävelyretken puiston luontopolulla. Pääsimme tutustumaan upeaan niittykasvillisuuteen, jossa siperianliljat, lehtomaitikat, erilaiset kämmekät peittivät niittyjä kauniisti kukkivina peittoina. Metsästä löytyi monia harvinaisia kasvilajeja kuten hammasjuuri, suomukka, verikurjenpolvi, miekkavalkku  ja pesäjuuri. Metsään oli raivattu havupuita poistamalla kauniita ahoja, jossa lehtipuut, kuten tammet, lehmukset, pähkinäpensaat  ja vaahterat kasvoivat harvakseltaan muodostaen kauniin puistomaisen karjalaitumen. Poluilla näkyi villisian ja metsäkauriin sorkanjälkiä. Pääsimme jopa vilahdukselta näkemään metsäkauriin varjoisassa metsänlaidassa. Viidumäki on vanhojen metsien, niittyjen, lähteiden ja lähdesoiden hienoa suojelualuetta.  Se on Saarenmaan korkeimmalla kohdalla n. 59 metriä  merenpinnasta. Pääsimme seisomaan jyrkälle Ancylusjärven rantatörmälle, jonka alla oli ravinteikkaita lähdesoita.

saarenmaa-366
Ruokailimme Lymandan perinteikkäässä kylässä, vanhassa majatalossa, jossa emäntä oli loihtinut meille saarenmaalaisen  perinneruokalounaan – kasviskeittoa ja leivästä tehtyä makeaa jälkiruokaa, kahvia ja teetä ( köögiviljasupp, leivavaht magustoiduks,  kohv ja tee). Vilsandin kansallispuiston opastuskeskuksessa saimme tutustua videon, karttojen ja kuvien avulla Vilsandin luontoon ja suojeluun. Teimme vielä noin  parin tunnin patikkaretken  Vilsandin kansallispuiston saarenpuoleiseen osaan, Harilaidin niemeen. Sieltä löytyi upeita hiekkarantoja, mäntykangasta ja kaunista rantakivikkoa.  Niemeen oli neuvostovallan aikana istutettu mäntyä, joka kituliaana kasvustona peitti alueen paikoin aivan rantaviivaan saakka.  Illaksi palasimme Kuressaareen ”Veski Trahter” -tuulimyllyravintolaan   nauttimaan tukeva villisikapäivällinen talkkunakiisselin, metsämansikoiden ja raparperin kera. Ruokailun jälkeen pientä shoppailua Kuressaaressa ja sen jälkeen kohti majapaikkaa.  Matkamme varrella oli pieni  tammimetsäalue (Loode tammik), johon teimme illalla vielä pienen kävelyretken. Sää oli ollut koko päivän aivan mahtava, lämpöä reilusti yli 20 astetta, ja aurinkoa runsaasti sitä kaipaaville!  Osasyynä kauniiseen säähän oli edellispäivänä laulamallamme Hendrikin laululla: ”…lämmi päivä paistaa, täys kukkia maaa…”. Se on toiminut hyvän sään tuojana aiemmillakin retkillämme! Päivämme  oli ollut jälleen antoisa ja täynnä monenlaisia elämyksiä,  joten  illalla majapaikassa ei unta tarvinnut kovin kauan aikaa houkutella.

saarenmaa-413

Sunnuntaiaamuna 9.6.  pääsi Turismitalun kukko pälkähästä ja sai laulella lähtömme jälkeen kanoille aivan rauhassa omassa pihatossaan. Hyvästit kukolle, kanoille, villisioille ja marsuille sekä isäntäväelle , jonka jälkeen  läksimme ajamaan kohti Kuivastua. Pieni jaloittelu Väike väin- siltapenkereellä, jasamalla  saimme  ihastella  kyhmyjoutsenta ja muitakin vesilintuja, jotka pesivät pengertien molemmin puolin. Saavuimme Tallinnaan siinä kahden maissa, ja lounastimme ravintola Peppersackissa. Matkamme alkoi olla Viron puolella lopuillaan, ja edessä oli haikeat jäähyväiset Hendrik-oppaalleemme. Kadulla, Raatihuoneen vieressä sitten hyvästelimme kukin henkilökohtaisesti  Hendrikin, ja annoimme hänelle yhdistyksemme puolesta pienen lahjan . Ohikulkevat  turistit  uskaltautuivat kysymään meiltä, että ”mikä mies tuo oikein oli, kun kaikki naiset tahtoivat häntä halata?” !

saarenmaa-454

Mitä  Saarenmaa voi tarjota luonnosta kiinnostuneelle ihmiselle, kaunosielulle, valokuvaajalle, rauhaa etsivälle…siitä saimme varmasti jokainen matkalainen pienoisen käsityksen.  Jo tämä lyhyt retkemme osoitti, että Saarenmaalle pitää varata aikaa, jos aikoo saada sen tarjoamista mahdollisuuksista edes jonkinlaisen kuvan. Saaren luonto,  sen  kasvillisuus, eläimistö, geologia  sekä myös historia tarjoavat aivan huikeita elämyksiä niitä haluaville. Saarenmaalla voi nauttia keskieurooppalaisen lehtimetsän tarjoamista luontoelämyksistä,  siellä voi päästä helposti meren luomaan tunnelmaan. Siellä voi kokea ihmisen vuosituhantisen olemassaolon vaikutukset – sen ikävät, sotien varjostamat, saarelaisille loputonta surua tuottaneet  muistot. Mutta siellä voi kokea myös ihmisen uurastuksen hienot ja kauniit  aikaansaannokset.  Siellä voi aistia muinaisten merenkävijöiden ja kalastajien työn ja toimien jäljet. Siellä voi nähdä kesäisen luonnon kauneimmillaan!  Siksi Saarenmaa! Kiitokset kaikille matkalaisille  iloisesta seurasta ja mukavasta yhdessäolosta! Kiitokset Hendrik-oppaallemme, joka avasi meille kaikille Saarenmaan ovet auki laajemmin kuin pelkällä turistimatkalla se olisi ollut mahdollista. Kiitokset  myös Raimond Valgrelle Saarenmaan valssista, jota pääsimme laulamaan laulun aidossa ympäristössä!

Muistiinmerkinnät: Markku Tossavainen