Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Härkätien yhdistys

Härkätie
Navigaatio päälle/pois

Littoistenjärvi on Liedon isoin ja ainoa järvi. Siitäkin puolet kuuluu Kaarinalle.

Kuva R.Elo, Littoistenjärvi, vesiruton puhdistusta

Littoistenjärvi (ruots. Littois träsk) on järvi Littoisten kylässä Kaarinan ja Liedon kuntien rajalla. Järvi on pinta-alaltaan 147,5 hehtaaria. Littoistenjärven keskisyvyys on noin kaksi metriä ja se on enimmillään kolme metriä syvä. Rantaviivaa järvellä on noin kuusi kilometriä. Vettä altaassa on noin 3 250 000 kuutiometriä. Järvessä on kaksi pientä saarta ja luoto.

Littoistenjärven rannat ovat Kaarinan puolella asemakaavoitettua pientaloaluetta, kun taas Liedon puolella on metsäistä. Moottoriliikenne järvellä on kielletty kaikkina vuodenaikoina.

Littoistenjärvi kärsii tyypillisistä liiallisen ravinnesaannin aiheuttamista ongelmista, joista pahimpia ovat syanobakteerien (sinilevä) massaesiintymät kesäkuukausina, uppokasvien kuten vesiruton liiallinen kasvu ja jäänalaiset happikadot talvikuukausina. Ongelmat ovat vähentäneet alueen virkistyskäyttöä.

Littoistenjärveltä on myös löydetty ensimmäistä kertaa Suomessa haitallista tulokaslajia, lammikkia.

Littoistenjärvellä on suoritettu hoitokalastusta vuodesta 2006. Vuonna 2016 Littoistenjärveä pitkään tutkinut Jouko Sarvala suositti hoitotoimenpiteeksi kemiallista saostusta. Keväällä 2017 järveen päästettiin polyalumiinikloridia fosforin saostamiseksi, ja ainakin alkuvaiheessa vesi on näyttänyt tavallista kirkkaammalta. Kemiallisen saostuksen seurauksena järvestä nostettiin viisi tonnia kuollutta kalaa, enimmäkseen lahnaa.