Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Kyrön luonto

Hämeenkyrö
Navigaatio päälle/pois

Tapahtumat vuonna 2020:

1.8. Luonto- ja Maisemapäivät Hämeenkyrön Maisemakahvilan Kulttuuriladossa. Perinteikäs tapahtuma alkoi aamupäivän kävelyretkellä Myllykoluun. Iltapäivän ohjelman juhlallisin hetki koettiin, kun Kyrön Luonto luovutti puheenjohtaja Jussi Viitalalle Suomen luonnonsuojeluliiton kultaisen ansiomerkin. (Lue tästä lisää Ajankohtaista-sivulta.)

Tänä vuonna 40-vuotis-juhlavuottaan viettävä Kyrön Luonto ry sai myös ansaitsemansa huomion, kun perustajajäseniin kuuluva Anita Lähdekorpi kertoi yhdistyksen historiasta ja omista muistoistaan vuosien varrelta.

Jussi Viitala kertoi esitelmässään ”Hui! Hiiri!” pikkunisäkkäistä, joiden elämää hän on tutkinut yliopistourallaan. Luontokuviaan esittelivät Aarre Leskinen, Harri Luojus ja Pyry Majanen.Nuori tutkija työssäänJussi saa kultaisen ansiomerkin.

 

20.2. Luontokuvailta Hämeenkyrön kirjastossa.

Luonto lainassa -viikko 3.-9.2. Vesi  ja vesiensuojelu-aiheisia kirjoja esiteltiin viikon aikana sille varatussa hyllyssä. Esillä oli myös Luonnonsuojelija-lehtiä, liittymiskortteja sekä pieni esite Kyrön Luonnon toiminnasta.

Tapahtumat vuonna 2019:

28.11. Vuoden luontoteko -tunnustus luovutettu Annukka Raipalalle kiitokseksi arvokkaasta paikallisesta työstä luonnon hyväksi.

4.11. Retki Romekivensuolle.

1.11. Pyryn päivän retki Ahvenusjärvelle. Tutkittiin syksyistä luontoa.

10.10. Kuva kohtaa sanan -ilta Hämeenkyrön kirjastossa. Luontokuvia esittivät Erkki Jokinen ja Pyry Majanen. Kirjaston Ystävät lausuivat metsään liittyviä tekstejä.

27.9.Puun ja Vesan päivän perinteinen puunistutustapahtuma Monitoimikseskus Sillan pihapiirissä.  Mukana oli taas runsas joukko päiväkodin lapsia.

31.8. Suomen luonnon päivän retki ja luontopolun vihkiäiset.

Anita Lähdekorpi avasi juhlallisesti luontopolun, joka johtaa Pappilanjoen rantaa myötäillen Kanasaareen, lintutornille ja edelleen hautuumaalle.

Historioitsija Asko Mielonen kertoi mielenkiintoisia ja koskettavia tarinoita Hämeenkyrön kirkonkylän historiasta.

Kanaensaaren lintutornin juurella kuunneltiin Jussi Viitalan tarinoita alueen luonnosta, ihailtiin koiranheiden komeita, punaisia marjoja ja kiipeiltiin lintutorniin maisemia katselemaan.

Lintutornin näkymiä.

10.8. Perinteiset niittotalkoot uhanalaisen lehtohopeatäplän esiintymisalueella.

3.8. Luonto- ja maisemapäivät alkoivat retkellä Hanhijärven puronotkon luonnonsuojelualueelle, joka olikin tutustumisen arvoinen paikka. Kulttuuriladossa kuultiin Heikki Setälän maanmainio esitelmä maaperän biologiasta ja suojelusta. Maisemakahvila myi väliajoilla tuttuun tapaan herkullisia leivonnaisia ja kahvia.

 

17.7. Kyrön Luonnon historiikin julkistamistilaisuus Hämeenkyrön kirjastossa. Tilaisuudessa historiikin laatija Tuire Laurinolli esitti katsauksen 40-vuotiaan yhdistyksen menneiden vuosien toimintaan. Illan aikana myös keskusteltiin, muisteltiin menneitä ja kuultiin musiikkia.

 

16.6. Luonnonkukkien päivän retki Hiidenlahden niitylle.  Iloksemme saimme ”vieraaksemme” mukaan retkelle ryhmän Huittisten ympäristöyhdistyksestä.  Kasvitietämystään oli kartuttamassa ja päivittämässä tuttuun tapaan myös runsas joukko paikallisia ihmisiä.  Osallistujia oli yhteensä 30.

Luonnonkukkien päivän retkeläisiä Hiidenlahdessa. Kuva: Jussi Viitala

7.6. Yölaulajaretki. Oppaamme Hannu Järvinen kirjoitti retkestä 13.6. UutisOivassa seuraavasti:

”Vaalea kesäyö on täynnä elämää ja ääntä. Luonto ei nuku, eikä nukkunut Kyrön Luonnon yölaulajaretkellä 7. kesäkuutakaan 16 osallistujan iloksi. Kuunneltiin käkien kukuntaa, sirkkalinnun sirinää Viljakkalan Alhonlahdella, kehrääjän surinaa Lintuharjussa ja mestarilaulajien viitakerttusen ja satakielien ilmaiskonsertteja rantalehdoissa.

Kaulushaikara puhalteli sumutorveaan Heinijärvellä ja luhtahuitin piiskansivallusta muistuttava ääntely kuului tauotta Kirkkojärven rannalla. Kalkunmäessä sarvipöllön poikanen kerjäsi nälissään pistävällä ”piii-”äänellään, ja poikanen onnistuttiin näkemäänkin pellonreunassa.”

Viljakkalan Harhalassa kuultiin myös odotettu yllätyslaji, viiriäinen.

Tuulihaukkaemo valvoo. Kuva: Jussi Viitala Retkeläisiä. Kuva: Jussi ViitalaOppaamme Hannu Järvinen. Kuva: Jussi Viitala

 

29.4., 16., 18. ja 28.5. Kyrön Luonnon kokoamat  talkoojoukot kunnostivat Hämeenkyrön kirkonkylässä sijaitsevan, Kanainsaaren lintutornille johtavan pitkospuupolun. Kunta oli hankkinut pitkospuiksi komeita lehtikuusilankkuja. Lankkujen aluspuut sekä jatkoreitti lintutornilta eteenpäin tehtiin kierrätysmateriaalista. Kiitos kaikille kortensa kekoon kantaneille!Anja Liebing ja Annukka Raipala  lankkua kuljettamassa. Kuva: Ronja Liikala/UutisOiva

 

Olli Ihantola ja Matti Rintala puita mittailemassa. Kuva: Ronja Liikala/UutisOiva

 

5.5. Rakkaudesta luontoon -konserttiin saatiin huikea, satapäinen yleisö.  Monipuolisen konsertin esiintyjinä olivat Pinsiön Mieskuoro, Lauluyhtye Helmi, Jussi Viitala, Hannu Lampinen sekä Venla & Juha.

Kuvassa Pinsiön Mieskuoro, johtajanaan Vesa Rantamäki.

Pinsiön Mieskuoro. Kuva: Heidi Honkamäki

 

4.5. Toritapahtuma Kyröskosken torilla. Esittelyssä oli Kyrön Luonnon nikkareiden Ahdin ja Riston valmistamia erilaisia linnunpönttöjä eri lintulajeille. Sää oli melkoisen viileä ja vaihtelevainen, enimmäkseen lumisateinen. Parempia kelejä seuraaville kuukausille lupasi kuitenkin Ahti Lindberg,  joka ennusti tulevaa kesäsäätä ahvenen selkäevästä Lapin muinaisten erämaakylien asukkaiden tapaan.Torilla oli iloinen tunnelma kylmyydestä huolimatta. Kuva: Heidi Honkamäki

20.4. Retki Sarkkilanjärven lintutornille

Kyrön Luonnon linturetki Sarkkilanjärven tornille ylitti odotukset: näimme reilun tunnin aikana 25 eri lintulajia! Retken osallistujien ikähaitari oli laaja, eikä ilolla ja ihmetyksellä ollut ikärajaa. Retki oli aloittelijallekin antoisa, sillä oppaamme Hannu Järvisen tarkka kaukoputki ja laaja tietämys auttoivat silloin kun oma kiikari ja kokemus eivät riittäneet kaikkien lintujen huomaamiseen ja tunnistamiseen.

Havaitsimme muun muassa laulujoutsenia, tundrahanhia, metsähanhia, merikotkan, nokikanan, haapanan, silkkiuikun, punajalkaviklon, jouhisorsan…

Toisessa kuvassa voi tarkoilla silmillä nähdä kurkia, toisessa taas uiskentelee uivelo.

 

 

 

17.2. Koskikararetki Lavajoelle ja Rokkakoskelle

Tapahtumia vuonna 2018:

7.4. Linnunpönttötalkoot Tuohelan työpajalla.

21.4. ”Tuo tullessas, vie mennessäs”-tapahtuma

Osaran maaseutuopetusyksikön opiskelijat järjestivät tavaranvaihto-tapahtuman huhtikuussa 21.4 klo 10-14 Kehäkukan pihassa. Kyseessä oli ympäristöneuvonnan opinnäytetyö, jossa esiteltiin mm. kompostointia, kierrätystä ym. Ohessa myös Kyrön Luonto ry esitteli toimintaansa. 

28.4. Toritapahtuma Kyröskosken torilla la 28.4 klo 10-12, jossa toriyleisön oli mahdollista tutustua lintuihin, ja niille sopiviin erilaisiin linnunpönttöihin. Esiteltiin myös Kyrön Luonnon toimintaa.

6.5. Rakkaudesta luontoon -kevätkonsertti  klo 15 Kyröskosken Koskilinnassa

Esiintyjinä Pinsiön Mieskuoro, Pukinsarven Tröötöttäjät, Lampinen Trio ja Lauluyhtye Helmi. Osaran Martat järjestivät maksullisen kahvitarjoilun. Konsertin lipputulot Kyrön Luonto lahjoitti Suomen Luonnonperintösäätiölle.

8.6. Yölaulajaretki. Viileässä illassa kuultiin monenlaisia ihania laulajia.

17.6. Luonnonkukkien päivän retki 

Tutustuttiin Detlev ja Anla Liebingin hienoon puutarhapihaan ja lähdettiin siitä metsään jossa kuljettiin Pappilanjoen vartta lähelle kirkonkylää. 

30.6 Jättipalsamin kitkemistalkoot 

Kolu-hankkeen(kotouttava luonnonhoito) kanssa yhteistyössä järjestettiin luonnonhoitotapahtuma Hämeenkyrön kirkonkylän vanhan hautausmaan rannassa seurakunnan mailla. Kolu-hanke ja Jussi Viitalan perhe tarjosivat talkoolaisille herkullisen afganistanilaisen lounaan Viitalan terassilla. Kitkemistalkoita jatkettiin vielä heinäkuussa tiistaisin ja torstaisin muutaman viikon ajan. 

4.8 Luonto- ja Maisemapäivät klo 10- 17 Hämeenkyrön Maisemakahvilassa. Teemana suomalainen kallioperä.

Retki Seinävuorelle ja luentoja: Jussi Viitala ja Tapani Veistola. Musiikkia esitti lauluyhtye Helmi.

11.8 Niittotalkoot Lehtohopeatäplän esiintymisalueella klo 12-16

26.8 Suomen luonnon päivän retki 

Pyöräiltiin Kirkkojärven ympäristön kulttuurimaisemissa ja kuultiin mielenkiintoisia tarinoita seudun historiasta.

27.9. Puun päivän istutustapahtuma

Istutettiin päiväkotilasten kanssa saarnen taimi Monitoimikeskus Sillan pihapiiriin.

16.10. Kuva kohtaa sanan -ilta kirjastossa klo 19. Luontokuvia, runoja ja tarinoita.

5.12. Hyvä Luontoteko -tunnustus luovutettu Anja ja Detlev Liebingille.

Kyrön Luonnon tapahtumia vuonna 2017:

 Luonto lainassa -viikko 30.1. – 5.2.

Viikon teemana oli ”Sukella talveen”.

15.5. Aurinkoenergiaa kaikille -luento

Hämeenkyrön kunnantalon valtuustosalissa. Luennoitsija Janne Käpylehto. Kyrön Luonto ry:n kanssa järjestämässä Hämeenkyrön kunta, Vanhan Talot ry ja Hämeenkyrön Yrityspalvelut.

20.5. Suomen Luonnon päivän retki Orivedelle Eräpyhään

 

17.6. Luonnonkukkien päivän retki Harhalan perinnemaisemiin Ylöjärven Viljakkalassa

 

3.8. Lehtohopeatäplä-perhosen esiintymisalueen hoitotalkoot/2017

Kyrön Luonto pyrkii suojelemaan Pirkanmaan harvinaisuutta lehtohopeatäplää, jota esiintyy maakunnassa vain täällä.

12.8. Hämeenkyrön Luonto- ja maisemapäivien 30-vuotisjuhla

Maisemakahvilan Kulttuurilato, Aromaantie 4, 39100 Hämeenkyrö. Aamupäivällä retkeiltiin Sikomäessä, jossa istutettiin Suomi 100 -vuoden kunniaksi tammi. Iltapäivän vierailijoina olivat luontotoimittaja, kirjailija Veikko Neuvonen sekä Sll:n toiminnanjohtaja Päivi Lundvall. Jussi Viitalalle luovutettiin kunniakirja ansiokkaasta toiminnasta Luonto- ja maisemapäivien järjestämisessä.

26.8. Suomen luonnon päivän retki

Sastamalan Ritajärven luonnonsuojelualueelle

16.9. Turkimuspuron siivoustalkoot

 

27.9. Puun päivä

Kahden kynäjalavan istutus Koskilinnan puistoon päiväkotilasten kanssa.

2.11. Kuva kohtaa sanan -ilta

Järjestettiin Hämeenkyrön kirjastossa Kirjastonystävien kanssa. Runoja ja muita tekstejä esitettynä yhdessä Jussi Viitalan, Erkki Jokisen ja Pyry Majasen luonto-aiheisten valokuvien sekä ryhmä Tokoisten maalauksien kanssa.

 

Kyrön Luonnon tapahtumat vuonna 2016:

 

– Luonto lainassa-teemaviikko 15-21.2 2016

Hämeenkyrön kirjastossa. Teemana Kohtuutalous. Teemaviikko järjestettiin yhteisesti Hämeenkyrön kirjaston ja Kyrön luonnon kesken. Viikolla torstaina 18.2 myös Luontokuva-ilta , jossa kuvaajat Jussi Viitala, Pyry Majanen ja Erkki Jokinen esittelivät luontokuvauksiaan.  Näyttely oli esillä yhteensä kuukauden.

 

Kyrön Luonto osallistui Miljoona Linnunpönttöä -hankkeeseen ja järjesti linnunpönttötalkoot Tuohelan verstaalla 7.4.

 

Vetäjinä Ahti Lindberg ja Risto Lehti. Mukana myös Kyröskosken Nappulakerholaisia.

Villivihannes-iltapäivä 21.5.

Frantsilan yrttitilan pihapiirissä. Asiantuntijana Ossi Kakko.

Luonnonkukkien päivän retki 19.6.

entiselle yhteislaitumelle, Kyröskosken Hiidenlahden Karjatielle 19.6., vetäjinä Anita Lähdekorpi ja Jussi Viitala. 

Lehtohopeatäplä-perhosen esiintymisalueen niittotalkoot 23.7.

Rokkakoskella, vetäjänä Annukka Raipala ja Ahti Lindberg. 

Luonto- ja maisemapäivät 13.8.

”Raakku ja Taimen”  Maisemakahvilan kulttuuriladolla Kierikkalassa. Aamupäivän retki suuntautui Turkimuspurolle. Vierailijana hydrobiologian professori Jouni Taskinen. Lisäksi Matti Rintalan esitys Turkimuksen raakkujen löytöhistoriasta ja Jussi Viitalan kuvaesitys Turkimuksen kasveista. Myös luontokuvaajat Pyry Majanen ja Timo J. Palomäki esittelivät tuotantoaan. Ladossa esillä myös taiteilijoiden Marjatta Hanhijoki ja Anita Jensen jokihelmisimpukka-aiheisia teoksia. Päivien järjestäjinä Jussi Viitala ja Pyry Majanen Kyrön luonnosta ja Katariina Pylsy ja Markku Musakka

Suomen luonnon-päivän kävelyretki Prentin joelle 27.8.

Järj. Matti Rintala.

Puun päivänä 27.9.

kahden pähkinäpensaan taimen istutus Koskilinnan päiväkotilaisten kanssa Koskilinnan puistoon. Ahti Lindberg, Risto Lehti, ja kunnan edustajana Kaisa Pieniluoma

Vuoden Hyvä luontoteko-tunnustus luovutettu  Kyrösjärven kalastusalueelle 8.12.

Tunnustuksen vastaanottajina kalastusalueen puolesta Hannu Hakala (puh.joht.), Tuomo Hatanpää (varapuh.joht.) ja Jarmo Kalli (kalastusalueen isännöitsijä). Tunnustuksen myöntämistä valmistelevana työryhmänä edellisen Hyvä luontoteko-tunnustuksen saaja Matti Rintala, sekä Ahti Lindberg ja Annukka Raipala.

Terveisiä Amazoniasta-esitys 15.11 2016 

Hämeenkyrön kirjastossa. 

Kolme helmeä hankkeen projektisihteeri Ulla Helimo kertoi työkokemuksistaan ympäristöhankkeissa Amazonian alueella Etelä-Amerikassa. Hän esitteli myös Kolme helmeä-hankkeen (Matalusjoki, Ruonanjoki ja Turkimus-puro) edistymistä ja tulevia toimia. 3 helmeä-hankkeessa ovat mukana Pirkanmaan Ely-keskus, Nokian kaupunki, Ylöjärven kaupunki ja Hämeenkyrön kunta. Hämeenkyrön kunnan edustajina ympäristösihteeri Kaisa Pieniluoma. Kyrön luonnon yhteyshenkilönä Matti Rintala.

Kyrön luonnon jäseniä on osallistunut Kunnosta lähivetesi-päiviin 14.5 2016 Tampereella (järj Marttaliitto, KVVK ja Pirkanmaan ely-keskus) ja Geologia-päivään Ylöjärvellä 4.8 2016 (järj Ylöjärven luonto). Lisäksi käytiin Pinsiön Seinävuorella ja lupahakemusvaiheessa olevan louhoshankkeen paikalla. Myös uuden 3-tielinjauksen esittelypäivillä 27.11 Koskilinnassa oli edustus. Vappuretkellä kävivät muutamat Palojoen Lohikoskella 1.5 2016.

Toiminta