Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Satakunnan piiri Jokilaakson yhdistys

Jokilaakso
Navigaatio päälle/pois

Syyskuun hiljalleen pimenevässä illassa järjestimme yhteistyökumppaneidemme Porin Lintutieteellinen Yhdistys ja Leader Karhuseutu kanssa retken Puurijärvelle. Osallistujia oli melko paljon, ehkä siksi että halukkaille oli järjestetty ilmainen kuljetus Porista. Sen lisäksi tuli paikallisia niin että osallistujia oli ehkä satakunta. Kokoonnuimme Kärjenkallion lintutornin parkkipaikalla illan saapuessa, ja lähdimme siitä kohti näköalalavaa, mistä matka jatkui lintutornille. Polku oli kuiva ja sammaleinen metsä ilo silmälle. Näköalatasenteella oli myös infopiste, jota saattoi sateella käyttää suojana. Onneksi nyt ei tarvinnut, vaan sää suosi meitä: oli osin laskevaa syyskuun aurinkoa eikä tuullut.

Klikkamalla kuvaa näet kaikki kuvat isompana.

Näköalatasanteelta alkoi polku isolle lintutornille. Heti infopiste-katoksen jälkeen oli melko jyrkkä mäki, ja alhaalla sähköaidan veräjä. Alueellahan laiduntaa lauma lehmiä. Polku ei ollut aivan vaaraton, vaan paikoin lehmien miinoittama. Kannatti siis vähän katsoa minne astui. Tornissa on noin 80 askelmaa noustavana. Ylhäällä oli kaiken aikaa vajaat 40 luonnonystävää, mutta tilaa oli hyvin ja tunnelmakin korkealla. Paikalla oli asiantuntijoita, jotka selvästi tykkäsivät jakaa tietojaan ja kertoivat meille linnuista. Tutummaksi tuli moni muukin asia, mm. lepakot saivat osansa.  

Oikeastaan päämäärä olivat tietenkin ne kurjet. Päivällä ne ovat läheisillä pelloilla mutta hämärän tullessa ne lentävät suolle . Nytkin niitä saapui satamäärin ja illan pimentyessä ne pitivät suolla melkoista meteliä. Tornin edessä olevilla lammikoilla riittää kyllä ihasteltavaa jo päivälläkin. Retkellä bongattu lajikirjo oli melkoinen.

Ilta oli siis kaikin puolin onnistunut. Tutustuime Puurijärveen – monet meitä ensimmäistä mutta ei viimeistä kertaa. Tapasimme vanhoja tuttavia ja saimme uusia. Ennenkaikkea pääsimme taas vähän lähemmäksi luontoa ja elämää siellä. Siitä kertoo sekin mitä tapasimme: Kurki 2000 ( yli 20:ssa parvessa), metsähanhi 165, suokukko 80, pikkutikka, käpytikka, metsäkirvinen, nuolihaukka 3, ruskosuohaukka 3, merikotka, laulujoutsen 4, kottarainen 50, varis 50, naakka 3, västäräkki 2, haarapääsky, punarinta. Sorsalintuja emme laskeneet. Myös 4 pohjanlepakkoa ja 2 joitain siippalajeja. ( Ja toim. huomautus – kymmenkunta lehmää! ) Kannattaa siis liittyä mukaan! Olet tervetullut.

Toiminta

Jäsenkirjeet

Jäsenkirjeisiimme voit tutustua tästä:

Lue lisää

Luontoilta Harjavallassa

artikkelikuva

Toimintakertomukset

Tältä sivulta löydät yhdistyksemme toimintakertomukset vuosittain. Niistä löytyvät edellisvuoden retket ja muu toiminta.

Lue lisää