Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri Petäjäveden yhdistys

Petäjävesi
Navigaatio päälle/pois

Torniaamu Piesalankylän lintutornilla 22.4.2023

Valokuvassa Petäjäveden Piesalankylän lintutorni huhtikuussa.
Kuvaaja: Lauri Ijäs

Lauantaina huhtikuun loppupuolella seurattiin joukolla lintujen muuttoa Piesalankylän lintutornissa. Torniaamu-tapahtuman järjestivät Keski-Suomen Lintutieteellinen yhdistys ja Petäjäveden Luonto.

Luontoyhdistys tarjosi kahvia, mehua ja pullaa. Tarjoilu sai kovasti kiitosta, jotka suuntautuivat Helenalle ja Aakelle. Sää oli mitä parhain keväinen auringonpaiste. Tornissa ja juurella oli mukavan leppoisa tunnelma ja keskustelu rönsyili.

Kaukoputkia oli esillä vanhasta 1970-luvun Kowasta uudempiin zoom-okulaareilla varustettuihin. Uusimmassa esillä olleessa lintukirjassa olevien QR-koodien avulla kokeiltiin älypuhelimilla lintujen äänien kuuntelua.

Kohtalaista hanhimuuttoa oli käynnissä. Metsä- ja tundrahanhiksi tai yleisemmin harmaahanhilajiksi määritettiin yhteensä 137 hanhea. Lajilleen määritellyt olivat metsä- ja tundrahanhia. Muuttajista nähtiin myös mm. joutsenia, sorsalintuja, kurkia, kuoveja, töyhtöhyyppiä, sepelkyyhkyjä, kiuruja ja kottaraisia. Yllätys oli Petäjävedellä harvemmin nähty nokikana kalalammikossa. Kahlaajista nähtiin eniten metsävikloja ja muutama kapustarinta. Petolinnuista muutolla oli varpushaukkoja ja aivan lopussa hiirihaukka ja ruskosuohaukka.

Torniaamuna aikana lajilistalle tuli aamukuudesta puolillepäiville yhteensä jopa 48 lajia. Tornissa kävi ennätykselliset 55 henkilöä. Kiitos kaikille osallistuneille.

Lauri Ijäs