Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Kittilän yhdistys

Kittilä
Navigaatio päälle/pois

Kittilän kunnalla ei ollut vuonna 2017 nimikkolajeja (nisäkäs, kasvi, lintu, kivi tai muu ). Yhdistyksessämme heräsi ajatus nimikkolajeista. Kysyttäessä kunnasta saatiin tieto asian sopivan hyvin Kittilän juhlavuoteen 2018.  Meitä pyydettiin esittämään lajeja perusteluineen juhlavuositoimikunnalle, joka hoitaa niistä äänestämisen ja julkistamisen sopivassa tapahtumassa. Kittilän Luonto toimi asian alullepanijana ja asiantuntijana. Esitettiin nimikkolajeiksi nisäkästä, kukkaa ja kiveä.

Nisäkäs: ahma, kettu tai sopuli
Kukka: kullero, maitohorsma tai suopursu
Kivi: jaspis kromimarmori tai kulta

Voittaneet lajit nimettiin Kittilän nimikkolajeiksi 28.3.2018 kunnan  150-vuotisjuhlassa.

Nimikkokasviksi tuli   KULLERO    ( 61 % )

kotisivulle1
KULLERO (Aro)

Kullero (niittykullero) on monivuotinen, näyttävä (30-60 cm pitkä) leinikkikasvi. Kulleron kukka on kirkkaan keltainen ”pallo”, joka on halkaisijaltaan 2-3 cm. Kullero on erityisesti Lapin niittyjen ja lehtojen laji. Se on hyvin yleinen Kittilänkin joki- ja puronvarsilla ja tunturiniityillä, mutta levittäytynyt myös ihmisen luomille tuoreille niityille ja pelloille. Lapissa kulleroa on kukkimisajankohtansa takia kutsuttu myös kansanomaisesti juhannuskukaksi. Kukinta-aikana kaikkialla runsaina kukkivat, keltaiset kullerot ihastuttavat sekä meitä paikkakunnan asukkaita että tänne tulevia matkailijoita. Kittilän ”kansallislauluksikin” nimitetyssä Leena ja Leo Siirtolan ”Kylmän kukkia”-laulussa lauletaan tunteisiin vetoavasti: ”Pohjoisen lauluja lapseni laula, kylmän kukkia vaali…Pohjan loimujen tuolta puolen, vielä lapseni laulan …Tänne saapuisin, kullerot laulaisin, tulvaniityille kukkimaan… Lappiin saapuisin, sille laulaisin, sormin kantaisin kultaa.”

Nimikkoeläimeksi vaakunaeläin   AHMA   ( 77 % )

Ahma. Kuva: Pixabay
Ahma. Kuva: Pixabay

Ahma on Kittilän  kunnan vaakunaeläin. Kittilän vaakunan on suunnitellut kittiläläinen taiteilija Einari Junttila vuonna 1963. Ahma tunnetaan myös nimillä ”osma” ja ”kätkä” (pohjoissaamen ”geatki”). Kittilän Sirkan kylässä sijaitseva Kätkätunturi lienee nimestä päätellen ollut aikoinaan ahmojen asuinpaikka. Ahman pesä onkin kivilouhoksissa ja kallionkoloissa. Ahma on tanakkarakenteinen petoeläin, yksi neljästä suurpedostamme. Turkki on kiiltäväkarvainen, yleisväriltään tummanruskea. Kittilässä tavallinen kulkija tapaa harvoin tätä suurinta näätäeläintämme. Ahma karttaa asuttuja seutuja, se vaatii laajan elinalueen. Erämaasta Leville on kuitenkin tullut Leevi-ahma lasten ja aikuistenkin iloksi. Leevi on Levin maskotti ja jättikokoinen lasten hilpeä kaveri ja mukana monessa menossa. Myös SM-hiihdoissa Kittilän Levillä 1997 oli kisamaskottina pehmoinen Kitti-ahma.

Nimikkokiveksi KULTA   (48 %)

kultaharkot
KULTA     (Agnico Eagle)

Kulta, vaikkakaan ei kivi, on maaperästä saatava arvokas mineraali. Lapissa on huuhdottu kultaa perinteisesti jo yli 100 vuoden ajan. Kittilästä löytyi tienrakennuksen yhteydessä 1986 kultaesiintymä, joka johti kultakaivoksen perustamiseen Suurikuusikkoon, lähelle Kiistalan kylää. Ensimmäinen kultaharkko valettiin Kittilän kaivoksella 2009.  Kittilän Suurikuusikon kaivos on tällä hetkellä Euroopan suurin kultakaivos. Kaivoksen omistaa kanadalainen kaivosyhtiö Agnico Eagle Finland Oy. Kultaa louhitaan maanalaisessa kaivoksessa ja rikastetaan kaivosalueella harkoiksi asti.