Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Kauniaisten yhdistys

Kauniaisten yhdistys
Navigaatio päälle/pois

Lähdössa lähiluontoretkelle Kauniaisissa? Lue vinkkimme!

Kasavuori

Kasavuoren metsäalue sijaitsee Kauniaisten luoteisosassa ja on vaihtelevine luontotyyppeineen erittäin näkemisen arvoinen retkikohde. Miltein koko alueen läpi kiemurtelevan pururadan ansiosta alue on hyvin helppokulkuinen ja soveltuu siksi mainiosti perheen retkikohteeksi. Alue koostuu suurimmaksi osaksi sekametsästä, mutta luoteisosaan levittäytyy rehevä pähkinäpensaslehto, joka ajoittain on ollut liito-oravan asustama. Kasavuoren eteläisessä päässä voit tutustua Isosuohon, osittain ojitettuun ja metsittyneeseen keidassuohon, joka paikoin (nimensä mukaisesti) pursuaa suopursusta. Muistathan myös käydä alueen luoteisosassa sijaitsevalla Kasavuoren huipulla, jolta avautuu mahtava näkymä Espooseen ja lähellä sijaitsevalle Kirkkojärvelle. Suositeltavaa on myös pistäytyä luoteisrinteellä sijaitsevalle hiidenkirnulle, vaikeahko maasto tosin huomioiden. Mikäli kulttuuri kiinnostaa voit käväistä Stockmannin raunioilla ennen kun päätä retkesi grillikodalle.

Kasavuoren grillikota on suosittu retkikohde. Kuva: Emil Vasara

Gallträsk

Kauniaisten ainoa järvi sijaitsee kaupungin koillisosassa ja on kaupunkilaisten suosiossa ympäri vuoden. Läntisessä pässä voit tutustua kauniiseen Träskmosseniin pienine, kapeine mäntyineen, lakkoineen ja suopursuineen. Itse Gallträsk on vajaat 700 m pitkä, kesäisin telkkien asustama järvi, jolla välillä vierailee kyhmyjoutsenia. Kesä-aikaan voit myös vuokrata soutuveneen ja käväistä järvellä. Muistathan kuitenkin, että lintujen pesimäaikana huhtikuusta heinäkuun loppuun niitä tulisi häiritä mahdollisimman vähän! Kylminä ja runsaslumisina talvina järven ympäri on mahdollista hiihtää ja luistella, sekä ilman muuta kokeilla jään keskellä olevaa kelkkaa.

Jäätä ja avointa vettä Gallträskilla. Kuva: Tage Lampén

Thurmaninpuisto

Thurmaninpuisto sijaitsee keskustan kupeessa kirjaston takana. Puisto koostuu pääasiassa isosta, penkkien ja leikkipaikkojen ympäröimästä nurmikosta. Alueen läpi kulkevassa Soliseva-nimisessä purossa voi nähdä sekä sinisorsia että taveja uiskentelevan, ja ympäröivissä puskissa mm. satakielet ja mustarastaat laulavat tunnusomaisia laulujaan. Keväisin Thurmaninpuiston lehto on mitä erinomaisin paikka ihailla valkovuokkojen kaunista ”mattoa”. Mainio paikka piknikille!