Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Inarin yhdistys

Inari
Navigaatio päälle/pois

Inarijärven luontoarvot eivät ole myytävänä!

Inarijärvellä vuosikymmeninä eri vuodenaikoina kulkeneena ei lakkaa ihmettelemättä sen ainutlaatuisuutta. Siellä tunnet oman pienuutesi. Nöyryys valtaa mielesi. Näet laajat ulapat tai voit sulkeutua saarien sokkeloihin. Ylläsi on joko yötön yö tai talvinen tähtitaivas. Tänne voit tulla olitpa rikas tai rakas – mutta mieluummin mahdollisimman vähän jälkiä jättämättä.

Järven luontoarvoille et voi määrätä hintaa etkä niitä voi ostaa. Tulevien sukupolvien on saatava nauttia Inarijärvestä sellaisena kuin se on meitä voimaannuttanut. Inarijärven erämaisuuden säilyminen kannattelee meidän inarilaisten hyvinvointia. Alueen suojelu on osatoimenpide luontokadon ennaltaehkäisyssä. Luonnon tilan heikkeneminen ei saa enää jatkua!

Inarijärven luontoarvojen suurin uhka on suurten hotellien rakennushankkeet Nanguniemessä ja Miesniemessä. Hankkeiden toteutuminen vähentää Inarijärven luonto- ja maisema-arvoja, aikaansaa hajaantuvaa yhdyskuntarakentamista, pirstaloi ranta- ja metsäluontoa (tiet, voimalinjat) sekä aiheuttaa logistiikan energiakulutuksen kasvua. Mitä haaskausta tämä onkaan, kun kaikki voisi välttää rakentamalla sinne, missä on valmis infra. Ei olisi jätevesien kuljetusta!

Hyvin maksaville asiakkaille voidaan luontoelämyksiä tarjota paljon vähemmillä haitoilla. Matkailijaa kiinnostaa ennen muuta elämykset – ei majoitus- ja pesutilat. Niitä on kotonakin. Inarin kunnan arvosana kaavoituspolitiikastaan ei ole kehuttava. Ilmastolain tavoitteet on unohdettu! Toivottavasti valtuustolla on viisautta hylätä Miesniemen ranta-asemakaava. Nanguniemen vastaava hanke on Korkeimman hallinto-oikeuden käsissä.

Edellisen kaltaisia uhkakuvia on ollut Inarijärven yllä viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Näistä Inarin Luonnonystävät ry. kertoi valokuvanäyttelyn yhteydessä kattavasti Inariviikoilla. Maankäyttö Inarijärvellä on ollut tempoilevan ja sekavan suunnittelun alla, joista vastuussa ovat pääosin kunta tai metsähallitus. Inarijärvi tarvitsee hoito- ja käyttösuunnitelman turvakseen. Vastaus näiden uhkakuvien poistamiseen on yhdistyksemme esitys Inarijärven kansallispuiston perustamisesta.

Tämä aika globaaleine uhkakuvineen vaatii muutosta myös meidän poliittiseen päätöksentekoon ja ihmisten ajattelutapoihin. Se ei välttämättä ole helppoa. Luonnon eri merkitykset voimme tunnistaa vain avoimen dialogin avulla. Vain itselleen taloudellista hyötyä hakevaa toimijaa tukevat lyhytnäköiset päätökset syövät Inarijärven tärkeintä pääomaa – rauhaa, hiljaisuutta ja maiseman rikkoutumattomuutta. Näihin peruspilareihin järven houkuttavuus rakentuu!

 

Nyt on aika puolustaa Inarijärveä!

 

Ilkka Roininen, pj. Inarin Luonnonystävät ry.