Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Dioraamat on rakennettu silmälläpitäen Ylä-Savon luontobiotoppeja. Näyttelykaappien sisälle on siirretty pala maata, ja tyypillisimmät eliöt. Museosta löydät seuraavat luontobiotoopit:

Järvi

Päädioraama esittää järvimaisemaa, jossa luonto vaihtuu rehevästä karuun ja keväästä syksyyn. Rannan halkileikkauksesta näet, miten vesi on muokannut rantaviivaa. Myöskin eläimet, pääosin vesilinnut, ehtivät vaihtaa pukunsa vuoden aikojen mukaan tässä lähes 10 metriä pitkässä maisemassa. Näet mm. nuoren ja vanhan kuikan värityseron.

Kuusi

Maisemassa on kuusimetsälle tyypillisiä eläimiä. Sieltä löytyy mm. huuhkaja ruokailupuuhissa, sekä muutakin salaperäistä pimeähkön metsän piiloista. Tässä dioraamassa on mm. liito-orava. Vekkulin näköinen eläin on yöeläjä, joten sen tapaaminen päivällä on harvinaista. Oheisessa kuvassa tavallinen orava ponkaisee näätää pakoon.

Mänty

Näyttelymaisemat sisältävät pieniäkin yksityiskohtia. Sieltä löytyy mm. jättiläispuupistiäinen. Kaapissa oleva kaluttu hirven sarvi kertoo, että luonnossa kaikki palaa kiertoon. Kun hirvi syksyllä pudottaa sarvensa, jänikset ja muut jyrsijät käyttävät luuainekset hyväkseen, ja parin vuoden päästä sarvi on kadonnut.

Niitty

Viirupöllö on päässyt saalistamaan varsin hienoon ympäristöön. Niityt ovat nykyisin harvinaistuneet, kun karjaa ei enää laidunneta entiseen tapaan. Myös niittyhyönteiset ovat kärsineet tilanteesta.

Piha

Pihapiiri on ihmisen luomaa ympäristöä. Siinä ovat kana ja valpas kukko.

Lehto

Keväistä valkovuokkolehtoa eläimineen voidaan pitää kunnianosoituksena Pörsänmäen hienolle alueelle. Lehto on linturikas ja reheväkasvustoinen biotoppi.

Suo

Pohjois-Savosta löytyy paljon suoalueita. Niinpä museollekin sitä on siirretty pieni palanen. Suo näyttää hiljaiselta, mutta se on keväästä syksyyn erittäin eliörikas. Kaapissa näet mm. taivaanvuohen soidinlennon.

Talvi

Maisema on erämaassa aikalailla tyhjäntuntuista, mutta museollamme se tulvii lajeja sammakosta ilvekseen. Tässä kaapissa esitellään, kuinka eläimet hankkivat ravintoa talvella, mm. saukko ruokailupuuhissa.

Metsäpuro

Pääkohteena ahma, joka on hirvenraadon kimpussa.

Metsonsoidin

Varhaiskeväinen hiljainen näytelmä, jota harvoin pääsee seuraamaan.

Luontomuseo

Kokoelmat

Arkistoissamme on erilaisia kokoelmia. Niitä ovat keränneet lähinnä yläsavolaiset harrastajat.

Lue lisää

Lasten luontomuseo

Luontomuseo on tehnyt lapsille 3 museokierrosta. Niitä käytetään tabletilla ja ohjelma ohjaa lasta ja aikuista kierroksen aikana. Voit jo…

Lue lisää

Koululuokat

Luontomuseo on koonnut ala- ja yläkouluun sekä luokioon museota koskevia tehtävämonisteita. Monisteet ovat vapaassa käytössä, voit tulostaa…

Lue lisää

Myytävät tuotteet

Tällä hetkellä meillä ei ole myytäviä tuotteita.

Lue lisää

Pääsymaksut

Luontomuseolle on vapaa sisäänpääsy!

Lue lisää