Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Kesäaika koitti

Liisa Tolvanen Käävät pökkelössä

Lunta on maassa vielä monta kymmentä senttiä ja vain teiden pientareilla ja etelärinteiden aurinkoisimmissa paikoissa on maa paljastunut lumen alta. Kellojen siirto kesäaikaan kuitenkin tapahtui ja luonto valmistautuu kovaan kasvukauteen kaikessa hiljaisuudessa vaikka sitten lumen alla.

Ensimmäset muuttolinnut ovat saapuneet ilahduttamaan talvihorroksesta herääviä harrastajia. Pulmusten parvet tulivat tänäkin keväänä ensimmäisten joukossa. Joroisten lentokentän tienoolla oli noin 150 linnun parvi 24.3.

Kalevi Sundqvist Pulmunen
Kalevi Sundqvist Pulmunen

Jäät pehmenevät ja sulan reunat ovat hyviä kohteita löytää muutolla olevia lintuja. Jään reunalta on nähty jo harmaalokkeja, muutama merilokki, ensimmäiset naurulokit, selkälokit, töyhtöhyypät ja merikotkakin.

Kalevi Sundqvist 16.3.2024 Harmaalokki ja merilokki Huruslahti
Kalevi Sundqvist Merikotka 24.3.2024 Varkaus

Avoimeen veteen ovat saapuneet isokoskelot ja telkät.

Pekka Nykänen Isokoskelo 23.3.2024 Huruslahti

Harvinaisempi vieras ilmaantui ihan kaupungin keskustaan. Mustavaris nähdään toki lähes vuosittain, mutta yleensä vain yksi tai kaksi lintua kerralla. Tämän kevään vierailija viihtyi Kuoppakankaan ja Taulumäen tienoilla.

Jaana Ylönen Mustavaris 26.3.2024 Metsämienhenkatu Varkaus

Nyt uusia muuttajaia tulee joka yö lisää. Aamulla voi kuulla mustarastaan laulua, ensimmäiset räkättirastaatkin ovat jo tulleet, samoin punarinnat. Isoista linnuista laulujoutsenilla on jo kiire varaamaan pesäpaikkoja. Kurkien muutto on käynnissä ja aamuisin ne kuuluttavat saapumistaan kauas kantavalla äänellä.

Pöllöjen huhuilut jatkuvat ja niitä kannattaa käydä kuuntelemassa. Muistattehan merkitä havainnot joko Tiiraan tai laji.fi sivuille pesintävarmuusindeksien kanssa. Jos kuulet pöllön huhuilevan kahtena eri kertana samalla paikalla, on merkinnän pesintävarmuusindeksi silloin 4. Muuttavista petolinnuista on hiirihaukasta jo havaintoja.

Kalevi Sundqvist Hiirihaukka 28.3.2024 Varkaus

Nämä lintumaailman esimerkit antavat vahvistusta kesän lähestymisestä. Ensimmäinen yhteinen muutonseuranta on sunnuntaina 21.4.2024 Ruokojärven lintutornilla klo 9 -12.