Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Kevät tulossa – pöllö kuultu, lokki nähty

Ilkka Koivisto Metso 29.1.2024 Kurjala

Tammi -helmikuun vaihde kääntää mielen jo kevään odotukseen. Vaikka säät jatkuvat talvisina ja paksut hanget peittävät maisemaa, lisääntyvä valo saa ihmeitä aikaan ihmismielessä ja luonnossa.

Aurinkoisina päivinä voi jo aistia auringon lämmön ja nähdä räystään reunalla sulavan lumen. Talvipäivät soveltuvat erinomaisesti tikkaretkiin ja alkuillan hämärissä voi jatkaa pöllöretkelle kuuntelemaan pöllöjen soidinlauluja.

Pekka Nykänen Harmaapäätikka ja käpytikka 24.1.2024 Varkaus

Tikkoja löytyy Lehtoniemestä ja Kämäriltä. Lehtonimessä on tehty havaintoja käpytikan ja harmaapäätikan lisäksi myös vähän harvinaisemmista valkoselkätikasta ja pikkutikasta. Tikoille vesistön ylitys ei ole kuin muutama siivenisku ja hyviä ruokailupuita löytyy myös Kämäriltä. Tikkojen rummutusääniä tarkkaan kuunnelle voi oppia määrittämään tikan lajilleen pelkän rummutuksen perusteella.

Pöllöt huhuilevat soidintaan heti auringon laskettua aina aamuyön tunneille. Vaikka meidän ihmisten mielestä sää on hyvä, pöllöt ei välttämättä ääntele ollenkaan. Muutaman hukkareissun jälkeen onnistunut kuunteluretki tuntuu sitä antoisammalta. Pöllöretkille hyvä suunta on Niittypuron tie. Pöllöjä kannattaa käydä kuuntelemassa myös Joroisten peltoalueiden metsien reunoilta ja Riikinnevan suunnalta. Tyyni sää mahdollistaa parhaan kuuluvuuden.

Jaana Ylönen Viirupöllö 27.1.2024 Niittypurontie

Pihapongaus -tapahtuma sai suuren joukon seuraamaan lintuja talviruokintapaikoilla. Kämärin ruokinnan opastettuun tapahtumaan osallistui 9 linnuista kiinnostunutta. Paikalla koko talven viihtynyt pähkinänakkeli ilahdutti seuraajia ja kolme urpiaista piipahtivat hetkeksi tankkaamaan ruokinnnan antimia.

Jaana Ylönen Urpiainen 27.1.2024 Kämäri

Vesistöjen sulapaikkoja kannatta seurata, koskaan ei etukäteen tiedä mitä sulan reunalta kevään edetessä voi löytyä. Aina voi kuitenkin ihailla sinisorsakoiraiden upeita kevätvärejä. Ensimmäinen harmaalokki Varkaudessa nähtiin 1.2.2024 ja säiden salliessa lisää lokkeja on tulossa. Ei mene enää monta viikkoa, kun iltaisin jään reunalta raikaa lokkien kalkatus.

Jaana Ylönen Sinisorsat Pirtinvirta 26.1.2024

Kevään tapahtumiin kuuluu opastettu koko perheen lintukävely 9.3.2024 klo 10. Liikkeelle lähdemme kaupungintalon parkkipaikalta ja suuntaamme Kämmärin poluille.  Varustaudu säänmukaisella vaatetuksella ja kiikareilla. Yhdistyksellä on muutamat kiikarit lainattaviksi, jos et itse kiikareita omista.

Maaliskuussa on yhdistyksen kevätkokous, ilmoitamme ajan ja paikan myöhemmin.

Ja huhtikuussa alkavat opastetut muutonseurannat Ruokojärven lintutornilla. Ensimmäinen opastus on 21.4.2024 klo 9 – 12.