Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Syyskokouksesta talviretkelle

Liisa Tolvanen Talvipilvet 22.11.2023

Varkauden luonnonystävien syyskokous pidettiin 23.11.2023 Päiviönsaarella, entisen Osuuspankin saunatiloissa. Arki-illan kokoukseen saatiin paikalle 9 jäsentä. Vuonna 2024 hallituksessa toimivat puheenjohtajana Timo Immonen ja seuraavalle kaksivuotiskaudelle valitut Marja-Leena Pöntinen, Allan Nyyssönen ja Pekka Nykänen. Hallituksessa jatkavat vuosi sitten kaksivuotiskaudelle valitut Liisa Tolvanen, Hannu Holopainen ja Karita Krooks.

Pekka Ruotsalainen Syyskokous 23.11.2023

Kokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja budjetti ensi vuodelle. Luonnonsuojeluliiton teemana on vuosina 2024 ja 2025 lähiluonto. Tapahtumat ja toimintamme on sidottu valtakunnalliseen teemaan paikallisilla lisämausteilla höystettynä. Alkuvuodesta 2024 suunnitelmissa on järjestää norppaturvallisten katiskojen tekemiseen liittyvä työpaja.

Viimepäivien pakkaset ovat mukavasti muistuttaneet kunnon talvesta. Kirkas pakkaspäivä on ihan toista kuin vesisateinen lumeton marraskuun päivä. Auringon pilkistys, vaikka vain hetken, antaa energiaa talviulkoiluun.

Kalevi Sundqvist Auringon kurkistus 21.11.2023

Pakkaspäivinä talviruokinnat ovat tarpeen linnuille ja niillä vierailevia lintuja on helppo ja mukava tarkkailla. Taipaleen ruokintapaikalla on viime päiviin asti nähty punarinta. Tämä sitkeä viivyttelijä voi hyvällä onnella selvitä talven yli.

Ilkka Koivisto Punarinta 22.11.2023 Taipaleen ruokinta

Ruokojärven tien varrella olevalla ruokinnalla on ilahduttanut kaksi kuusitiaista. Nämä pienet tiaiset ovat ruokinnan puuhakkaimpia vieraita. Koko ajan liikehtien ja paikasta toiseen pyrähdellen ne puuhastelevat valoisan ajan ravintoa tankaten.

Kalevi Sundqvist Kuusitiainen 16.11.2023 Varkaus

Rauhallisempaa käytöstä ruokinnalla edustavat punatulkut. Paikallan siementä mutustaen ja kuitenkin ympäristön tapahtumia seuraten ne ruokailevat omaan tahtiinsa.

Ilkka Koivisto 22.11.2023 Taipaleen ruokinta

Talvinen luonto on erinomainen retkeilykohde. Tapahtumat ympärillä ovat hitaampia ja hiljaisempia kuin kesällä. Lumikiteiden kuorrutukset kaunistavat puiden oksat ja ruohon korret. Lumikon, kärpän tai varpuspöllön kohtaaminen kruunaa retken.

Heikki Pentikäinen Varpuspöllö 9.11.2023 Lehtoniemi

Lähiluonnon helmi Varkaudessa on Kämärin kosket. Kosken talvisia vieraita ovat koskikarat, joiden laulu helisee kosken kohinan säestämänä.

Heikki Pentikäinen 21.11.2023 Koskikara Kämäri