Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Talven merkit, lähestyvä syyskokous

Ilkka Koivisto Syksy Jäppilän salolla 21.10.2023

Pakkanen on puraissut merkkinsä luontoon. Kuura on kirjonut ruohikon ja tuonut esille hämähäkkien kudelmat. Aamuinen kirjonta katoaa päivän aikana, jos aurinko pilkistää pilvien lomasta ja sulattaa vielä yön aikana syntyneet jääkiteet.

Liisa Tolvanen Kuuraa koiranputkissa 22.10.2023

Pienet lammet ovat saaneet jääpeitteen, mutta isot järvet lainehtivat vielä vapaina. Vapaana lainehtivien selkien ympäristössä aamuiset usvapilvet kietovat maisemat himmeään harsoon. Lämpötilan lasku pakkasen puolelle synnyttää mitä merkillisimpiä ilmiöitä. Kuurankukat pihan karikkeen keskellä ovat yksi syksyn sykähdyttävistä ilmiöistä.

Jaana Ylönen Kuuran kukat 20.10.2023

Lokakuun loppuun osunut täysikuu ja osittainen kuunpimennyskin ovat saaneet luonnossa viihtyvän tiirailemaan taivaalle. Pilvetön taivas ja lumeton maa saavat tähtitaivaalla loistavat tähdet hyvin näkyville. Alueet missä valosaaste ei himmennä taivaan ilmiöiden näkyvyyttä ovat eteläisessä Suomessa käyneet vähiin. Pilvettöminä iltoina ja öinä kannattaa hakeutua kauas katuvalojen loisteesta ja ihastella tähtiä ja planeettoja.

Kalevi Sundqvist Täysikuu ja Jupiter 29.10.2023

Muuttolinnut ovat jo lämpimimmillä mailla ja niiden tilalle on tullut syksyisiä vaeltajia ja tänne talvehtimaan tulleita lajeja.

Tilhiparvet ovat tyhjentämässä pihlajoita ja marjaisia pensaita. Joitakin rastaita on vielä samoilla apajilla.

Jaana Ylönen Tilhet 22.10.2023

Koskikarojen talvehtimispaikkana on Ämmäkoski. Ämmäkosken vedenalaista elämää voi seurata myös WWFn live kamerasta. Kamerassa on nähty vilkasta lohikalojen liikettä parhaillaan olevan kutuajan myötä. Luonnonmukainen kalaporras toimii! Kiitos kaikille hankkeeseen myötävaikuttaneille. https://wwf.fi/en/wildlive/fish/

Heikki Pentikäinen Koskikara 22.10.2023 Ämmäkoski

Kalapirtin ruokintapaikka Ämmäkosken reunalla osoitti jälleen houkuttelevuutensa, kun pähkinänakkeli ilmaantui ruokavieraaksi. Nakkeli on viihtynyt siemenapajilla jo useamman päivän.

Pekka Varneslahti Pähkinänakkeli 27.10.2023

Varkauden luonnoystävien syyskokous lähestyy. Kokous on 23.11.2023 klo 17:00 alkaen Päiviönsaarella. Kokouspaikan osoite on Ahlstrominkatu 20 ja käynti kokoustilaan tapahtuu sisäpihan kautta. Sisäpihalle pääsee torin puolelta pitserian viereisetä aukosta ja kokoustilaan talojen nurkkauksessa olevasta ovesta. Kokoustila on 2. kerroksessa. Kokouksen asialistalla on sääntömääräisten asioiden lisäksi sääntömuutos toiminta-alueemme laajentamiseksi Joroisiin. Tarjolla on iltapalaa ja mukavaa seuraa. Tervetuloa mukaan suurella joukolla!

Timo Immonen Kokoustilojen opastekuvat