Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Keskellä kesää

Hannu Holopainen Päivänkakkarat 26.6.2023

Heinäkuun helteet eivät vielä ole osuneet kohdalle. Viimepäivien epävakainen sää on enemmän ohjannut vaatekaapille etsimään lisäpaitoja sadevarustuksen alle. Kesäkuun lopun hellejakso kuivatti luonnon ja sade tuli kyllä tarpeeseen, mutta kohtuus tuntuisi hyvältä myös tässä asiassa. Auringon paistaessa kesän päiväperhoset levittäytyvät kukkaniittyjen ylle. Hopeatäplät, tesmaperhoset ja lukuisat sinisiivet etsivät kukkien mesivarastoja ja suojaisia munintapaikkoja lehtien varjosta.

Jaana Ylönen Hopeasinisiipi Varkaus 3.7.2023

Keskikesän upeita kukkijoita ovat kämmekät. Yleisin niistä on mariankämmekkä tummatäpläisine lehtineen. Mariankämmekän kukkien väri vaihtelee punaisen sävyissä hyvin vaaleasta tummaan hehkuun.

Jaana Ylönen Mariankämmekkä 3.7.2023

Yleinen on kesäyössä tuoksuva valkolehdokkikin. Valkolehdokin kukkavana nousee lehtiruusukkeen keskeltä. Valkoisten kukkien tuoksu on huumaava.

Liisa Tolvanen Valkolehdokki 28.6.2023

Kolmas kämmekkäkasvi, johon voi törmätä on punakämmekkä.  Kukan väri vaalenee vanhetessaan.

Liisa Tolvanen Punakämmekät 4.7.2023

Lintujen pesinnät ovat suurelta osin jo poikasvaiheessa. Osalla jatkuu vielä pesään ruokinta mutta suuri joukko poikasista on jo siirtynyt maastoon. Näin on isolepinkäiselläkin, jonka maastopoikaset ovat olleet näkösällä Ruokojärven lintutornin tien varrella.

Jaana Ylönnen Isolepinkäiset Varkaus 3.7.2023

Ja Huruslahdella naurulokkien lentoharjoitukset ovat jo kovassa vauhdissa.

Pekka Nykänen Naurulokki Huruslahti 30.6.2023

Maastossa voi törmätä yksin olevaan linnunpoikaseen. Yleensä niillä ei ole mitään hätää ja parhaiten poikasta auttaa jättämällä sen rauhaan ja poistumalla paikalta. Kaupunkialueella voi tervapääskyn poikaset pudota korkealta pesästä eivätkä ne ilman ihmisen apua pääse takaisin pesään. Tällaisessa tilanteessa poikanen pitäisi saada palautettua tervapääskyn pesän suojaan mahdollisimman pian.

Sienikausi lähestyy, tässä esimakua kannon nokassa. Sudenmaito-niminen limasieni on vallannut vanhan kannon.

Liisa Tolvanen Sudenmaito limasieni 30.6.2023