Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Luontorikasta Juhannuksen aikaa

Kalevi Sundqvist Ritariperhonen 18.6.2023

Lauantain 17.6.2023 oli Joroisen venerannssa ”Vaihda verkot katiskaan” tapahtuma, jossa pääjärjestäjänä toimi Suomen luonnonsuojeluliitto. Varkauden luonnonystävät oli mukana tapahtumassa yhdessä Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin kanssa. Tapahtuma kokosi helteiseen venerantaan reilut 100 vierailijaa.

Liisa Tolvanen Vaihda verkot katiskaan Joroinen 17.6.2023

Viime päivien helteet ovat loihtineet kesän perhoset osin jo etuajassa lepattelemaan ja rikastuttamaan luontohavaintoja. Lintujen reviirilaulut ovat vaihtuneet poikasten piipitykseen.

Pihlajaperhosten parvi oli rantalähteen laidalla juomassa hellepäivänä.

Liisa Tolvanen Pihlajaperhoset 19.6.2023

Pihlajaperhosten lisäksi runsaslukuisina ovat esiintyneet verkkoperhosista kirjoverkkoperhonen ja tummempi ratamoverkkoperhonen.

Liisa Tolvanen Kirjoverkkoperhonen ja ratamoverkkoperhonen

Mittariperhosista kuluneella viikolla tarttuivat kännykän kameraan keihäsmittari ja luumumittari. Keihäsmittarin mustavalkea kuviointi muodostaa puoliympyrän ja luumuperhoskoiraan oranssi loistaa kauas sekä vihreästä heinikosta että maantien harmaasta pinnasta. Molemmat todellisia kaunottaria, jos nyt näin voi luumumittarikoiraasta sanoa.

Liisa Tolvanen Keihäsmittari ja luumumittarikoiras

Väripilleri oli idänpirkkokin. Tämä pieni, n. 5mm pituinen, kuoriainen ilmaantui jostakin keittiön pöydälle. Pelastin sen siitä ulos parempien eväidän äärelle. Tämän aikuisena talvehtivan pirkon voi löytää metsästä tai puutarhasta.

Liisa Tolvanen Idänpirkko 15.6.2023

Hyvää Juhannusta kaikille ja turvallisesti vesillä!

Hannu Holopainen Selkälokki 19.6.2023