Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Norp­pa­tur­val­li­sia katiskoja jaossa Suomen luon­non­suo­je­lu­lii­ton tapahtumassa Joroisissa – Juha Taskinen ja Kari Hietalahti esittelevät tapahtumassa myös norp­pa­tur­val­lis­ta rysää

Juha Taskinen Urpunaama kuutti

Suomen luonnonsuojeluliitto jakaa maksutta norppaturvallisia katiskoja Joroisten venesatamassa lauantaina 17. kesäkuuta klo 11–14. Katiskat on tarkoitettu Saimaan alueen vapaa-ajan kalastajille. Norppaturvallisen Saimaa-katiskan saa, kun lupaa pidättäytyä kalastamasta verkoilla saimaannorppien kotivesillä.

Saimaa-katiskat valmistetaan talkootyönä, ja niitä jaetaan vuosittain noin sadalle kalastajalle. Katiskamalli on pyydyksenä hyväksi havaittu: saaliiksi voi saada ahvenien, haukien ja muiden maittavien järvikalojen lisäksi myös rapuja. Saimaa-katiskan nielu ei pääse leviämään yli 15 senttimetrin mittaiseksi, joten norpat eivät pääse sinne sisään.

Saimaa-katiskoja on jaossa yksi henkilöä kohden. Katiskan voi varata tiistaista 6.6. alkaen numerosta 044 776 4230 tai lomakkeella https://q.surveypal.com/Saimaa-katiskan-varaukset-Joroinen. Tapahtumassa voi myös halutessaan luovuttaa vaihdossa pois vanhoja kalaverkkojaan.

Tapahtumassa pääsee tutkailemaan myös norppaturvallista NoTu-rysää, joka soveltuu erityisesti kaupallisen kalastukseen ja porukkarysäksi. Rysän nielussa on kalterit, jotka estävät saimaannorpan pääsyn pyydykseen. Saimaa-katiskaa ja NoTu-rysää tapahtumassa esittelevät dokumentaristi, kaupallinen kalastaja Juha ”Norppa” Taskinen sekä näyttelijä, vapaa-ajan kalastaja Kari ”Hissu” Hietalahti. Tapahtumassa on myynnissä Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin tuottamia ohjekansioita, joiden avulla norppaturvallisen rysän rakentaminen onnistuu.

Markku Tissari Hyvä Katiska-kampanja 2017, kuvattu Saimaalla, (Haukivesi). vas. Juha Taskinen, oik. Hissu (Kari Hietalahti)

Saimaannorppien kannanseurannasta vastaava Metsähallitus tiedotti perjantaina, että Saimaalle syntyi menneenä talvena ennätykselliset sata kuuttia. ”Nyt meillä on entistä enemmän kuutteja, joita suojella. On ensiarvoisen tärkeää, ettei yksikään kuutti tukehdu kalanpyydyksiin, vaan joka ikisen kuutin geeniperimä saadaan säilymään. Kalastuksesta ei tarvitse luopua, mutta ekologinen ja vastuullinen kalastus Saimaalla vaatii norppaturvalliset pyydykset”, toteaa Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteena on, että tulevaisuudessa norpalle vaarallisista pyyntimenetelmistä, erityisesti verkkokalastuksesta, luovuttaisiin Saimaalla kokonaan. Luonnonsuojeluliitto on järjestänyt Vaihda verkot katiskaan -tapahtumia Saimaan rannoilla jo vuodesta 2008. Näiden tapahtumien avulla Luonnonsuojeluliitto haluaa rohkaista ja helpottaa Saimaan alueen kalastajia siirtymään norppaturvallisiin pyyntimenetelmiin. Samalla Luonnonsuojeluliitto kannustaa kuluttajia varmistamaan niin kaupan kalatiskillä kuin ravintoloissa, että ostettava Saimaan kala on pyydetty norppia vaarantamatta.

Tapahtuma ja norppaturvalliset Saimaa-katiskat ovat osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta, joka on Euroopan unionin osarahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin vain tekijöiden omia eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai CINEAn näkemyksiä. Euroopan unionia tai myöntävää viranomaista ei voida pitää niistä vastuussa.

Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma Joroisten venesatamassa (Lentokentäntie 107) lauantaina 17.6.2023 klo 11–14. Vapaa pääsy.

Lisätietoja:

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen@sll.fi

Marjaana Kovanen, hanketyöntekijä, p. 044 776 4230, marjaana.kovanen@sll.fi

Hanne Kosonen, hankekoordinaattori, p. 040 194 1885, hanne.kosonen@sll.fi