Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Melkein kesää

Jaana Ylönen Sisilisko 30.5.2023

Kesää kohti mennään, vaikka viime päivinä vähän käsijarru päällä. Näissä viileissä säissä on se hyvä puoli, että kukkivien kasvien loisto kestää pidempään eikä humahda ohi muutamassa päivässä. Alkukesän vihreys huumaa, kuinka se voi ollakin joka vuosi yhtä huikeaa.

Hannu Holopainen Tammi kukkii 25.5.2023

Nyt on paras aika vuodesta kerätä luonnon yrttejä. Maitohorsman versot ovat parsan veroista herkkua, vuohenputken nuoret lehdet sopivat vaikka piirakan täytteeksi ja käenkaalin kukinnot ja lehdet menevät vaikka salattiin tai pestoon.

Hannu Holopainen Käenkaali 21.5.2023

Lämpötilan noustessa yli 15 asteen lähtevät päiväperhoset lentoon. Alkukesän lepattavia väriläikkiä ovat auroraperhoset.

Jaana Ylönen Auroraperhonen 30.5.2023

Toinen alkukesän yleinen perhonen on pursuhopeatäplä. Pursuhopeatäplä aloittaa lennon ensimmäisenä hopeatäpläperhosten lukuisasta joukosta. ( Vain harvinainen muurainhopeatäplä lentää aikaisemmin). Perhosella on yksi sukupolvi kesässä. Naaras munii juolukan tai orvokkien läheisyyteen, joita toukka käyttää ravintonaan, keskenkasvuinen toukka talvehtii. Lentoaika on toukokuusta heinäkuulle.

Jaana Ylönen Pursuhopeatäplä 30.5.2023

Perhosten lisäksi vaihtolämpöiset sisiliskot ja käärmeet ilmaantuvat auringon lämmittämille paikoille. Hiekkateille lämmittelemään tulevat kyyt jäävät helposti autojen ruhjomiksi. Näin kävi tällekin aivan uskomattoman hienon väriselle kyylle. Kyy muuttuu viimein rauhoitetuksi eläimeksi 1.6 alkaen. Rauhoitus ei niitä kuitenkaan pelasta liikenteen aiheuttamilta tuhoilta. Rauhoitetun eläimen tappaminen, pyydystäminen, tahallinen häirintä ja vahingoittaminen on kiellettyä. Jos pihapiirissä oleileva kyy aiheuttaa uhkaa kotieläimille tai ihmisille sen saa tarvittaessa ottaa kiinni ja siirtää.

Liisa Tolvanen Kuollut kyy

Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja Katja Ronkainen ja toiminnanjohtaja Pirjo Paldanius tulevat vierailulle Varkauteen 7.6.2023. Tule tapamaan piirin edustajia Ruokojärven lintutornille klo 17:00 alkaen.

Suomen luonnonsuojeluliiton Norpparymä on mukana Vekara-Varkaudessa 16.6.2023
Varkauden kirjastolla ja Vaihda verkot katiskaan tapahtumassa 17.6.2023 Joroisten satamassa lentokentän vierellä. Molemmissa tapahtumissa tarvitaan myös paikallisyhdistyksen väkeä. Kirjastolla tapahtuma painottuu norppaympäristökasvatustyön esittelyyn, materiaalin jakoon ja toiminnallisiin tehtäviin teltallamme. Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa apukäsiä tarvitaan katiskasopimusten teossa ja katiskan jaossa sekä mahdollisessa lasten norppapisteessä tarvitaan apuja.  Jos pääset mukaan, ilmoita osallistumisestasi ennakkoon Liisalle tekstiviestillä puh. 040-5860790. Tervetuloa mukaan ja osallistumaan tapahtumien järjestelyihin.