Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Keväthuumaa

Liisa Tolvanen Paju

Lämpimän jakson kiihdyttämä kevät on saavuttanut vihreyden heleimmän vaiheen. Koivujen lehdet puhkeavat ja heinäkasvit viheriöivät maan. Sinivuokot ja näsiät lopettelevat jo kukintaansa, kielot vasta nostavat lehtikääröjään maan uumenista, leskenlehdet vaihtuvat voikukkaan. Korvasienien satokausi on parhaimmillaan. Joka puolella luonnossa tapahtuu ja muutoksien vauhti on huimaa talven vakauteen verrattuna.

Hannu Holopainen Koivu11.5., 12.5 ja 14.5.2023

Kevät on kiivasta lisääntymisen aikaa. Kalalokilla on ihailtava kyky keksiä pesäpaikkoja. Tämä pari on rakentanut pesän katkenneen puun päälle.

Hannu Holopainen Kalalokki 11.5.2023 Turpeensalmi

Lisääntymään matkasi myös tämä rupikonnapari. Naaraalla oli toinenkin kosija, mutta mukaan tarttunut sai sen potkittua ulommas ennekuin naaras jatkoi matkaa.

Liisa Tolvanen Rupikonnat 9.5.2023

Kevään vaihtelevaan säähän karaistunut kimalainen etsii evästä auenneista etelänkevätesikon kukista.

Liisa Tolvanen Peltokimalainen 10.5.2023

Pesivien lintujen lajirunsaus on lisääntynyt päivittäin ja yksilömäärät kasvaneet moninkertaisiksi. Joka puolelta kuuluu laulua ja sirkutusta, pesän rakennus alkaa lähes heti kun lintu on paikalle saapunut. Pöntöillä on käyty kiihkeitä reviirikiistoja, kun kirjosiepot ovat katsastaneet jo varattuja pönttöjä. Pitkän matkan muuttajista ovat jo punavarpuset ja pikkulepinkäiset saapuneet. Punavarpuset tulevat Aasian puolelta Pakistanin ja Intian seuduilta ja pikkulepinkäiset Saharan eteläpuolen Afrikasta.

Kalevi Sundqvist Punavarpunen 13.5.2023 Lehtoniemi
Kalevi Sundqvist Pikkulepinkäinen 18.5.2023 Eskelinsaari Joroinen

Suomen luonnonsuojeluliiton Norpparymä on mukana Vekara-Varkaudessa 16.6.2023
Varkauden kirjastolla ja Vaihda verkot katiskaan tapahtumassa 17.6.2023 Joroisten satamassa lentokentän vierellä. Molemmissa tapahtumissa tarvitaan myös paikallisyhdistyksen väkeä. Kirjastolla tapahtuma painottuu norppaympäristökasvatustyön esittelyyn, materiaalin jakoon ja toiminnallisiin tehtäviin teltallamme. Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa apukäsiä tarvitaan katiskasopimusten teossa ja katiskan jaossa sekä mahdollisessa lasten norppapisteessä tarvitaan apuja.  Jos pääset mukaan, ilmoita osallistumisestasi ennakkoon Liisalle tekstiviestillä puh. 040-5860790. Tervetuloa mukaan ja osallistumaan tapahtumien järjestelyihin.