Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Ke­vät­muu­ton­seu­ran­taa Ruokojärven lintutornissa 16.4.2023

Liisa Tolvanen Ruokojärven tornilta 16.4.2023

Keväthanki rapsahteli jalkojen alla aamulla tornille astellessa. Pakkasta oli yöllä taas useita asteita ja vielä auringon noustuakin lämpötila oli muutaman asteen miinuksella. Aurinko helotti pilvettömältä taivaalta ja lämpötila nousi nopeasti.

Jaana Ylönen 16.4.2023 Ruokojärven lintutornin polulta

Ensimmäistä kevätmuuton seurantaa tehtiin tänä keväänä varsin talvisissa maisemissa. Lunta oli metsässä vielä kauttaaltaan, Ruokojärven sula- alue oli vielä kapea ja rannan ruovikot umpijäässä. Vesilintujen massat olivat vielä tulossa, sillä paikalla oli vain isokoskeloita, uivelo pari, telkkiä, laulujoutsen pari ja kymmenkunta sinisorsaa ja yksi nokikana. Lokeista näyttäytyivät harmaalokki, naurulokki ja kalalokkien ohi lentävä parvi.

Vastarannan ruovikon reunassa oli kolme kurkea ja ruovikon kätköistä lennähti viimein puolenpäivän lähestyessä kaulushaikarakin häviten lähes saman tien ruovikon suojaan

Pekka Varneslahti Kaulushaikara Ruokojärvi 15.4.2023

Muutolla levähtäviä lintuja olivat töyhtöhyypät ja valkoviklo, jotka pysyivät paikallaan lähes koko aamupäivän voimia keräillen. Kahlaajista saimme lisäksi havainnon kuovista ja metsäviklosta.

Pieniä muuttoparvia näimme metsähanhista ja sepelkyyhkyistä. Pajusirkku lauloi tornin edustalla koko ajan ja mustarastaan laulu kuului kauempaa metsästä.

Petolintujen liikehdintä alkoi aamulla varpushaukkakoiraan ohilennolla, päivemmällä näimme varpushaukkaparin soidinlennolla. Vastarannan koivikosta, aamuauringon lämmöstä, löytyi piekana. Aikansa oksalla istuttuaan se nousi siivilleen ja jatkoi muutolle. Heti kohta taivaalta havaitsimme kaksi muutakin piekanaa. Niillä varmaan tuli kellot pykälään ja muutto jatkui.

Seuraavaksi vastarannan kuusikon päälle nousi haarahaukka varisten hätystelemänä. Välillä haukka katosti metsän suojaan ja pian taas ilmaantui näkyville. Tovin kuluttua niitä leijaili metsän päällä toinenkin ja tekipä toinen niistä upean ohilennon aivan tornin editse. Haarahaukka onnistui nappaamaan sammakon lammen ruovikkomaton päältä. Tämä tapahtuma tallentui kameran kuvaan, mistä saalis saatiin varmennettuksi sammakoksi.

Pekka Varneslahti Haarahaukka 15.4.2023 Ruokojärvi

Sulan alueen päällä kierteli sääksi saaliin toivossa.  Ja tapahtuman lopulla tavaroita kokoon kerätessä  järven pohjoispäädyn ylle ilmaantui hetkeksi nuori merikotka.

Pekka Varneslahti Sääksi Ruokojärvi 15.4.2023

Aamupäivän aikana joitakin västäräkkejä ja niittykirvisiä lensi tornin ohitse kohti pohjoista. Peukaloinen oli aamulla parkkipaikan aukolla ja peippojen parvia liikkui rantametsän reunaa seuraillen.

Tapahtumassa vieraili 39 vierasta. Tornissa oli välillä ihan tungosta ja kahvia meni monta pannullista.

Timo Immonen Ruokojärven tornin vierailijoita 16.4.2023

Lajilista päivän havainnoista:

Laulujoutsen, metsähanhi, kanadanhanhi, sinisorsa, telkkä, uivelo, isokoskelo, teeri, kaulushaikara, merikotka, hiirihaukka, piekana, haarahaukka, sääksi, varpushaukka, nokikana, kurki, töyhtöhyyppä, kuovi, metsäviklo, valkoviklo, naurulokki, kalalokki, harmaalokki, sepelkyyhky, käpytikka, niittykirvinen, västäräkki, peukaloinen, mustarastas, sinitiainen, talitiainen, harakka, naakka, varis, korppi, peippo, pajusirkku. Yhteensä 38 lajia.

Jaana Ylönen Kolme kahvipannua Ruokojärvi 16.4.2023