Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Hankien hohteessa

Jaana Ylönen Pirtinvirta 2.4.2023

Talvi pitää tiukasti otettaan, vaikka päivisin auringon lämpö jo kinosta sulattaa. Yöpakkaset ovat olleet olleet niin voimalliset, että hanki on kovettunut ohuen pakkaslumen alla. Nyt onkin hyvä aika suunnata hankiretkille. Vain keväisin hankia myöten voi liikkua vaikeidenkin maastokohtien yli kevyesti hiihdellen tai lumikenkäillen.  Jäniksillä ja rusakoilla on lumikengät omasta takaa.

Jaana Ylönen Rusakko 28.3.2023 Varkaus

Hankien pinnat täyttyvät yön aikana jänisten ja rusakoiden risteilevistä jäljistä. Paksun ja kovan hangen alla olevat heinät ja kasvit ovat jäniseläinten tavoittamattomissa ja niinpä ne turvautuvat puutarhojen puihin ja pensaisiin sekä lintujen ruokintapaikoille tippuneisiin siementen rippeisiin.

Lintujen kevätmuutto on edennyt viime päivät joko peruutellen tai ainakin siipijarru päällä. Kuitenkin aina joku todella rohkea tulokas ruokinnalla ilahduttaa ensivisiitillään. Lisää rohkeita yksilöitä on löytynyt ainakin mustarastaista, vihervarpusista ja urpiaisista. Ensimmäisiä muuttavia telkkiä ja isokoskeloita on ilmaantunut ensimmäisiin sulapaikkoihin. Varkauden korkeudelle ennättävät ensimmäiset töyhtöhyypätkin jo 19. maaliskuuta, mutta sään kylmettyä ne palasivat takaisin etelämmäksi.

Pekka Nykänen Vihervarpunen 31.3.2023 Lehtoniemi

Kevät on tuonut ruokinnoille paikka paikoin pyrstötiaisia. Nämä lumipallomaiset pitkäpyrstöt tuovat tullessaan aina hyvän mielen.

Pekka Nykänen Pyrstötiainen 31.3.2023

Tiklien pulina kuuluu keväiseen aamuun. Linnut paljastavat läsnäolonsa puiden latvustoissa useimmiten juuri jatkuvalla äänetelyllä. Ruokinnoilla harvakseltaan läpi talven vierailija on komealla höyhenpeitteellä varustettu tikli.

Pekka Nykänen Tikli 29.3.2023 Varkaus

Kevät on nopeasti etenevien tapahtumein limittämää aikaa. Kun suurin osa muuttavista linnuista on vasta matkalla tänne, niin varhaiset pesijät ovat aloittaneet jo pesän rakentamisen. Puukiipijä kuuluu näihin varhaisiin pesijöihin.

Pekka Nykänen Puukiipijä 20.3.2023 Lehtoniemi Varkaus
Liisa Tolvanen Halo 27.3.2023

Maaliskuun lopulla ainakin kahtena päivänä auringon ympärille muodostui täysin pyöreä halo. Eteläisessä Suomessa oli jo lumisade ja kosteutta levisi yläilmakehään jo Pohjois-Savossakin. Näin paikka paikoin sai ihailla tätäkin luonnonilmiötä.

Varkauden luonnonystävien kevätmuuton seurannat alkavat sunnuntaina 16.4.2023 Ruokojärven lintutornilla. Oppaita on paikalla klo 9-12 välisen ajan ja nuotiolla keitetään nokipannukahvia.