Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Pinnalistat viritetty uuteen vuoteen

Pekka Nykänen Närhi 6.1.2022 Varkaus

Uusi vuosi on saatu hyvin vauhtiin ja erilaisiin luontohavaintoihin luodut pinnalistat putsattu uutta täyttöä varten. Tutuimpia ovat lihtuharrastajien mitä moninaisimmat listat, mutta yhtä hyvin luontoharrastukseen voi liittä vaikka vuoden nisäkäspinnat, perhospinnat, kovakuioriasihavaintojen pinnat, myös sammalet ja sienet voivat saada omat listansa.  Havaintojen kirjaamiseen löytyy ruutuvihkon lisäksi erilaisia työkaluohjelmia excel-taulukoista kännykkäsovelluksiin. Pinnojen keräämistä voi tehdä omaksi ilokseen ja ainakin vuotuiset vaihtelut havantojen määrissä tulevat dokumentoiduiksi.

Yksi suosituimmista viimevuosina on ollut 100 lintulajin tunnistaminen. Tähän itsensä haastamiseen voi osallistua BirdLife Suomen ylläpitämällä sivuilla https://100lajia.birdlife.fi/index.php/results/summary/a8f5db0f95c730067c6e81447b76e7509e4629ff

Alkanut vuosi toi heti ajankohtaan nähden pari erikoista lintuhavaintoa.

Kopolanvirralta löytyi uivelo ja Pirtinvirran sorsien joukossa talvehtii kaksi tavia.

Ilkka Koivisto Uivelo 5.1.2022 Kopolanvirta Varkaus
Pekka Varneslahti Tavit 5.1.2022 Pirtinvirta Varkaus

Keskitalven lyhyen päivät ovat päiväaktiivisille linnuille ja nisäkkäille kokoaikaista ravinnon hankintaa. Tiaiset, keltasirkut, punatulkut ja pikkuvarpuset vierailevat ahkerasti ruokinnoilla. Luonnon tänä talvena tarjoamasta runsaasta marjasadosta nauttivat isot rastas- ja tilhiparvet. Varkaudessa on havaittu viime päivinä satojen rastaiden parvi tyhjentämässä pihlajoita. Myös tilhiparvien helinää voi kuulla ihan kotinurkilla.’

Hannu Holopainen Tilhiparven jäljet hangella 2.1.2022

Ison parven vierailu marjaisassa pihlajassa jättää jäljet maan pinnalle. Lintujen punertavat ulosteet ja karisseet marjat värjäävät hanget punaisiksi. Hangelle karisee siemeniä myös urpiaisparven vierailun jälkeen. Urpiaiset syövät lepän ja koivun siemeniä.

Heikki Pentikäinen Urpiainen 4.1.2022 Lehtoniemi Varkaus

Ravinnon hakumatkalla ovat tässä metsäkauriitkin. Ohuet jalat ja kapeat sorkat eivät ole paras sopeutuma lumisiin talviin vaan lumipeitteen kasvaessa kauriit kaipaavat ihmisten apua selvitäkseen talvesta.

Ilkka Koivisto Metsäkauriit 6.1.2022 Raasun notko Joroinen

Hyvällä ruokinnalla voi tavata tänne talvehtimaan jääneitä kesävieraita. Tässä ruokinnan antimia ovat nauttimassa peippo, järripeippo ja mustarastas. Toivotamme niille onnea talven koitoksiin.

Pekka Varneslahti Peippo, järripeippo ja mustarastas 7.1.2022 Varkaus (kuva otettu auton ikkunan läpi)

Ruokinnalla voivat vierailla nämä kaunottaretkin. Pyrstötiaiset ovat oppineet hyödyntämään rasvatankoja talviravintonaan.

Heikki Pentikäinen Pyrstötiaiset 2.1.2022 Varkaus

Jäsentiedotteet on postitettu ja siinä mukana on jäsenten kauan toivoma hihamerkki. Jos jostain syystä posti ei tuokaan jäsentiedotetta postilaatikkoosi, vaikka olet jäsenmaksun maksanut, niin käythän ensin tarkistamassa osoitetietosi jäsenreksisteristä: https://rekisteri.sll.fi/jasentiedot/

Ja lähetä sitten tieto sähköpostilla hallituksellemme: hallitus@varkaudenluonnonystavat.net