Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Joulua odotellen

Ilkka Koivisto Keltasirkut

Vuosi on loppusuoralla, vain joulun pyhät vielä juhlimatta. Pimeys huipentuu parin päivän kuluttua talvipäivän seisaukseen ja sitten odotamme merkkejä päivän jatkumisesta. Muutokset ovat aluksi pieniä, kukon askeliksikin mainittuja.

Talviset havainnot luonossa ovat nekin pieniä, useimmiten jälkiä lumen pinnalla. Metsämyyristä ja hiiiristä askelriveinä polun poikki, oravan jäljet kuusen juurella, jäniksen tai rusakon papanat pajupuskan juurella.

Pihlajoissa on vielä runsaasti marjoja ja tilhien ja rastaiden sekaparvet pyörivät vielä seudulla.

Jaana Ylönen Tilhet 15.12.2021 Varkaus

Kalapirtin ruokinnan tietämillä on tehty useampia havaintoja valkoselkätikasta. On todella mukavaa, että tämä välillä lähes katoamisen partaalla käynyt laji on Varkaudessa helposti havaittavissa ihan kaupungin keskustan tuntumassa. Pidetään huolta siitä, että tarjolla on lahoavia lehtipuita. Muutkin tikat tarvitsevat lahopuita eikä pystyyn kuivavia tai tuulenkaatoja tarvitse poistaa maisemasta, jos niistä ei ole ohikulkijoille vaaraa.

Ilkka Koivisto Valkoselkätikka 13.12.2021 Varkaus

Toinen talvisten puiden tutkija on pieni puukiipijä. Käyrällä nokallaan se kaivelee ravintoa kaarnan koloista ja oksan hangoista.

Ilkka Koivisto Puukiipijä 12.12.2021 Varkaus

Pirtinvirran sulassa viihtyy tänäkin talvena joutsenperhe.

Ilkka Koivisto 16.12.2021 Pirtinvirta Varkaus

Vanha tuttu talvinen vieras on on koskikarakin. Tänä talvena Ämmäkosken toukkia noukkivalla linnulla on helposti tunnistettava koukkunokka. Nokassa on kasvuhäiriä, mutta tämä ei näytä juurikaan haittaavan tätä yksilöä.

Ilkka Koivisto Koskikara 17.12.2021 Ämmänkoski Varkaus

Kuvasetistäkin on havaittavissa, että värimaisema talven pimeimpää aikaan on täynnä värisävyjä mustan ja valkean väliltä. Nautitaan näistä sävyistä nyt kun ne ovat läsnä, muutaman viikon kuluttua värien sävy on jo ihan toinen.

Ruokojärven lintutornille on saatu kaupungin toimesta uusi laavu. Pidetään kaikki yhdessä huolta, että laavu pysyy kunnossa, saa rauhassa patinoitua ajan saatossa ja on pitkään kaikkien retkelijöiden ilona.

Heikki Pentikäinen Laavu Ruokojärven lintutornilla 17.12.2021