Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Ensimmäiset pakkasyöt

Pekka Nykänen Kuuraa lehdillä 25.10.2020 Varkaus

Aamulla oli kuura maassa ja pienet rapakot jäässä. Näin talvi aloittaa otteensa vahvistumista pikku hiljaa ja kietoo maisemaa kuuran kimallukseen, jään ja lumen peittoon. Lehtipuut ovat valmistautuneet kylmään kauteen pudottamalla lehdet ja samalla maisemat ovat avartuneet näkymien auettua lehdettömien puiden läpi. Lehtikuusien latvoissa on kuitenkin vielä kultaisena hohtavia neulasia.

Liisa Tolvanen Lehtikuuset 24.10.2020

Syksyllä maankamarasta erottuvat sammalet ja jäkälät. Näistä matalista ja karuihin kasvuoloihin sopeutuneista kasvustoista löytyy hienoja rakenteita ja värisävyjä.

Liisa Tolvanen Poronjäkälä, harmaaporonjäkälä, mietoporonjäkälä, punarahkasammal, kalliotorvijäkälä 24.10.2020

Linturintamalla muuttoryntäys on pääosin ohi tältä syksyltä, viimeiset viipyilijät ilahduttavat harvakseltaan. Kuitenkin kotoiset talvehtijat säilyvät täällä ilonamme.

Pekka Nykänen Varis Hertunranta 25.10.2020
Pekka Nykänen Sinisorsa Hertunranta 25.10.2020

Yöpakkasten vakiinnuttua voi aloitta talvilintujen ruokinnan. Tiaiset ovat jo koputelleet ikkunanpieliä hakiessaan rakennuksien koloista hämähäkkejä ja muita pikkuhyönteisiä. Tiaset liikkuvat syksyllä parvissa, joissa voi olla mukana tali- ja sinitiaisten lisäksi hömö- ja pyrstötiaisia.

Pekka Nykänen Sinitiainen 25.10.2020

Marjansyöjät, kuten rastaat ja tilhet, tyhjentävät pihlajoita ja muita marjapuita ja pensaita matkatessaan etelään.

Heikki Pentikäinen Tilhi 21.10.2020 Varkaus

Joutsenten poikaset ovat jo liki aikusten lintujen kokoisia, mutta kevään poikasilla on vielä harmaa höyhenpeite. Valkoisen värin ne saavat vasta ensi kesän sulkasadon jälkeen. Nuorten laulujoutsenten nokassa on vaaleaa joka vivahtaa punertavaan kohdissa, missä aikuisella linnulla on keltaista.

Heikki Pentikäinen Laulujoutsenet 21.10.2020