Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Vielä kesäistä

Kuva Pekka Nykänen Pyy Ruokojärvi 12.8.2020

Ensimmäiset Suomessa kuoriutuneet amiraaliperhoset (Vanessa atalanta) ovat aloittaneet lentonsa Varkauden korkeudella. Lentoaika jatkuu pitkälle syksyyn kunhan vain lämpimiä päiviä riittää. Amiraali on näyttävä päiväperhonen joka vahvana lentäjänä levittitäytyy kohti pohjoista. Levinneisyyskartta on laji.fi tietokannasta vuodelta 2016. Amiraalit eivät selviä Suomessa talvesta vaan keväällä lämpimät kaakkoistuulet tuovat tänne vaeltavia perhosia,jotka sitten kesän aikana tuottavat syksyllä lentävän sukupolven.

Kuva Pekka Varneslahti Amiraaliperhonen, levinneisyyskartta Laji.fi
Kuva Pekka Varneslahti Turkkilo 15.8.2020 Savonmäki

Oranssiraitainen kuoriainen on turkkilo. Turkkilot ovat raatokuoriaisia, jotka munivat pieniin raatoihin tai raatojen lähelle maahan. Turkkilon pinnalla on iso joukko punkkeja, jotka matkaavat turkkilon kyydissä ravintolähteeltä toiselle.

Kuva Pekka Nykänen Ruskosuohaukka 15.8.2020 Ruokojärvi

Haukat ovat kasvattaneet poikaset lentokykyisiksi. Emolinnuilla on vielä käynnissä höyhenpuvun uudistus ennen syysmuuttoa. Kuvan ruskosuohaukkakoiraalla on osa siipisulista vaihtumassa ja siivet ovat vähän repaleiset.  Elokuussa Ruokojärvellä näkyy nuolihaukkoja sudenkorentojahdissa.  Nuolihaukat nappaavat sudenkorennot lennosta ja syövät saaliinsa lentelyn ohessa.

Kuva Pekka Nykänen Nuolihaukka 15.8.2020 Ruokojärvi
Kuva Pekka Nykänen Kurjet 22.8.2020 Pasala Joroinen

Syksyn merkit ovat nähtävissä Pasalan pellloilla Joroisissa. Kurkien kokoontumiset ovat käynnissä ja parvet ovat jo näyttäviä. Kurjet kokoontuvat vuosittain samoille hyviksi havaisemilleen alueille ennen varsinaisen muuton alkua. Kurkien joukosta kannattaa etsiä mahdollisia värirenkailla varustettuja yksilöitä ja ilmoittaa havaintonsa tällaisista LUOMUKSEN rengastustoimistoon https://loydos.luomus.fi/forms/rengasloyto

Kuva Pekka Nykänen Auringonlasku Pitkälänniemeltä 21.8.2020