Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Vihreää vehreyttä

Kuva Pekka Nykänen Kaakkuri

5.6. vietettiin Maailman ympäristöpäivää. Viime syksynä toimintaa suunnitellessamme ajattelimme järjestää ympäristöpäivänä yhteisen luontoretken, mutta koronavirus aiheutti suunnitelmiin monta muutakin peruttua tapahtumaa.

Ympäristöpäivää voi itse kukin viettää vaikka monta kertaa vuodessa. Ympäristöä  tuetaan esimerkiksi syömällä lähellä tuotettua ruokaa, suosimalla kotimaisia kasviksia ruokavaliossa, matkustamalla kotimaassa ja auttamalla hyönteisiä, varsikin pölyttäjijä.

Oletko jo askaroinut hyönteishotellin? Tässä pari tuotosta malliksi tältä keväältä. Toteuta oma versiosi!

Kuva Liisa Tolvanen Hyönteishotellit

Männyt eivät hyönteisiä pölytykseen tarvitse vaan turvautuvat tuuleen ja ylettömään määrään siitepölyä. Keltainen siitepöly levittäytyy ympäristöön ja kerääntyy rannoille keltaisiksi lautoiksi.

Kuva Pekka Nykänen Männyn siitepölyä Kämärillä 2.6.2020

Alkukesän kukat ovat metsän poimuissa parhaimmillaan. Kukkivat mustikat peittävät tuoreita kankaita ja kuusten suojassa kukkivat metsätähti ja oravanmarja. Tämä alkukesän vehreys ja raikkaus huumaa aamuisen retkeilijän!

Kuva Liisa Tolvanen Metsätahti ja oravanmarja

Lintujen pesintä on suurelta osalta edennyt jo poikasten ruokintavaiheeseen. Pusikot ja pensaat täyttyvät poikasten kerjuuäänistä ja emojen varoituksista. Pönttöjen ja kolojen suuaukoilla käy vilske, kun emot kuljettavat tavaraa tullen mennen.

Ruokojärven reviirillä asuva joutsenparikin on saanut jo poikaset mukaansa. Joutsenen poikaset hankkivat oman ravintonsa emojen turvallisessa seurassa.

Kuva Pekka Varneslahti 7.6.2020 Ruokojärvi

Kesän ensimmäinen ritariperhonen eksyi kameran muistikortille lauantaina 6.6. kevään kirkkaissa väreissään.

Kuva Liisa Tolvanen Ritariperhonen 6.6.2020