Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Muonion ja Kolarin yhdistys

Muonio-Kolari
Navigaatio päälle/pois

EU:n en­nal­lis­ta­mis­esi­tys luo uusia työpaikkoja Lappiin

Kuva Aalistunturin lähellä sijaitsevalta Poro-ojalta.
Kuva: Martti Asikainen / Poro-oja, Kolari

EU:n ennallistamisasetus nytkähti eteenpäin heinäkuisessa täysistunnossa. Monet pelkäävät ennallistamisen hintalappua. Keskusteluissa tuntuu kuitenkin unohtuvan kokonaan sen myönteiset vaikutukset Lapin haastavaan työllisyystilanteeseen.

Euroopan parlamentti hyväksyi heinäkuisessa täysistunnossaan paljon keskustelua herättäneen ennallistamisasetuksen tiukan äänestyksen jälkeen.

Alun perin erittäin kunnianhimoinen asetus lieveni jäsenmaiden neuvoston poikkeusten ja parlamentin muutosten myötä.

Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola kertoo olevansa tyytyväinen asetuksen hyväksymisestä. Veistolan mukaan on strateginen voitto luonnolle, että asetus lopulta nytkähti eteenpäin.

— Vihreä siirtymä olisi voinut pysähtyä europarlamentin täysvastustukseen, mutta nyt päästään eteenpäin, hän totesi tiedotteessaan.

Asetus muuttui loppumetreillä. Siihen lisättiin muun muassa paljon maa- ja metsätaloutta koskevia poikkeuksia, ja erityisesti maataloutta velvoittavat toimet poistuivat lähes kokonaan. Ennallistamistoimet taas määriteltiin kohdistuvan lähinnä aikaisemmin ilmoitetuille Natura-alueille.

Suomen suoalasta noin puolet on ojitettu. Euroopan komissio on arvioinut, että Suomelle kohdistuisi vuosittain 931 miljoonan euron kustannukset luonnon ennallistamisesta. Viidennes aiheutuisi metsien ennallistamisesta.

Selvästi suurimman palan haukkaisi sisävesien muokkaaminen, joka veisi
puolet. Kuudennes puolestaan muodostuisi turvemaiden palauttamisesta luonnontilaan. Moni kuitenkin pitää hintalappua reilusti ylimitoitettuna.

Ympäristöministeriön mukaan osa vesien ennallistamisesta on jo ollut suunnitelmissa, uutta työtä tulisi esimerkiksi pienvesien kuten lampien ja purojen ennallistamisesta. Pienvesiluontotyyppien kustannusarvioksi on arvioitu noin 20 miljoonaa euroa vuosittain vuosina 2025-2050.

Toisaalta ennallistaminen voi myös luoda huomattavan määrän uusia työpaikkoja erityisesti Lapin alueella, sillä ennallistamistoimien toteuttamiseen tarvitaan työvoimaa – jonkunhan se pitää ne ojat tukkia ja kosket korjata.

Keskustelu ennallistamisasetuksen vaikutuksista jatkuu, ja se tulee olemaan keskeinen aihe niin ympäristönsuojelijoiden kuin talousvaikuttajienkin keskuudessa.

Olennaista on löytää tasapaino taloudellisten kustannusten ja ympäristön hyvinvoinnin välillä, jotta voidaan varmistaa kestävä ja vihreä tulevaisuus. Euroopan unioni tulee tukemaan ennallistamistoimia taloudellisesti.

Tämä voi parantaa tuntuvasti Lapin haastavien alueiden elinvoimaisuutta.

Lisää tieto aiheesta

Muonion ja Kolarin luonto ry
Martti Asikainen
Varapuheenjohtaja
muonio-kolari(at)sll.fi