Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Muonion ja Kolarin yhdistys

Muonio-Kolari
Navigaatio päälle/pois

Muonion ja Kolarin luonto ry suosittelee porojen lisäruokinnan keskittämistä

Valkoinen poronvasa Aalistunturin seudulla
Kuva: Martti Asikainen

Muonion ja Kolarin luonto ry suosittelee jäsenilleen ja paikallisille paliskunnille porojen lisäruokinnan keskittämistä pienemmälle alueelle, jotta kuormitus luontoon pienenisi.

Muonion ja Kolarin luonto ry:n hallitus päätti syyskuun kokouksessa, ettei yhdistys ota virallista kantaa poron laidunnuksesta ja jäkälätilanteesta kiivaana käyvään keskusteluun. Tunteita herättävä keskustelu sai alkunsa, kun Metsähallituksen ja Ympäristökeskuksen alustavat tutkimustiedot tulivat julki, joista kävi ilmi, että Ylä-Lapin jäkäliköistä enää seitsemän prosenttia on hyvässä tilassa.

Tunturi koivikoita kuolee pois, ja samalla sekunda paljakka valtaa alaa. Tulokset käyvät ilmi vuoden lopussa julkaistavasta raportista, jossa kartoitettiin lähes kolme miljoonaa hehtaaria Ylä-Lapin luontotyyppejä. Ylä-Lapin jäkäläisistä luontotyypeistä 93 prosenttia on heikossa tilassa. Se tarkoittaa, että jäkälää on ehkä noin sata kiloa hehtaarilla. Hyväkuntoisella jäkälätyypin kankaalla jäkälää voi olla kymmenkertaisesti tai enemmänkin.

Muonion ja Kolarin luonto ry suosittelee jäsenilleen ja paikallisille paliskunnille porojen lisäruokinnan keskittämistä pienemmälle alueelle, jolloin kuormitus luontoa kohtaan pienenee automaattisesti, eivätkä esimerkiksi ruokinnan kautta leviävät vieraslajit pääse valtaamaan alaa.

Lisää tietoa

Martti Asikainen
Muonion ja Kolarin luonto ry
Varapuheenjohtaja
muonio-kolari(at)sll.fi